Беднотия: Залагаме брачните си халки за лекарства и сметки

Българинът си казвал за какво са му парите, винаги си взимал пръстена
11 мар 2016 07:00,
85
Беднотия: Залагаме брачните си халки за лекарства и сметки
Снимка: архив, Ройтерс

Много българи си залагат венчалните халки и годежните пръстени, за да си платят сметките и да си купят лекарства, заяви Александър Александров от Асоциацията на заложните къщи в България пред "Труд".

"Например ако някой заложи мъжка брачна златна халка за 100 лв., след един месец трябва да върне 105 лв. Когато идват при нас хората сами казват за какво им трябват парите. В най-честите случаи е за да си платят сметки или да си купят лекарства. Българите залагат, защото имат спешна нужда от пари до заплата, и почти винаги се връщат да си вземат оставената брачна халка", обясни Александров.

По думите му до залагане на брачните бижута прибягват и мъже, и жени.

Друг начин за българина да изкара малко свежи пари е като директно си продава златните бижута на фирми, търгуващи с благородни метали.

През февруари предлагането на златни накити се е увеличило с 80% спрямо миналата година по това време, отчитат от Tavex.

"Само през февруари сме изкупили над 50 килограма златни бижута, а преди година бяха 15 кг. Според нас причината е в повишението на цената на благородния метал. Хората гледат да се отърват от ненужните си накити, и то на добра цена. В момента 1 грам бижутерско злато се изкупува по около 40 лв., като за една година цената се е повишила с 10%", заяви Макс Баклаян, изпълнителен директор на компанията за търговия на злато.

Обикновено предлагат счупени бижута и предмети, съдове от злато, монети в недобър търговски вид, като първенство държат бижутата от 14 и 18 карата.

Бижутерското злато е актив, който не е с цел инвестиция, и ако няма сантиментална стойност, собственикът му се старае да го продаде на най-високата възможна цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
0
 
! Отговори
bj penn преди 8 години
Не са просто 25 години грабеж, а 70, пропускате 45 години крадене и простотийте на правешкият говедар. От 45 до сега България се управлява от национални предатели, при това скоро ще дойде и третото поколение. За герб, явно на хората им е къса паметта. Забравихте ли как се самозапалваха млади хора, точно преди няколко години, за да се махне мутрата? Жалко за тези наивници, дали ще е мутрата или друг, докато няма 100% лустрация, държавата ще продължи да се разпада.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са Видимите резултати на Бочко Тиквето !
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 62Ще добавя само:- Ако види друг успял българин, няма да иска да е като него ами ще иска успелия да се провали и да падне до неговото ниво.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър живот, добра демокрация, добри и послушни българофоби на върха.
45
0
 
6
 
! Отговори
Вашта м..комунистка преди 8 години
До къде ни докара хаудуккостовата дружина !Господ да ви убие -до девето коляно!Оня,с лакираните нокти дано полече крак и час по-скоро да ви събера в казана си!
44
0
 
5
 
! Отговори
Цацо ди цуци Цаци преди 8 години
Щом гласувате за нас...
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IMASH LI ZLATO--BOGAT SI.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отруденият и изстрадал български народ който:- ще изпуши 150 лв. на месец и после ще обвинява лошата храна за здравето си и ще мрънка, че е беден- ще гледа биг брадър по 2 часа на ден, но няма да чете книга или да учи нещо, което да подобри живота му/квалификацията му- мечтата на живота му не е да научи повече/да може повече/да бъде по-качествен човек, а да хапне и пийне на чалгица в петък вечер
41
1
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
А ЗАЩО ЛИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ОТ 25 ГОДИНИ КРАДЯТ И С ГЪЗОВЕТЕ СИ И НИ УБЕЖДАВАТ ,ЧЕ СМЕ МНОГО ДОБРЕ ! дА ДЕ АМА КОМАИМ ЖИВЕЕМ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ ! НИЕ ЖИВЕЕМ В СТРАНАТА С НАЙ-МИЗЕРНИ ДОХОДИ,ТРУДНО СТИГАЩИ НИ ЗА ФИЗИЧЕСКОТО НИ ОЦЕЛЯВАНЕ ! ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАНА ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО НИ ! ОБРАЗОВАНИЕТО Е НА НИВО ГРАМОТНОСТ!АРМИЯ И ПОЛИЦЯ ВЕЧЕ НЯМАМЕ! СЪД И ПРОКУРАТУРА -НАЙ-КОРУМПИРАНИ МЗОЖЕ БИ В СВЕТА !БАХ ТИ ДЕМОКРАЦИЯТА! БАХ ТИ ПРЕХОДА ! БАХ ТИ НЕКАДЪРНИТЕ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ !
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петър:Ти и аз може и да живеем по-добре, но едно 80 % живеят по-зле. Да, добре сме като слугуваме на чужди фирми и развиваме чужда икономика. Аз предпочитам да живея по-зле, но всички да имаме наобходимото, явно съм си комунистка....
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е едно уникално място, пълно с икономисти, а хората не могат да се справят дори със собствените си финанси. Да, нормално е да си купуваш цигари, да ходиш на ресторант и т.н, но преди всичко трябва да се съобразяваш с условията и максимално бързо да се приспособяваш към тях. Никой не държи сметка на тези, които се справят и могат да си позволят всичко, но когато си се докарал до това да си редовен клиент на заложните къщи никой не ти е виновен.
38
11
 
7
 
! Отговори
Не спортуват преди 8 години
А защо си харчат парите за лекарства. Може би защото:- пушат като комини- ядат бързи закуски и сладко вместо готвена храна- въобще не спортуват.Еми ясно е, че ще си дават парите за лекарства.
37
0
 
9
 
! Отговори
ivanov преди 8 години
еми кат се разведеш, за чии ти е тая халка
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 59- Ти къде живееш?Сигурно на луната или си там от наркотиците,купени с парите на баща ти.Жалко за такава държава,която е отгледала такива ***...КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ,ЧЕ ОКРАДОХА И СЪСИПАХА ВСИЧКО,но не са виновни бедните хора,работещи за мизерно заплащане за същите тези ***!!!
35
1
 
9
 
! Отговори
Двоен аршин преди 8 години
А едновременно с това в София са адските задръствания в момента. Все се чудя как хората успяват да намерят пари за коли и бензин, а пари за вода и ток не се намират.
34
17
 
5
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ----НЯМА БЕДНИ ХОРА......И УМИРАЩИ ОТ ГЛАД!!ТОВА СА ---"КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПИЗМИ"!!!!!!!!!!!!!!!!!ИМА САМО:---РАБОТЕЩИ ХОРА ....И --- НЕРАБОТЕЩИ ХОРА....В БЪЛГАРИЯ ---ВИНАГИ ИМА НАЧИНИ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ!!!СЪВСЕМ ДРУГ Е ВЪПРОСА ...."КОЕ И КАК Е----- ЗАКОННО"!!!!СИНДРОМА НА "СОЦА"-------/"ДА СЕ ВОДИШ САМО НА РАБОТА----ЗА ДА ТИ ПЛАЩАТ/"......ПРОСТО ОЩЕ НЕ Е ПРЕОДОЛЯН!ХИЛЯДИ ---ВСЕ ОЩЕ ЖИВЕЯТ С ТАЗИ ИЛЮЗИЯ ОТ---- "ЖИВКОВО ВРЕМЕ".....!МЪКА , МЪКААААААААААААА........
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно е да си стигнал до такива отчаяни действия, но изключително глупаво е да теглиш кредит, за да направиш сватба. Моят съвет е- по-добре си продайте телевизора или други такива амортизиращи се бързо вещи, златото си е злато и цената му непрекъснато расте.
32
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фАбе ти наред ли си? Преди 30 години не е имало други коли и за една Лада или Москвич се е чакало по 8 години... Не е въпросът в това дали пушат, ходят на фризьор и маникюр, или на ресторант - това не е някакъв лукс, това са елементарни потребности, които БИ ТРЯБВАЛО всеки да може да си позволи с една средна месечна заплата. Ама не би, щото тука средните заплати са далеч от нормалното и вместо да се обвиняват хората, че пушели, трябва да се мисли защо сме в положение да избираме или/или!
31
2
 
24
 
! Отговори
един друг преди 8 години
Как не ги е срам на хората да си залагат златните халки.Бойко каза че живеем супер ,пък те се правят на бедни.Явно всички които си залагат златото искат да разклатят стабилността. Не ги е срам.Парите в банките растели ,народът благоденствал ,а някои си позволяват да са бедни и да омаловажават успехите на вожда. Сигурно е част от хибридната война срещу правителството.
30
19
 
10
 
! Отговори
ф преди 8 години
бедни ли???....аман от бедни с фас в устата!!!в семейство с 2ма пушачи това са си 300лв на месец за цигари.....бедни?.....кръчмите пълни,през ден е празник, на осми март видяхте ли какво чудо е???цветя, маникюри, прически, подаръци.....реват, че нямат пари за сметки, но за банкети има?....каква е тази бедност????бедни ли?....застанете на едно кръстовище и вижте автпарка...всяка втора кола е нова за над 20 бона....а преди 30 години, когато уж сме били по-добре се караха само лади и москвичи..