Тел. 112 за хората без слух и зрение? Трудна задача...

Социалистите влязоха в задочна престрелка с ГЕРБ
25 мар 2016 14:52,
5
Тел. 112 за хората без слух и зрение? Трудна задача...
Снимка: Flickr

Създаването на възможност хората със зрителни и слухови проблеми да използват пълноценно спешния телефон 112 се оказва много трудна задача. Това стана ясно от словесна задочна престрелка между ГЕРБ и БСП в парламента.  

Социалистите протестираха, че за пореден път мнозинството не е дало възможност предложението им Бърза помощ и МВР да се вика и с SMS да бъде разгледано в пленарната зала.  

"Пета година, трети парламент, не спираме да молим, убеждаваме и увещаваме да се сложи край на нетърпимата ситуация, в която живеят десетки хиляди български граждани", каза говорителят на червените Атанас Мерджанов.

Той призова депутатите да си представят усещането в апартамента им да влезе крадец, избухне пожар или на близките им да прилошее, и те да не могат да извикат помощ.

"Първи сте да поздравявате и да празнувате международния ден на хората с увреждания, но когато трябва да направим нещо конкретно за тях – отсреща няма никой", обърна се Мерджанов към ГЕРБ.  

Той попита управляващите да не би да няма пари. "Че вие за минута от тази зала натоварихте всички ни с 16 милиарда лева, а сега стотина хиляди ви се струват много”,  допълни Мерджанов.  

Той предположи и че хората с увреждания няма да надуят вувузели, нито ще разпънат палатки на "Орлов мост".  

"Техният гняв е по-тих от този на таксиметровите компании, но ще е грешка да го подценявате", каза още Мерджанов.  

От ГЕРБ отхвърлиха критиките и увериха, че има решимост проблемът да се разреши. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова обясни, че предложеният от БСП проект е много общ и неточен. Управляващите чакат становища от здравното и вътрешното министерство, за да прецизират текстовете на социалистите между първо и второ четене.  

Според Дариткова има различни варианти за техническо решение. Трябва да станат ясни и финансовите параметри на решението. Нужна е и гаранция, че от възможността ще се възползват само гражданите със слухови и зрителни увреждания, а не всички, каза шефката на здравната комисия.  

Според нея трябвало да се регламентира и кои точно от хората с тези проблеми ще се възползват от улеснението, защото терминът слухови и зрителни проблеми бил доста широк. Според нея проблем е и това, че текстовото съобщение може да не укаже точното местоположение на нуждаещия се от помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Прпрпп преди 8 години
Аз съм глухоняма че е проблеми не мога да викам помощ бърза помощ и полиция аз отива съсед или майка ми.ако на бях сама нито съсед и нито родители как ще вика помощ. В европа и аверика всички полиция знае жестовете.а тук нищо и няма още закон.
2
2
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"има решимост проблемът да се разреши" - гениална герберска мисъл.
1
2
 
4
 
! Отговори
Ама как преди 8 години
И без слух и без зрение или само без едното?