Македонци си присвоиха "Железният светилник"

В пиратския текст думата "българи" е подменена с "македонци"
26 мар 2016 22:26,
130
Македонци си присвоиха "Железният светилник"
Снимка: в. "Труд"

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев.

По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев.

Неотдавна Климент научава, че издателство от Република Македония е изпиратствало част от тетралогията на Димитър Талев, пише в. "Труд".

"Железният светилник" и "Преспанските камбани" са били издадени с финансовата подкрепа на македонското Министерство на културата, без да бъдат платени авторските права.

В текста думите "българи" и "български" са били подменени с "македонци" и "македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

С проблема са запознати българските евродепутати, които вече сезираха със специална декларация Европарламента и по-специално комисията, следяща за напредъка на Македония в стремежа й за присъединяване към ЕС.

Ангел Джамбазки потвърди, че се е ангажирал с проблема и в скоро време в български съд ще бъде заведен съдебен иск срещу македонските фалшификатори на творчеството на Талев.

"Мои братовчеди от град Прилеп ми изпратиха снимки, от които разбрах, че в Македония са издали "Железният светилник" и "Преспанските камбани". Книгите са преведени на този сърбомански език, който дядо ми никога не е признавал", каза в интервю за "Фокус" Климент Талев.

"Историята е малко по-стара. През 2001 г. познати на моя баща му изпратиха писмо, че книгата "Илинден" е преведена на македонски език без неговото знание и я продават чак в Австралия. Баща ми написа едно писмо до Агенцията по авторските права, но му отговориха, че щом се касае за друга държава, трябва да си наеме адвокат от България, адвокат от Македония и да си защитава правата там", посочи Талев.

По думите му имайки предвид законодателството в Македония, подобно действие е безсмислено. Той уточни, че при издаването на книгите има липсващи текстове.

"Казаха ми, че местата, на които Султана говори за българщината, са премахнати. Аз не съм го виждал, така ми е предадено, но сигурно е така", коментира още Климент Талев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 92Ами точно "очилатото евродепутатче от ВМРО" захвана тази тема. Това е единственият евродепутат, който работи нонстоп за България в Брюксел.
78
0
 
1
 
! Отговори
да преди 8 години
македонските роби всяка сутрин лъскат паметника на албанския герой Скендербег в Скопие .. хахахахахаха
77
2
 
6
 
! Отговори
да преди 8 години
Македония е българска.. нормално е да търсят българското защо не крадат от гърци или сърби.. така сами си признават, че са българи
76
5
 
9
 
! Отговори
пропаганда преди 8 години
Кое е издателството бе, *** мръсни? Защо им криете имената на крадците? Защото не са нито българи, нито македонци, нали? Македонци и българи винаги ще бъдем братя, няма да ни разделите!
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 10-тина год., с тази раждаемост (заешка) шипптарите ще ги претопят, и после има да се молят, ама бракя, ама дайте ни 100-тина танка, щото не щем да сме албанци.
74
1
 
7
 
! Отговори
художника преди 8 години
Ми те /макетата/, като Си`аните- Налитат на джилязу:-)
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми той си е И техен, както и Опълченците наШипка, Записки по българските въстания, Литургия за Илинден (особено поледното) и пр. произведения за българската история. Лично на мен не ми дреме от техните попълзновения, но гледам снизходително. Както в едно семейство, важното е да сме живи и здрави, а ако на по-малкия брат, вечно мърморещ, ревнив, неудовлетворен, но вече пълнолетен, не му идва акъла - да си носи последствията.
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокоооо.Знаете ли колко много имигрирали Македонци има в България и сега децата им Учат Аз съм Българче
71
3
 
7
 
! Отговори
Хампацумяноглу преди 8 години
Ами очилатото евродепутатче от ВМРО какво дреме !!! На приказки е добър,ама нещо работа да свърши го няма !!!
70
0
 
1
 
! Отговори
do 86 преди 8 години
Логиката ти е смешна...
69
14
 
8
 
! Отговори
MAKEDON преди 8 години
Abre ... Bolgari kako taka sme kradele od vas. Kako moze sam od sebe da krades. Ami nali tvrdite deka sme Bolgari nie Makedocite . Ili sme eden narod ili NE toa da go kazete, a ne gluposti da pisuvate.
68
2
 
17
 
! Отговори
4 преди 8 години
След внасянето на документите в съда хиляди демонстранти излязоха пред заведенията за бързо хранене с плакати: Макдоналдс, фирмо македонска, па ли ке те делиме.
67
2
 
30
 
! Отговори
3 преди 8 години
Основната претенция на съседите ни е, че оригиналното наименование на веригата за бърза храна е било МакеДоналдс и е създадено от македонския имигрант Тоше Бигмаковски от Прилеп.,Помислете си - писа видният историк Груди Проевски, - та легендарният Биг Мак е просто охридска плескавица с комат хляб, а пък така популярният чийзбургер е известен от хилядолетия под името бурек со месо и со сиренйе. Ето това е част от голямата световна фалшификация над македонското културно наследство.
66
1
 
25
 
! Отговори
2 преди 8 години
"Всички знаем, че македонската нация е дала на света Кирил и Методий, Александър Македонски, Клавдий Птоломей, Ерик Клептън, двигателя с вътрешно горене, каратето - заяви на брифинг в Хага господин Боцевски. - Преглътнахме отделянето на България от нас, отделянето на Гърция, Русия и Индия! Но да крадат най-безсрамно името на страната ни и да го използват за някакви сандвичопродавници... това няма да позволим.
65
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
Западната ни съседка Македония отново влезе в световните информационни агенции. След многобройни предупреждения представители на македонското правителство внесоха документи в международния съд в Хага, с които дават под съд американската верига за фаст фууд "Макдоналдс".Мотивите бяха изтъкнати от говорителя на македонското правителство Ивица Боцевски.
64
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо македонците не свирят на акордеон? Оти като го разтворят, влизат у съседите.
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Александар Македонски е Манедонец нищо че жена му е Персийка , тоест Македонците са *** полвин християни полвин мюслумани
62
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата История на България е подменена , да се пренапише офицялно наново
61
2
 
23
 
! Отговори
румен преди 8 години
Македония почти вече е Албания , миналата година албански екстремисти напаравиха едно показно , вече е пълна с всякакви терористични групировки в лагери за обучение , за какво ни е такава област !!!!
60
5
 
43
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Македонците имат огромна нужда да си доказват всеки ден, че същаствуват. Присвояват си история, просвояват си културни паметници, за да докажат, че има такова нещо като "македонска нация"..... Всичко това е повече от жалко и заслужава единствено презрение.