Македонци си присвоиха "Железният светилник"

В пиратския текст думата "българи" е подменена с "македонци"
26 мар 2016 22:26,
130
Македонци си присвоиха "Железният светилник"
Снимка: в. "Труд"

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев.

По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев.

Неотдавна Климент научава, че издателство от Република Македония е изпиратствало част от тетралогията на Димитър Талев, пише в. "Труд".

"Железният светилник" и "Преспанските камбани" са били издадени с финансовата подкрепа на македонското Министерство на културата, без да бъдат платени авторските права.

В текста думите "българи" и "български" са били подменени с "македонци" и "македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

С проблема са запознати българските евродепутати, които вече сезираха със специална декларация Европарламента и по-специално комисията, следяща за напредъка на Македония в стремежа й за присъединяване към ЕС.

Ангел Джамбазки потвърди, че се е ангажирал с проблема и в скоро време в български съд ще бъде заведен съдебен иск срещу македонските фалшификатори на творчеството на Талев.

"Мои братовчеди от град Прилеп ми изпратиха снимки, от които разбрах, че в Македония са издали "Железният светилник" и "Преспанските камбани". Книгите са преведени на този сърбомански език, който дядо ми никога не е признавал", каза в интервю за "Фокус" Климент Талев.

"Историята е малко по-стара. През 2001 г. познати на моя баща му изпратиха писмо, че книгата "Илинден" е преведена на македонски език без неговото знание и я продават чак в Австралия. Баща ми написа едно писмо до Агенцията по авторските права, но му отговориха, че щом се касае за друга държава, трябва да си наеме адвокат от България, адвокат от Македония и да си защитава правата там", посочи Талев.

По думите му имайки предвид законодателството в Македония, подобно действие е безсмислено. Той уточни, че при издаването на книгите има липсващи текстове.

"Казаха ми, че местата, на които Султана говори за българщината, са премахнати. Аз не съм го виждал, така ми е предадено, но сигурно е така", коментира още Климент Талев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще каже "личността на годината" на Украйна.Сигурно като изтъкнат евроатлантик ще е съгласен.
58
7
 
9
 
! Отговори
НИЛАТС преди 8 години
0До БодемирТакива като Бодемир трябва да бъдат издирени и ликвидирани! Глупакът не знае, че това е една измислена нация, благодарение на националните предатели Гошо Тарабата и комунистите!
57
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо им се чудя как от албанци и бутафорни паметници им остава време и книги да крадат.
56
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не влезнат в час....Европа през крив макарон.
55
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От еднин българин. Как може такава пошлост и безочие. Крадци долни. Как ще ни крадат нашите творби български. И ще си измислят фрази и изменят думи. В творбата "Железния светилник". Да не сте ни пипнали творбата. Ще ви избием направо. Македончета гнусни!
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи *** са Макеонците правят ни се на Приятели , но обърнеш ли се, веднага гледат да те "емнат" :). Белокожи ЦИАГАНИ
53
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев спешно да отиде в Скопие и да каже, че също не признава българският текст.
52
29
 
20
 
! Отговори
българин преди 8 години
всичко е под диктовката на москва и дясната и ръка белград това е истината
51
1
 
27
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
До а да сте чули:Ами то на Майкъл Джаксън музиката му пропита от Вардарски напеви
50
5
 
18
 
! Отговори
А да сте преди 8 години
До ШибиРибичули случайно че Майкъл дйексън бил македонец?
49
4
 
20
 
! Отговори
Тоя шиптър преди 8 години
До Ястреб Ефендие платен търски *** който се опитва да всява омраза между братя така разпалиха балканските войни и ни насъскаха да се трепем помежду си а те доволно протриваха ръце и се облизваха къде какво да откраднат по време на хауса така че не му се впрягайте на турския агент ами се събудете и вижте какви трояски кончета работят по българските медии и най вече днес..бг
48
2
 
29
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Те светлата част на Луната обявиха за македонска че един светилник ли колко муй
47
3
 
33
 
! Отговори
Ивайло Атанасов преди 8 години
Тия нещастници не бяха ли написали и песничка за чичко Путин. Смешни и жалки бездушни предмети със знаме като вентилатор и директно командвани от Белград. Ти въобще държава ли са, защото другите водеха войни за да се отделят от Сърбия а тях просто ги изгониха от федерацията след като им прибрах парите в белградската банки. Тия са на жалко подобие на комунист
46
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми какво друго може да се очаква от едни гъзеблизачи на Москва ФАЛШ, ФАЛШ И ПАК ФАЛШ когато ти си фалшив душата ти е фалшива защо и всичко около теб да не е
45
0
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
от половин година кюрдите работят по Турската космическа програма - два пъти седмично изстрелват *** в небето от космодрума я в Истанбул, я в Анкара .. ама нещо не могат да настроят височината и *** падат обратно :)
44
2
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
а, бе правилно постъпихме с Възродителния процес.. върнахме диваците, където им е мястото.. а дали тая седмица пак ще има турски супермени, летящи във въздуха.. кюрдите ще решат :)
43
4
 
17
 
! Отговори
да преди 8 години
нормално е много българи да са от областта Македония, защото тя е част от България
42
3
 
11
 
! Отговори
да преди 8 години
мири зливата Македония ни завижда, че имаме море, а те имат един - ке *** езеро:) а турците ни завиждат за ЕС и се молят да влязат в него.. молете се.. че идва времето на Кюрдистан
41
2
 
6
 
! Отговори
dp преди 8 години
LOL, тия още малко и превод ще му измислят. Баси смешката, тия хора реална работа нямат ли бе.
40
2
 
11
 
! Отговори
да преди 8 години
по времето на Симеон Велики(922 г.) при волжските българи е изпратен арабския посланик Ибн Фадлан.. по пътя си минава през земите на огузките турци в района на Каспийско море, откъдето в края на същия този 10 век турските мър ши ще започнат да се разселват към Източното Средиземноморие.. та същия тоя арабин разказва с погнуса за мръсния народ на турските мър ши и как не се къпели и по цял ден във вонята си се кланяли на някакви варварски идоли..