Македонци си присвоиха "Железният светилник"

В пиратския текст думата "българи" е подменена с "македонци"
26 мар 2016 22:26,
130
Македонци си присвоиха "Железният светилник"
Снимка: в. "Труд"

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев.

По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев.

Неотдавна Климент научава, че издателство от Република Македония е изпиратствало част от тетралогията на Димитър Талев, пише в. "Труд".

"Железният светилник" и "Преспанските камбани" са били издадени с финансовата подкрепа на македонското Министерство на културата, без да бъдат платени авторските права.

В текста думите "българи" и "български" са били подменени с "македонци" и "македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

С проблема са запознати българските евродепутати, които вече сезираха със специална декларация Европарламента и по-специално комисията, следяща за напредъка на Македония в стремежа й за присъединяване към ЕС.

Ангел Джамбазки потвърди, че се е ангажирал с проблема и в скоро време в български съд ще бъде заведен съдебен иск срещу македонските фалшификатори на творчеството на Талев.

"Мои братовчеди от град Прилеп ми изпратиха снимки, от които разбрах, че в Македония са издали "Железният светилник" и "Преспанските камбани". Книгите са преведени на този сърбомански език, който дядо ми никога не е признавал", каза в интервю за "Фокус" Климент Талев.

"Историята е малко по-стара. През 2001 г. познати на моя баща му изпратиха писмо, че книгата "Илинден" е преведена на македонски език без неговото знание и я продават чак в Австралия. Баща ми написа едно писмо до Агенцията по авторските права, но му отговориха, че щом се касае за друга държава, трябва да си наеме адвокат от България, адвокат от Македония и да си защитава правата там", посочи Талев.

По думите му имайки предвид законодателството в Македония, подобно действие е безсмислено. Той уточни, че при издаването на книгите има липсващи текстове.

"Казаха ми, че местата, на които Султана говори за българщината, са премахнати. Аз не съм го виждал, така ми е предадено, но сигурно е така", коментира още Климент Талев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
22
 
! Отговори
ега преди 8 години
на тия така са им промили мозаците сърбите че незнаят вече в кои век живеят на всички им е в глават само александар македонски браво утре ега кръстат някое село поне анкара
18
2
 
5
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Ок. Ще гледам повече да не пиша тук. Сори.Нали знам езика за това.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
--> Клод Макелеле неизвестен македонски футболист. --> Макел Джексън избелял македонски певец, създaл първата македонска лунна походка (moon-walker), откривател на педофилията, участник в множество съдебни дела против бугаро-татарските си непълнолетни опоненти.
16
6
 
15
 
! Отговори
Пинко преди 8 години
До Осман 14Точно пък Ти, да седнеш и да ни четеш лекции за любовта и омразата... бич плийз... Вземи си прочети историята през средновековието, а и днес...нещо за кюрдите, за ПКК...защо така?!?Предполагам има достатъчно новинарски сайтове, които завършват на .tr, ти тук ли намери да коментираш (опс... извинявай, забравих, че милостивият Ердоган ги забрани повечето, а останалите си ги цензурира...)
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
--> Исус Ристоски македонски гражданин, който по неволя създал първата световна религия Скопски Монотеизъм. --> Мека свещен мекадонски град в Арабия. Тук Макемед е положил основите на втората световна македонска религия Скопски Монотеизъм 2. --> Адам и *** както имената им сами говорят, това са първите македонци на света. Произведени са от кал. Както и всички македонци след това. --> Техните деца са чистокръвния македонец Авел и бугаро-татарската *** Каин.
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
--> Нелсън Македонела черен македонец, борец против българския апартейд в Южно Македонската Република --> Христофор Маколумб македонски мореплавател, откривател на Максико, кубинските пури и маковите полета. --> Ким Чен Ир и Ким Ир Чен корейски македонци, съвременни комунистически диктатори в Македоно-Корейската Народно Демократична Република
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
--> Филип 2 Македонски баща му е македонец, майка му е македонка, той е македонец. Заедно с жена си са родили Александър. --> Александър Македонски императорът на първата истинска македонска империя. Тя се е простирала от квартала Скопска Чаршия в Скопие до Площад Македония в Калкута. --> Македонски от Немили недраги на Иван Вазов --> Николо Макеавели известен македонски имигрант във Флоренция. Създал научното течение за освобождение на Македония Макеавелизъм.
12
2
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
А цветя оставят ли в центъра на столицата си пред паметника на гръцкия пълководец Александър Македонски
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да се обърнат към сина на Талев, бе.Да осъди издателите в Македония за очевидно нарушени авторски права. И толкоз.Не знам какво толкова се дърлите по темата. Има си закон. Ако макетата са го нарушили, да плащат за последиците. Ако пък са купили авторските права от сина на Талев, обърнете се към него.Ако пък безумно тъпата ни държава няма такива закони, излизайте на улицата да протестирате, бе! Да, ама надали....Смешници...
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Под въпрос е изобщо съществуването на етнически българи. ("Световен македонски конгрес" - в. "Нова Македония".)
9
14
 
20
 
! Отговори
Осман преди 8 години
С омраза не става. Бъди Приятел. Ако станеш враг губиш.Но нямате истински държавници. Само мутри си избирате и затова сигурно.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двама македонци се срещат в центъра на Ню Йорк: - Ех, Трайче, колко е малък свeтът - Не е малък, Македония е голямa
7
15
 
11
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Ами вие (средностатистическия ***) си заслужавате всичко.Пълни с омраза, пиша нещо или ми цъкате минус или ругаете.Що за народ сте?Може би македонците имат право.В САЩ арменци протестираха пред турското посолство преди година и един арменец се опита да запали турски флаг. Млад човек скочи и взе знамето и го уви около врата си. Беше арестуван защото беше преминал барикадата. Оказа се азербейджанец. Той защити знамето. Все едно македонец да защити българското. Но не ми се вярва.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- Как може да се изпише изречението "самозабравил се българин" с една дума? - Македонец!
5
0
 
19
 
! Отговори
Христо преди 8 години
До ОсманТова, че вашия вожд прави любов с вождове на други неандерталски племена не важно в контекста на темата...
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съобщение на книжарница в Скопие: Поради изчерпване, желаещите могат да получат Историята на Република Македония чрез СМС
3
23
 
8
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Аз се чудя как не се разбирате с македонците. Те са Православни. Вие също.Азербейджанския Президент Алиев беше в Турция преди седмица и на пресконференцията не ползваха преводач. Накрая се прегърнаха с Ердоган пред камерите и си тръгнаха заедно прегърнати като влюбени. Между другото Алиев е с кюрдски произход а Ердоган с грузински. Какво толкова има да са карате постоянно не разбирам.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това новина ли е та те открай време присвояват всичко. То не беше Българска, гръцка, сръбска история и много други неща. Гладна кокошка просо сънува!
1
2
 
38
 
! Отговори
prokurora преди 8 години
След 10 години вместо македонци ще пише за шиптъри в македонското издание