"Безсмъртен полк" тази година ще е в 40 града у нас

Акцията, при която хора носят потрети на фронтоваци, е на 9 май
244
"Безсмъртен полк" тази година ще е в 40 града у нас
Руският президент Владимир Путин с потрета на баща си на 9 май м.г. Снимка: Ройтерс

Гражданската акция "Безсмъртен полк" в чест на победата във Великата отечествена война ще обхване тази година 40 града в България.

В София - край Паметника на съветската армия, ще бъде вдигната мемориална стена с портрети на фронтоваци. Това съобщи за ТАСС щабът на акцията в сибирския град Томск.

В България акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път миналата година в Стара Загора, Ботевград и Хасково. Сега географията на българския "Полк" се разширява и тази година хора с портрети на фронтоваци ще дефилират в над 40 града от тази страна, заявиха представители на щаба.

Инициатори на акциите в България са Руските клубове от местната федерация "Съюз на съотечествениците", посочва ТАСС и цитира председателката на сдружението Марина Дадикозян: "За българския народ, както и за хората в Русия, Денят на Победата е свещена дата. И независимо че след влизането на България в ЕС 9 май бе обявен в страната за Ден на Европа, огромното мнозинство българи продължават да празнуват 9 май като Ден на Победата".

Акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път в Томск през 2012 г., а на следващата година обхвана вече 120 града. През 2014 г. портрети на роднини и близки - участници във войната, понесоха в шествия жители на 500 града в 7 страни.

От 2015 г. акцията официално е общоруска. Гражданската инициатива бе подкрепена от активисти в редица страни, отбелязва агенцията, изброявайки държави от Европа, Азия и Америка, като споменава сред тях и България. Тази година в акцията "Безсмъртен полк" ще участват жители на над 20 страни, се казва в съобщението.

На сайта на акцията moypolk.ru се води народен летопис, попълван от жители на Русия и други държави, които разказват за живота на свои роднини фронтоваци. Всеки ден се качват по няколкостотин нови истории; броят им почти е достигнал 300 000, добавя ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: РусияБезсмъртен полк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
6
 
1
 
! Отговори
срам ..... преди 8 години
този ли безсмъртен полк и много како него ,които нахлуха в България 1944г трябва да честваме !Не знам някой самоуважаващ се народ да тачи своите поробители ,които ни върнаха години на зад .Сега трябва да честваме окупацията на червените престъпници окупатори ,избили цвета на България по заповед от Масква и на бащицата сатрап Сталин.Това може да сътвори само червената проруска *** ,родоотстъпни и болшевишки ***.Пълен бойкот на тази престъпна *** и руска ***
164
3
 
3
 
! Отговори
До Ш преди 8 години
До Ш...Ей Ш, *** се !Безмъртния полк е в памет на воювалите във втората световна !
163
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 225А защо не "украинските орди"? Значи "Запорожецът" е руски, Чернобил - също! Абе, много удобно е така - всичко лошо да се пише на руснаците, ако не е лошо - на украинците! Те ни били повече братя! Сами се хващате на собствените си натъкмени глу-пости! А туй за Иван Грозни и "унищожената Волжка България" направо изби рибата! Чети бе, то сляпото окато прави! Златната орда разгроми Волжка Булгария два века преди това! Стамболов е родоначалникът на политическите репресии в България!
162
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 971 г. руските орди на княз Светослав разрушават Плиска и скоро отслабена България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни унищожава Волжка България. Във войните си с Турция, руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме войната 1877/78 с 32 тона злато. Русия е против Съединението и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира княз Батенберг, искащ независима България.Убиват Стефан Стамболов...
161
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред тези паметници ще има нови тоалетни но без тоалетна хартия за съжаление, носете си собствена
160
0
 
0
 
! Отговори
за Вапцаров преди 8 години
Даже Царят, който е бил личен приятел на баща му, не е могъл да го спаси, защото с негово съучастие е бил отнет живота на хора - бащи, синове, глави на семейства.
159
6
 
3
 
! Отговори
Ш... преди 8 години
До Блокиран в ДневникВапцаров е разстрелян не заради убеждения - той има легално публикувани стихосбирки приживе.Вапцаров е разстрелян за тероризъм и съучсстие в няколко убийства.
158
10
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Тази работа с тези портрети няма нищо общо с християнството, това пак е измишльотина на болни посткомунистически мозъци които на времето погребваха хората си под червени могилки с петолъчки отгоре. Дали го правят все ощ не знам.
157
5
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
А междувременно докато тези безбожници разпространяват окултизма си американската фирма Спейс Екс на Елън Мъск приводни успешно първата степен на ракетата си . Такива ми ти работи
156
6
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
Ало блокирания! Айде да не ни говориш за разстреляни...че там комунистите са недостижими. да не говорим, че комунистите са си чисти терористи - също като сегашните ислямисти. Я да видим атентата в църкват - св. Неделя 1925г. Коя държава няма да преследва и изтребва такива терористи - избили 170 души по време на погребение, между които жени и деца? *** са това, не хора.
155
5
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
За незнаещите - България се е освободила от едно про-фашистко и про-немско управление.При това управление са разстреляни много хора заради техни убеждения - поета Никола Вапцаров например. Случая с разстреляните 6 деца също е много показателен за престъпния режим тогава.Световното зло Хитлер е победен, и ние българите заедно с руснаците имаме заслуга за това.И помнете, че американската окупация в момента е временно явление, едва ли ще изкара още 20 години.
154
11
 
6
 
! Отговори
Левски преди 8 години
Предлагам всички истински българи да отидем и заплюем *** на комунистическите окупанти
153
10
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 8 години
Това е абсурд. Все едно живея в някакъв *** виц. Тия са обявили война на България, окупирали са ни, натресли са ни мракобесен комунизъм и сега безнаказано си го празнуват...ужас!
152
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато има такива събития ,никога няма да се оправим !
151
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква победа ще празнуваме бе т юфлеци ?Това че сме били окупирани от болшевиците ли ?
150
0
 
7
 
! Отговори
До Шоп преди 8 години
Жопин, не се форсирай толкова! Има, има необработвана земя в България, те просто говориш наизуст. В магазините ни няма българска продукция. Домати - от Полша (!), Турция, Италия, Испания. Лук - от Холандия, салати - пак от там, целина - холандска, морковите - турски, ябълките - холандски, полски, чесънът - китайски,, бобът - киргизстански, китайски (смилянският!), китайското зеле е българско! Разгеле, нещо нашенско!Щом Носко Дългоноско Яни Янев, набеден политик, стана земеделец,какво да чакаме?
149
3
 
4
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Това, което кухата, промита кратуна не може да проумее, назовава с името "фашист", "***", "платен", "еврогей" и прочие..... Какво да правиш - O, SANCTA SEMPLICITAS!....
148
4
 
3
 
! Отговори
МИТКО преди 8 години
Все се надявах, че броят на *** намалява..... За съжаление - оказва се, че процесът е обратен!
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 193Прав си, приятелю! А обединена Европа нагло открадна великата музика на гениалния Бетховен и текста на великия Шилер! Гад-овете знаят какво да крадат! Спомням си филмче, в което Хитлааслушаше същото това "Seid umschlungen,Milionen!". Наглеците и подлеците не свършват!
146
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм 121 преди 8 години
Под *** трябва да се разбира ***! Да, именно Вячеслав Михайлович защити българската цялост в Париж! Други мнения?