БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!

Подкрепата му за гражданските арести на мигранти била расистка
226
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!
Снимка: Булфото, архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Още по темата

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

В сигнала си до главния прокурор от БХК цитират изказването на премиера: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла. Лично разговарях  с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Според БХК обаче така Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

От камитета са категорични, че така пряко поощряваните от него "хайки за хора осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от организацията.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 години
БХК ни подбъжда към насилие, само като си помисля за тях и ми се приисква да счупя нещо.Къде видяха расизъм тук, тези не са от друга раса не са нито *** нито монголоиди, не са отделна раса и никой не ги преслдва заради цвета на кожата им а защото пресичат нелегално границата докато МВР прикрива каналджиите за да лев и за тях.
130
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих казал, че примиерът е КУХА лейка. Но това си е мое мнения.Да ни е жив и здрав да се бори с другите куху *** във Властта.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!Доказателството, че Бойко прави нещо.
128
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Годишно у нас успешно се самоубиват 800 души, като опитите са 3000! И това е официално, т.е. вероятно числата са по-големи. Това е ужасно, наистина, но има възможност да не отиват тези животи напразно. Ако само 10 % от хората решили да се самоубиват, очистят преди това по една гнида, я от БХК, я от парламент или от америка за България, за нула време обществото ни ще се прочисти. Какво губят, ще ги съдят ли, че те са прежалили живота си! Аз ако загубя смисъл, поне три гада ще затрия, поне.
127
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конституцията все още е с нас! Дългите ръце на САЩ, Сорос, БХК и прочие *** все още не са успели да променят всичките ни закони необратимо."Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона." Време е чл. 59 от Конституцията да стане актуален. Време е да се потърси отговорност на вредителските псевдоправозащитни организации у нас по закон, иначе остава само линч!
126
0
 
23
 
! Отговори
Shark преди 8 години
СЪЩО ТАКА ДА СЕ ПРОВЕРИ КОЙ ИМ ПЛАЩА, ОТКЪДЕ И КАК СЕ ИЗДЪРЖАТ, НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ, ЗАКОННО ЛИ Е И ИЗОБЩО ВСИЧКО. И НАЙ-ВЕЧЕ ДА СЕ КАЖАТ ИМЕНА, КОИ СА ТЕЗИ ОТ БХК,- ПОДЛИ ПЛЪХОВЕ, КОИТО НЯМАТ ДОБЛЕСТТА ДА ИЗЛЕГНАТ ОТКРИТО И ДА КАЖАТ КАКВОТО МИСЛЯТ.
125
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Сега Цацарпв да провери БХК за расизъм спрямо българското население.До кога ще ги търпим тези предатели?Най-сетне никой да не се занимава с тях,пък те нека си лайкат колкото си щат.Да не им се дава гласност на изказванията,и без друго никой не го е грижа за тях.
124
0
 
13
 
! Отговори
политици пеераси преди 8 години
Нашите политици,дето прекланят глави пред лицемери и двуличници,платени от антибългарски сили като БХК-Понеже не допускат някои думички,да го кажа иначе-има един Пернишки Университет за Технология,Компютри и Автоматизация...Като че ли политиците ни мижитурки отговарят напълно на абревиатурата на университета...Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/04/11/popova-skastri-plevneliev-mylchal-na-turski-politici.299014#comment-newest
123
1
 
24
 
! Отговори
ДОЛУ БХК преди 8 години
Долу антибългарския хелзински комитет,който защитава всякякви престъпни и небългарски елементи,но НИКОГА не е защитил българин в собствената му страна.Овореното,разтурено общество на Сорос-дестабилизация и разграждане на държавността-Защо Сорос не го прилага в собствената си страна?Защото там е метрополията,а ние сме колонията.
122
0
 
24
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Нека Цацаров провери дали БХК не получават пари от Турция за защита на верските им интереси и дали не са забогатяли имотно от корумпираното и престъпно деяние.
121
0
 
27
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Най-голямото отмъщение към БХК, е пренебрежението. "...Пееш ли си Пенке ле, кой ли те слуша...!
120
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Б Х К е антибългарски и работи за чужди интереси.
119
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ защитава нарушители на Българското законодателство в разрез с Конституция. Питам се защо трябва, според БХК, неизвестни формирования да влизат в страната ни не през гранични пунктове и не легално?
118
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...ама пък и вас журналистите и медиите не ви разбирам, защо изобщо им обръщате внимание на такива антибългарски комитети. Затъмнение, игнориране и точка!!! Нека пробват да ви обвинят.
117
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам тия докога ще цвъкат "сигнали" за щяло и нещяло?!? И най-вече за ***, за *** и за бежанците!!! Как пък един път не "сезираха главния прокурор", когато *** примерно бият и грабят стари хора?!? Жалко, че нямаме държава и политици на място, един път за винаги да изритат всякакви подобни комитетчета, нпо-та и пр.
116
1
 
58
 
! Отговори
КНСБ преди 8 години
Незабавно закриване на БХК-точно те работят на расистка основа и работят за разграждането на майка България и навлизането в нея на всякаква ***!Страната ни е бедна и няма нужда от каквито и да било имигранти!Никой не ги е калесвал тук !Да отиват в богатите арабски страни, където и езика и обичаите им са сходни! При нас идват хем с друга вяра,хем с друга нагласа и не желаят да зачитат нашите норми на живот и поведение ?! Не ни трябват!
115
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако спрем да ги коментираме, няма да им минават тъпотиите. Те така си вадят хляба със скандални "мисли".
114
0
 
25
 
! Отговори
георги преди 8 години
Браво,браво. Утре у вас ще влезат и к,во правиш? Кой ще викаш- брюкселски или хелзински пазачи?! Събудете се!
113
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И откога има раса "нелегални мигранти"? Крайно време е БХК да се подведе под отговорност за анти-държавна дейност и подкопаване на националните интереси.
112
2
 
14
 
! Отговори
турчин преди 8 години
От неграмотници може да се очаква всичко.