Предлагат нов начин за изчисляване на такса "смет"

Това може да бъде според количеството отпадъци или брой ползватели
Обновена: 19 апр 2016 19:07 | 19 апр 2016 19:06, Елка Василева
37
Предлагат нов начин за изчисляване на такса "смет"
Снимка: архив, Reuters

Таксата "смет" да се изчислява от следващата година по количеството на изхвърлените отпадъци или броя на живеещите в имота. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Досега плащахме според данъчната оценка на имота, което също не отпада като възможност за изчисляване на изхвърления отпадък.

Предвижданите промени се забавиха във времето заради очакванията, че таксата за боклука ще се увеличи много за гражданите за сметка на цената за бизнеса, посочва БНР.

Базата за определяне на такса "смет" ще се решава от общинските съвети. Те могат да избират между "индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост", "количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честота за тяхното транспортиране" и "брой ползватели на услугата в имота", както и данъчна оценка или отчетна стойност на недвижимия имот.

Когато основата е "брой ползватели", се допуска да се предвиди допълнително диференциране според вида на имота и извършваната икономическа дейност, предвижда законопроектът.

Ако базата е количеството отпадък, общината може да определи минимален брой торби, които да закупи гражданинът или фирмата за годината.

Общините настояват за по-голям преходен период при въвеждане на новите такси, тъй като при промените в методиката за част от гражданите таксата ще се окаже непосилна. Трябва да се осигури и ефективен контрол, за да няма нарушители и незаконни сметища.

За бизнеса остава опцията вместо да плаща такса сам да сключи договор с оператор за събиране и извозване на отпадъка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Специално за София не виждам как може да се използва друг метод, освен данъчната оценка, както си е в момента. При селата става интересно - имаш там наследствен имот, никой не живее там, но ще трябва да закупиш "минимален брой торбички за смет". Това ще доведе до вторична търговия на тези торбички, които ще се продават с отстъпка на живеещите в селото. Брой живеещи - ами то 20-30% или повече от жилищата са празни, никой не живее в тях, но такса смет се събира и за тях.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31Разбира се че ще се начислява таксата. Нали мързеливите и некадърни държавни служители в кметството трябва да папкат от вашия гръб.Заспал народ е българския
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко в Израел от *** правят чудеса, означава че там вместо *** ще има чудеса. Може би ще могат да си позволят да изкупят и нашите ***, така ние вместо да плащаме данък смет ще получаваме лихва смет. Лошото е че нашите износители са комбинатори и маистори на комисионни за сметка на народа. Така че и от *** ще ни крадат
21
0
 
1
 
! Отговори
Бай брадър преди 7 години
Някои хора забравят много важната подробност че ако не можеш да си позволиш разходите по имота винаги можеш да го продадеш. Затова падат и асансьори и няма ток по стълбищата, щото някой не можел да плаща поддръжката.. отиваш където можеш да си позволиш и това е
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В община Ген.Тошево,Добричка област цари безпардонност при обслужване на клиентите.Пуснах жалба,че нямаме сметосъбиране и да отпадне част от таксата.Без отговор и реакция.Отидох в кметството на село да попълня декларация.Нямали образеца.В Ген.Тошево и дадоха декларация,която удостоверява,че нямало живущи в имота.Възразих,но нямали точния образец ,върху който попълних данните на старите хора,както и че никогане е имало сметосъбиране.Въпреки жалбата и попълнения образец таксасмет се начислява
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бобикои комунисти, Боби?Ония от живковисткото крило на партията ли, дето са на власт и в момента?Не можете да излъжете цял един народ.
18
0
 
2
 
! Отговори
КОТАРАК преди 7 години
Таман направих цехче за найлонови торбички, усещам как ще потръгне бизнеса!Ммммммммм
17
0
 
0
 
! Отговори
Do 22 преди 7 години
Kat ne iskat da im voni, horata si transportirat b-okluka sami na sobstveni raznoski transporta - bul karuca, troley, vlak, tram, metro, phantom, bus, bike, riksha, na garba, remarke, traktor...v depoto za smet...:-):-):-)
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Израел направиха огромен завод pdf -haria. Най голямия и високотехнологичен на Средиземно море. Там *** се разделят и се превръщат в твърдо гориво. Използват отпадъчната енергия за основа на паркове. С две думи от *** правят чудеса
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези не са нормални. Аз живея сама но от петък до неделя внуците са при мендвете дъщери и сина. На адреса се водя сама. Данъка зависи от квадратурата, квартала и града в който живееш. Богатите и добре устроени квартали винаги имат по-високи данъци. Там и разходите за подръжка са по-голями. Улично осветление, паркове, градинки, озеленени междужилищни пространства.
14
0
 
5
 
! Отговори
смях преди 7 години
За един гараж от 20 квадрата се плаща колко 1/3 апртамент от 60квадрата за смет. Щото нали от гаража се хвърлят *** колкото от едно домакинство...
13
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 7 години
На бедния му дай да хитрува - вследствие на тази умна идея цялата ни територия ще се зарине с ***.Никак не е трудно *** да се изхвърли извън града или селото, както и по тъмните места в кварталите, дерета...места бол.Някои пък ще започнат да изхвърлят *** в канализацията, вследствие на което пък ще се запушат тръбите и...ще бъде отврат. В нашия вход половината апартаменти са населени с наематели, така че не е трудно да се досетя за ефекта.Защо непрекъснато стресирате хората?
12
0
 
9
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Няма никакво значение как ще го изчислят !!?!? Така ще го направят, че като цяло, всички да плащаме по-вече!! Целта е само тая : винетка, трамвайно билетче, смет ---- вдигай цените !! Все още има хора в тая страна ! Щом баламите стоят тук -- ще плащат толкова, колкото им кажем !!
11
0
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Няма никакво значение как ще го изчислят !!?!? Така ще го направят, че като цяло, всички да плащаме по-вече!! Целта е само тая : винетка, трамвайно билетче, смет ---- вдигай цените !! Все още има хора в тая страна ! Щом баламите стоят тук -- ще плащат толкова, колкото им кажем !!
10
0
 
1
 
! Отговори
Klep преди 7 години
Taksa broi na jiveesti....:-):-):-):-):-)Taksa boi po kuhite glavi na darjavnite bg slugi....:-):-):-):-):-):-)
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е тъпотия ... кака зелка .
8
3
 
3
 
! Отговори
един друг преди 7 години
До тъй де:Напротив, абсолютно справедливо си е. Извозването на сметта е без значение колко магазина или молове има около апартамента ми. Тоест цената на извозване на смет не може да се определя от това дали ходя по халат до магазина. Виж това обаче колко ще струва апртамента на квадратен метър вече е от значение според квартала и инфраструктурата. А то реално си е точно така. Ти като си в Люлин колко плати на квадрат ? А в центъра дали е колкото в Люлин ?
7
7
 
6
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 7 години
Събирам ***. Отивам на река за риба. Тръскам го на брега...После ...и се кефя на риболова... То не, че сега льольовците не го правят, ама до сега аз го събирах и връщах у варело...Вече----нема такъв филм...
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега крайните квартали плащат много по малко , защото данъчната оценка на имота им е по ниска от тези в центъра. Това е крайно несправедливо. Например живея в центъра с бабата и плащам 350 лв. такса смет за двама души. Другия живее в Люлин и плаща 150 лв. за 5 души . И кой изхвърля повече смет .
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някоя приятелска фирма произвежда торбички и сега ще ги реализират????????оляхте се вече!