Българинът на инат: Няма пък да им гласувам!

Задължителният вот не ги плаши, пак ще си бойкотират
Обновена: 21 апр 2016 17:58 | 21 апр 2016 16:37, Камелия Цветанова
204
Българинът на инат: Няма пък да им гласувам!
Снимка: Булфото, архив

След люти спорове в парламента кой прав и кой крив в крайна сметка депутатите приеха, че гласуването ще е задължително и представлява изпълнение на гражданския дълг.

Още по темата

Макар че се отказаха от нестандартните идеи за томбола и глоби, все пак депутатите са решени да санкционират по някакъв начин непослушните граждани и всеки, който откаже да пусне бюлетината на едни избори, ще бъде заличен от списъка с избиратели на следващите. За да го включат отново ще трябва да представи нотариално заверено заявление.

Анкета на Dnes.bg обаче показа, че нищо няма да се промени с последните поправки в Изборния кодекс, и който не е от твърдите партийни ядра, пак няма да гласува, а доверието в институциите ще е на ръба, както е и сега.

Това че депутатите не са харесвани от избирателите, които би трябвало да представляват, не е тайна за никого, а рейтингът на парламента е толкова нисък, че масово хората отказват да отговорят на въпроса: "Ще промени ли нещо задължителния вот?"

"Не ме интересува, ама хич", "Тия мошеници там, само за себе си мислят", "Къв кодекс, нищо не знам и не ми и трябва", "Няма да оправят държавата и по-зле ще става". Това е положението. Това е най-разпространеното мнение сред хората седнали на пейка на припек в градинката пред парламента. Сред тях има всякакви - пенсионери, работещи в обедна почивка, студенти, безработни.

Две млади момичета, явно студенти в Софийския университет, дори и не пожелаха да чуят кой и защо реши да ги праща до урните, ами едната каза бързо: "Заминавам след два месеца, не му пука", а другата не скри, че крои същите планове.

"Аз смятам, че когато превръщаме нещо от право в задължение, резултатът ще е желаното от ефект да се превърне в дефект. Така в желанието си да заглушим едни обществени слоеве, ще фаворитизираме мнението на други - но каквото търсим, ще си го получим. Против съм", сподели Севда, млада жена, която работи в БАН.

Мария продължи в същия дух: "Мен лично ме отказват и няма да им се занимавам, защото с тая графа, че не подкрепям никого, нищо не става. Уж не подкрепям, но гласът му ще бъде зачетен. Как става така?", попита тя.

Иван Иванов май също вече няма да е избирател: "Ако не искам да гласувам за президент и не отида, а след това искам да гласувам за парламент, трябва да ходя да се разправям да пускам заявление, това е време, пари, няма да стане".

Има обаче хора и на различно мнение, които не се притесняват от това, че ще бъдат заличени от списъците.

"Така или иначе не те вадят завинаги, дават ти заявление и толкова", обори го задочно Константин.

Оказа се в крайна сметка, че задължителното гласуване има и поддръжници, макар че явно са малцинство.
Един от тях е Димитър: "Аз съм "За". Да се спре най-накрая туризмът на ДСП", мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ама недоинтегрираните си гласуват. И Бат`Сали управлява бойкотиращите българи.
148
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не гласуваме е единственият начин да покажем на света, че нашите управници не са с нас. Пускайте невалидни булетини
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
досега съм гласувал за РЗС АТАКА БСП ПФ дотук
146
0
 
12
 
! Отговори
Noname преди 7 години
От хора, които сами си определят, гласуват и приемат и отпуските и заплатите - файда няма!!!
145
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Не се е родил още човека за когото ще гласувам аз
144
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента тези, които ще гракнат, са тези, които купуват гласове. И тези, които посредничат при продажбата.
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека обясня на неразбиращите. Етническите българи, които не гласуват, така или иначе пак няма да гласуват. Обаче останалите етноси, особено живеещите в чужбина, ако пропуснат едни избори ще трябва да се занимават допълнително за да гласуват. Съответно ще се налага нотариална заверка на заявление, което си е галимация и струва пари. По тоя начин организирания изборен туризъм и купуването на гласове ще се сблъска с допълнителни разходи, което може и да ги направи нерентабилен...
142
0
 
7
 
! Отговори
тиквоч преди 8 години
искате не искате ще ме легитимирате за цар и господар.. нещастни пионки
141
1
 
3
 
! Отговори
Бъдетесилни и здрави преди 8 години
Четете блога на Спароток. Истински Българин! Боец!
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 167:май сме потомци на най-старите хора на планетата, поне има и такива версия.Ако е така, разбирам защо евреите ни мразят толкова.
139
0
 
10
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 8 години
"ще бъде заличен от списъка с избиратели на следващите"Мда. Мирише ми на Страсбург."Italy - 1945-1993. Only symbolic sanctions (publication of lists of non-voters and mention in police certificates that the person had failed to vote, respectively for one month and five years after the election)."Това привеждам за доказателство срещу лъжите на инициаторите на закона, според които в Италия не си можел да си запишеш детето на детска градина. Законът е отменен още през 1993 г.
138
0
 
14
 
! Отговори
ура преди 8 години
Днесбг не е коректен!!!Българина не казва "няма да гласувам от "инат" а от инстинтк за самосъхранение, който май започна да се пробужда!!! ХаХа Горко им на червените тахтаби по кожата му. Прекалено дълго спа Български Народе !!! Събуждай се че ми иде да ти издърпам големите уши!!! Виж кви *** са те засипали!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
137
3
 
17
 
! Отговори
Бъдетесилни и здрави преди 8 години
Българи, дръжте се като мъже!!! Вие сте потомци на най-стария народ на Европа! Тракийския народ!Отрепките позволили си да се гаврят с нашето достойство ще си получат заслуженото!!!
136
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 8 години
И Дупедашните от ненародното събрание показаха колко обичат и уважават тези които им осигуряват беззаконен охолен живот.
135
0
 
13
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
Със закона запазват сегашното разпределение на порциите и политико- икономическите позиции.Повярвали са си вече,че са незаменими и вечни,а раята само ще слуша и подчинява на всичкитеглупости съчинени от тях.Закона гласи:като не искат да гласуват,ще си се избираме сами и на верните кучета около нас.Самозабравиха се вече,ще ядат скоро хурката!
134
0
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
След като 70% от българите няма да гласуват на следващите избори и бъдат заличени от списъците, на по-следващите избори, очаквайте 100% избирателна активност (тъй де, 30%.. ама иначе казано 100%)..Уж е задължително, ама не могат да те задължат.Уж е задължително, апък се предвижда и вариант за измъкналите се от задълженията... че какво му е задължителното тогава?
133
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си намалят субсидиите като в Германия и да ми вдигнат заплатата като в Германия и тогава ще им гласувам.
132
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да помислим,защо депутатите с пълно единодушие решиха вота да бъде задължителен.1-во:задължителният вот им дава надежда,че повече хора ще се дотътрят до урните и ще дадат своя вот за тях.2-ро:колкото повече хора гласуват,повече пари ще се съберат в партийната касичка/като се има пред вид,че един глас струва 11 лв./народните"любимци" още от сега потриват ръце как ще набъбнат банковите им сметки.Затова НЯМА да гласувам!!!
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи, аз тряблва да изпълнявам нещо, което депутатите ми вменяват като "граждански дълг", но аз как да вменя на държавата да изпълнява своя дълг, към мен - да пази дома и живота ми*******************************Като гласуваш, и ги е страх че ще ги смениш ако не ти харесват с други. Това е най-доброто измислено за сега. Другия вариант е Путин. Няма да ти вменява нищо, ще те насили , и ще казват, че 101% са го избрали
130
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като няма държава, няма и гражданси дълг!Аз дълг към мафията нямам!