Такса "смет" поскъпва, ако е на индивидуална основа

Това е едно от предложенията на Министерството на финансите
23 апр 2016 10:20, Анисия Иванова
48
Такса "смет" поскъпва, ако е на индивидуална основа
Снимка: Булфото

Такса "смет" може да поскъпне за някои домакинства, ако се формира на индивидуална основа, съобщи депутатът и бивш общински съветник Георги Кадиев.

Въпреки това повечето хора подкрепят именно този метод на образуването ѝ, защото го считат за най-справедлив. Това е и едно от предложенията, залегнало в проекта за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван от Министерството на финансите.

Въпреки че индивидуалната основа е най-справедливата, тя няма да сработи добре в България, заяви Кадиев пред БНР.

"Най-оптималният вариант е да не е само броят жители по лична карта, защото и това не отговаря на истината, а да бъде комбинация между брой живеещи в дадено жилище и потреблението им като показател за това колко хора действително живеят там", смята депутатът.

Базирането на таксата единствено на индивидуалното количество боклук може да я оскъпи за по-многолюдните семейства.

"Семейства с две деца е непосилно да плащат тройно повече такса "Битови отпадъци" отколкото до момента, но от друга страна те наистина произвеждат повече", призна Кадиев.

Според законопроекта всяка община сама ще може да определи коя от предложените методики да избере или да изработи своя собствена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия данък СМЕТ се плаща на ЧОВЕК по 30 - евро за цялата Година , като данък СМЕТ се плаща само в имота в които си pегистриран и живееш,ако имаш повече имоти плащаш само за един където си регистриран и живееш.Ако живееш в Чужбина НЕ плащаш данък Смет.За ГАРАЖИ данък СМЕТ НЯМА.
37
2
 
7
 
! Отговори
ха дано, ама надали! преди 7 години
Сам съм, а плащам такса смет на 4 места. Едното е подземна гаражна клетка. Все още не съм живял там, но таксата смет е най-редовна. От 20 години имам жалба да я махнат, но уви! Ега ти и наглеците! Като че ли вече ще ми слязат от гърба.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще се плаща на калпак, какточно ще се таксуват амунджите и кой ще оди да ги прои или там на око срещу глас?
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ела с мен в пещерата ,там данъци няма.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га баце беше кмет каза, че ще направи София най-скъпия град. Само не уточни в бантустан или в света. Сега виждаме плодовете на неговия труд - скъпи винетки, скъп градски транспорт, скъпа вода, поскъпване на тока и най-вече некачествено. А каква е целта?
33
2
 
2
 
! Отговори
Aisila преди 7 години
Na 1 mai obstonarodna bg stachka protiv zakona za minimalnite bg zaplati - vsichki s beli burki v 12 chasa i nadpisi za luksemburgski minimalni zaplati v rbg....:-):-):-):-):-) pardon i kade sa shengenskite granichari po vanshnata granica na shengen i eu s repiblika turkyie?! .:-):-):-):-)
32
2
 
8
 
! Отговори
ще се гръмна преди 7 години
Кое е по добре 20000 лв с мнооого големи данъци ,или 300 лева без данъци.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цяла Европа , който има имоти е богат , но и задължен да го подържа този имот . Тука е башибузук. Всеки оставил на село къща и имот и сега реве за данъци и такса смет и т.н. Вие как си обяснявате данък върху селски имот с къща от 10 лв. на година . Това просто е смешно . Или се грижиш за имота или глоби докато се научиш .
30
2
 
19
 
! Отговори
Един от многото преди 7 години
Имам наследствен имот - разбирайте къща без покрив и двор, без вода, без ток, без канал - изоставена и необитаема от 15 години за която ми се начислява такса смет, при положение, че в забравеното от Бога село в което се намира сметоизвозване няма от 1989 година. Това си е чист държавен рекет и произвол.
29
2
 
7
 
! Отговори
От Бегрген преди 7 години
Давам пример със себе си. Аниматор за деца в кампус (нещо като занималня за деца от 6 до 10 години - тука оставят децата почасово срещу заплащане) заплата 18500 крони + храна и жилище. За тукашния стандарт е много ниско, но сравнено с България е добре, защото половината може да се спестява и да се помага на семейството в България, където родителите ми разчитат на 2 пенсии от по 230 лева при лекарства 300лв на месец.
28
1
 
7
 
! Отговори
От Берген преди 7 години
Понеже явно Норвегия е интересна, но се чудя защо отношението е недоброжелателно и основна тема са техните заплати, а не темата за отпадъците за което писах. Ако приемем, че 1 лев = 5 крони, среден работник получава около 20000 крони. Обаче тука всичко е поне 3 пъти по-скъпо отколкото в България, като изключим сьомгата и другите северноатлантически риби. Има хора като лекари, архитекти, адвокати и т.н. които имат заплати от 100000 крони нагоре, но данъците са много високи за такива пари.
27
1
 
3
 
! Отговори
Buniste преди 7 години
Koi kolkoto kilograma b-okluk e proizvel i izhvarlil po Zemiata, tolkova ste plati - za zatoplianeto na klimata...:-):-):-):-) Koito hvarlia gratis tonove bombi tuk i tam, po-skapo ste si plati...:-):-):-):-):-)
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България единственото , за което мислим са заплатите в другите държави . В Норвегия никога не е имало комунизъм-социализъм и винаги е било частна собственост и хората са дисциплинирани и уважават собствеността на другите . Тука другарите избиха след 9.09.1944 г. умните и образовани хора и взеха властта хора неграмотни и необразовани . Къде в света има Президент без основно образование и бивш овчар , само в България .
25
4
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Ще дайде ли някой да преброи колко члена имаме?
24
4
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Много *** има в парламента затова такса смет поскъпва!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До От Берген НорвегияКолко са заплатите в Норвегия?
22
2
 
10
 
! Отговори
От Берген Норвегия преди 7 години
В Норвегия всяка сграда си наема брой контейнери (тука е разделно събирането и глобите са умопомрачителни за неспазване) и си има договор с фирмата, която събира контейнерите (те на практика вземат пълните и ги заменят с празни). Сградите си имат управители, които са на заплата и те събират и внасят сумите по договора. Тия управители имат големи права и никой не смее да не си плати, защото на секундата викат полиция и отнасяш глоба като за световно.
21
2
 
9
 
! Отговори
защо? преди 7 години
Защо да поскъпва в момента 340 лв. данък сграта и такса смет малко лие за 90 кв. и двама човека. Елементарната логика сочи, че ще поскъпне за многочленни семейства, което е нормално, но не за всички!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще вадим ли пак постните пици и затягащите се колани?
19
1
 
11
 
! Отговори
Прагматик преди 7 години
Пореден напън да се решава проблем, който в 90% от света е решен преди десетилетия с прости методи. Няма 100% справедливо разпределение на таксата за събиране на отпадъците, защото дори да е индивидуално, Иван би могъл да произведе 10 пъти повече *** от Драган, но като цяло индивидуалното разпределение е много по-добро от това на квадратен метър.