Взрив след взрив: За 6 г. – 13 инцидента с боеприпаси

Експерт: Неразумно е с голи ръце да се унищожават боеприпаси!
26 апр 2016 13:30, Анисия Иванова
15
Взрив след взрив: За 6 г. – 13 инцидента с боеприпаси
Архив: Булфото

За да се случи някакъв инцидент, са нарушени технологичните процеси и мерките за безопасност. От МВР се утвърждава как да бъде утилизиран боеприпасът, каква технология се предоставя от този, който извършва дейността и след това започва работата. Но трябва да има контрол, а такъв няма, след като за 6 години имаме 13 инцидента.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Николай Цонев, председател на партия "Нова инициатива". По думите му контролът се извършва от МВР и това е "една голяма язва в правителството". Цонев смята, че у нас няма и доктрина за националната сигурност.

Още по темата

"От 2000 година досега има 16 такива инцидента, включително и в Челопечене. 13 от тях са след 2010 година и повечето от жертвите са тогава. Загиналите са 23-ма, пострадалите са 25 човека", заяви Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания във връзка с вчерашното запалване в завод "Арсенал" в Казанлък, при което загинаха двама души.

Николов  заяви, че такива инциденти стават и в други страни, но не и в развитите.

"Аз съм работил дълги години в Германия, не си спомням в техните военни заводи да е имало някакви инциденти. За миналата година имаме 85 трудови злополуки", посочи експертът. Той смята, че погрешните решения, които се вземат на база политически или социални съображения, отношения с бизнеса в България, понякога "не са съвсем рационални."

"Имаше една програма за унищожаване на боеприпаси още през 2003 година, но не беше приета от Народното събрание и не беше осигурена финансово. Когато ние влязохме в министерството през 2005 година, аз се заех първо с тази програма", разказа Николов. Тогава обемът на боеприпасите в страната е бил 96 хиляди тона, а към днешна дата са останали само 7 хиляди.

Той посочи, че програмата за утилизация, която са изготвили, е била представена на министъра, но проблемът е бил в това, че управляващите са искали да бъде предоставено и на български фирми да утилизират.

"За съжаление само 3-4 фирми бяха в състояние да утилизират такива боеприпаси, останалите не можеха да се справят с това", разказа Николов. "Започна един проучвателен период, 15 чужди фирми се явиха, представяйки своите технологии. Тези технологии варираха от съоръжение до подвижни машини, които влизат на големи товарни камиони и унищожават всичко. Голямата машина, която струваше 36 милиона трябваше да унищожи всички боеприпаси в България за 4 години. Но министър-председателят заяви, че и на български фирми трябва да се даде шанс да унищожават, да имат работа. Тогава от западни фирми ми казаха, че е неразумно да се дава с голи ръце да се унищожават тези боеприпаси", допълни той.

"Започнахме да продаваме боеприпасите, 17 фирми започнаха да ги изкупуват. Интересното е, че западните фирми предлагаха дори и да платят заплатите на работниците при построяването на едно такова съоръжение. И до ден днешен не ми е ясно защо не приехме дори и тези условия", каза Николов.

По думите на Цонев истинският процес на утилизация е започнал след случилото се в Челопечене.

Целият разговор чуйте във видеото на ulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не ги продават вместо да ги утилизират ?
13
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До оракул Няма, приятелю, няма да има осъдени за национално предателство. Разбраха се да не се закачат, каквото и да правят, още на" Кръглата маса", и това е най - строго спазваната договорка у нас след 1989-та. Ако не бяха се разбрали, след всички парламентарни избори, нямаше да стигат уличните лампи, за да бесят осъдените.Баце се зъби на Станишев, и какво-осъди ли го, или се потупват и днес приятелски по рамото, СДС съди ли комунистите?Всичко е демоготгия и прах в очите на хората.
12
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Защо се правите на ударени, а не вземете да кажете как точно стоят нещата? Всичко е от алчност, икономии и свръх печабли. 1.Фирмите, които утилизират и съхраняват, не са на случайни хора, а все на хора, близо до слънцето.2.Всяка фирма се стреми с минимум средства да постигне максимум печалба-това го знаят от 1-ви семестър в УНСС.Затова се наемат на работа нископлатени и неквалифицирани работници, а ако може, ще ги накарат и инструменти да си носят от къщи, за икономия на фирмата.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е неразумно,но е целесъобразно- от гледна точка на управляващите ни след 1989г... А целта е -съгласно плана РАН-ЪТ ,разработен от българските специалисти от АОНСУ -българите трябва да останат не повече от 5 млн...И ако плана не се изпълнява нашите дем-окр-ет-ени ще останат без евросредства,няма да има заеми от банките, а Брюксел и Фашинктон ще се гледат през крив макарон!Така е -за да има някъде демокрация ,другаде трябва да има дем-окр-ет-енизация!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2:Круме, те и по бай-тошово време са се случвали тези простотии, само дето тогава нищо не се е отразявало. Например знаеш ли след колко време са казали за "аварията" в Чернобил - няколко дни след случилото се...когато вече сигурно и в Танзания са разбрали за трагедията. Така, че айде да не слагаме розовите соц очила ;)
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Взрив след взрив защото са "специалисти" и спазват "правилата на безопасност"!
8
0
 
3
 
! Отговори
No comment преди 7 години
Немърливост, безхаберие, некомпетентност. Масово така се работи в България.
7
0
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Е те от петолъчката изнасяха пребоядисани боеприпаси за близкият изток ама нещо се обърка, не бяха си платили
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всеки подобен взрив, след това се разпалваше някъде конфликт- Украйна,Ирак,Либия, Афганистан. Очаквайте подновяване на конфликтите някъде по света.Дано не е у нас.Изнасят и крадът оръжия, като се прикриват под името на Българската държава.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи от 2000 до 2010 г 3 взрива, а от 2010 до 2015г., 13. Определено имаме "напредък"
4
0
 
6
 
! Отговори
оракул преди 7 години
Този път няма ли пак някой Северно Американски турист с откъснати ръце случайно озовал се до този склад?!?! ......Ще дойде време, и всички управляващи след 89г ще бъдат съдени за национално предателство, убийства, измяна, геноцид и т.н....Присъдит за кражбите ще им се видят като почивките им на Малдивите....Бог да прости загиналите.
3
0
 
5
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Ами с голи ръце, щото така е по-евтино. ИНаче трябва техника, инвестиции, а у нас труда е на безценица и така привличаме чужди инвестиции, щото у нас труда е по-евтин и от китайския.
2
6
 
1
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Отговорете: Колко пъти се е случвало нещо подобно в онова лошо соц време?После сами се сетете за последващия въпрос!
1
1
 
6
 
! Отговори
киро преди 7 години
Eми така е .Колко пари и далавери трябва да се прикрият.