По-високи глоби за бясна скорост? Българинът твърдо "за"

70% от читателите на Dnes.bg подкрепят законодателната мярка
27 апр 2016 20:08, Красимир Ангелов
80
По-високи глоби за бясна скорост? Българинът твърдо "за"
Снимка: Булфото

Наказания за гонки, задължителни зимни гуми от 1 декември до 1 март и нови, доста по-високи глоби за превишена скорост. Това са част от промените в Закона за движение по пътищата, които целят да бъдат ограничени инцидентите на пътя.

Още по темата

Като цяло идеята на парламента е глобите за висока скорост да се увеличат двойно. Сега например за превишаване на скоростта до 50 км/ч над позволеното глобата е 300 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50 лв. С промените тези глоби стават двойни.

Преди окончателното приемане на промените на второ четене, Dnes.bg реши да попита своите читатели: Подкрепяте ли двойното скачане на глобите за висока скорост на пътя? В традиционната ни анкета взеха участие 1916 души.

Оказа се, че повечето от участващите в анкетата твърдо подкрепят скока на глобите за превишена скорост. Всеки трети (32%) е категоричен, че глобите трябва да скочат, защото българинът разбира от правила само когато му бръкнеш в джоба.

Други 38% са още по-крайни, като искат освен по-високи глоби, да има и отнемане на книжки за подобни нарушения.

Противниците на по-високите глоби са 9% от анкетираните, според които тази мярка няма да спре хората да карат с бясна скорост, особено ако имат пари.

Други 10% като цяло намират мерките за половинчати и според тях в крайна сметка няма да има особен резултат.

За 8% от читателите ни мерките са част от общия скок на цените на всичко, свързано с автомобилите – винетката, гражданската отговорност и други.

3 на сто от анкетираните посочват къде на шега, къде на истина, че им се налага да пътуват по селски разбити пътища, където така или иначе от много дупки няма как да се вдигне много висока скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
й преди 7 години
Добра идея е, глобите да започват поне от 800-1000 лева, като средно да са по 1500-2000 за леките нарушения и да стигат до пет цифрени суми. Ако нарушителите нямат възможност да ги плащат, ще извършват обществено полезен труд, оценен на 5-0 лева на част, в зависимост от възможностите им.В момента глобите са много смешни и ниски. Едната част от населението не ги плаща, а другата просто гледа с насмешка нд тях.
73
0
 
0
 
! Отговори
Бай ви ганя преди 7 години
Наскоро изръшках Европата. И резултата: в БГ се кара най-бързо и най - безотговорно. Но в Сърбия, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, Хърватска, Словения, Швейцария, Италия има камери, маркировка, всичко е подредено и поддържано и всеки кара до ограничението - не повече ( че много боли). Полиция почти никъде не видях ( само в Сърбия) А Магистралите в БГ са по добри от тези в Сърбия и същите като тези в Унгария. И там спазват дистанцията. Липсват гаменчетата които избиват комплекси с мощни коли.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е анкета.Примерно, как ще отговорите на следната анкета в стил днес бг?Подкрепяте ли новите още по-свръхвисоки глоби за превишение на разрешената скорост?Отговори:1. Одобрявам ги - така КАТ ще иска по-големи подкупи2. Одобрявам ги, но освен глоби искам и разстрел и бесило.2. Одобрявам ги, но придружени са доживотен затвор и конфискация на цялото имущество3. Не, глобите и сега са прекалено големи4. Все ми е тая, тези глоби КАТ ги налага толкова рядко, че размера им няма значение
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е че глобите не се налагат от КАТ. КАТ санкционира 1 нарушение на всеки 100000 нарушения, т.е. КАТ нищо не прави и затова всички шофьори правят по много нарушения. Повече от ясно е, че при такава ситуация, сегашните огромни наказания, както и бъдещите още по-огромни наказания записани в закона, си остават само записани в закона и не се прилагат. Единственото им приложение е, че те са базата на големината на подкупа за КАТ.
70
1
 
2
 
! Отговори
Ьомби преди 7 години
До zombieКато не можеш да пиеш или те в страх да ходиш по улиците - стой си у вас.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА, АМА НЕ!Кой българин имате предвид? Б.Б. Ц.Ц. или шефа на КАТ?
68
1
 
1
 
! Отговори
Заро преди 7 години
Проблема не е в размера на глобите... проблема е в корумпираните ченгета и събираемосттта на глобите
67
1
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 7 години
Увеличаване на глобите и ако хванат някой от КАТ с подкуп лишаване от правото да получава пенсия до живот.....всъщност това да се отнася за всеки.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ето какво смятам аз,глобата трябва да е процент от стойността на колата,или съобразно доходите на шофиращия,както е в Швейцария.Така е по-справедливо,за човек имащ милиони ,какво представляват 600лв,а на бедняка това е стойността на колата му.Чел съм,че за едно и също нарушение един плаща 100е а друг 10 000е,важен е наказателния ефект да бъде разбран,а не богаташите да карат както си искат,защото могат да си го позволят
65
4
 
3
 
! Отговори
zombi преди 7 години
аз съм ЗА - да се отнема ДОЖИВОТ книжка за хванат шофьор дрогиран или пиян. и никакви там 1 или 0,7 или 0,5 промила имал или една бира бил пил и пр. простотии. или пък бил пил лекарства дето лъжели дрегера, кат си пил лекарства стой си у вас... *** и наглеците *** да ги ***.
64
0
 
14
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Ние, читателите на ДНЕС,БГ подкрепяме повишаването на заплатите с 50%.И кво ?
63
2
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Abe kakvi globi paricni .....tie imat pari, treba plus i najvazno po 100 stapa na gol gaz i po bubrezi za cel vek da pamti..
62
4
 
6
 
! Отговори
ааааа! преди 7 години
Винаги съм се изумявал като чета за монасите всекидневно самобичуващи се защото установили че били грешници според Свещените книги . Е и ние според Срещения правилник за движение по пътищата всички сме грешници , но все пак ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ САМОБИЧАВАМЕ С ТАКИВА ГЛОБИ ЗА ДА ИЗКУПИМ ГРЕХОВЕТЕ СИ???? ЗАЩО ДА ИЗКРИВЯВАМЕ И ОТРИЧАМЕ ЧРЕЗ ТЕ,И НЕСЪРАЗМЕРНИ И ПОРОБВАЩИ ГЛОБИ ОСНОВНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ КАТО СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И КАПИТАЛИ. Пак ли ние БУЛГАРОТЕ СМЕ ПО ЕВРОПЕЙЦИ И ОТ ПАПАТА?
61
2
 
3
 
! Отговори
ааааа преди 7 години
Винаги съм се изумявал като чета за лак се самобичували защото установили че били грешници според Свещените книги . Е и ние според Срещения правилник за движение по пътищата всички сме грешници , но все пак ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ САМОБИЧАВАМЕ С ТАКИВА ГЛОБИ ЗА ДА ИЗКУПИМ ГРЕХОВЕТЕ СИ????
60
2
 
9
 
! Отговори
ааааа преди 7 години
С заплата от 450 лв българина бил твърдо за за по-големи глоби . Да тръгват от 1000/шв нагоре . Какви честни и безпристрастни медии и социологически агенции .!!!! Представяте ли си , не правителството и полицаите усвояващи милиони от глоби а БЪЛГАРИТЕ НИЕ СМЕ ИСКАЛИ ?????? Ай стига бе не мога да повярвам
59
0
 
10
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
това ще отвори вратите за повече и по-високи подкупи...
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шофира се така, както държавата позволява да се шофира, така е навсякъде по света. Ако не ви харесва как се шофира в България, накарайте държавата да промени действията си. Досегашните действия на държавата бяха непрекъснато увеличаване на размера на санкциите, които депутатите записват в закона и все по-рядкото им прилагане.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато закона не започне да се прилага е вредно да се увеличават наказанията записани в него. Разумният подход е записаните в закона наказания да се намалят, за да има малко повече полза от тях. Защо е така, всеки би трябвало да може да се сети след кратък размисъл.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно сбъркан подход - да се чака да стане катастрофа, за да може държавата след катастрофата да прибира парите ни. В нормалните държави работят по друг начин - правят така, че да няма катастрофи. За всеки мислещ човек е ясно, че подхода на КАТ в България за увеличение на глобите и другите наказания, не спира нарушителите и не само че не ги спира, но нарушенията се увеличават. По света отдавна са го разбрали, но там си нямат българския КАТ, както и българските депутати.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОбективенЕдна от мерките е да се признават записите. И наказанията за катаджиите да са умножени по 10о. Взел 20 лева, плаща 2000 в хазната и му свалят заплатата с 10% за 1 година.Дал (предложил) документирано рушвет - глобата за нарушението - по 100 също.И парите от глобите - за обективен контрол по пътищата. Камери, патрули...Няма такива тъпaци, които да искат да плащат заради съмнителния кеф да показват какви некадърни шофьори са.