Експертите спокойни: Боите за яйца са безопасни!

Били внос от Азия по критерий "най-ниска цена"
28 апр 2016 12:07,
3
Експертите спокойни: Боите за яйца са безопасни!
Снимка: архив Reuters

"За боите за яйца нямаме опасения, въпреки че няма контрол върху тях", коментира д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните.

"Всички бои са внос от Азия по критерия "най-ниска цена". Търговците обаче нямат никакъв интерес да продават некачествени бои", каза още д-р Иванов.

Той коментира и качеството на козунаците. "Преди няколко години правихме едно изследване и открихме синтетични бои в козунак. Тогава това беше неразрешена практика, сега това е разрешена практика", заяви той.

"Природните оцветители са абсолютно безвредни. Един от най-добрите оцветители е рибофлавин, който се използва за оцветяване в жълто. Това е витамин B2. Каротинът се използва за постигането на оранжев цвят. Има синтетични оцветители, които са утвърдени от Европейската агенция по безопасност на храните и са абсолютно безвредни за хранителни цели", коментира пред Нова тв проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. 

"Над 80% от Е-тата в храните са естествени, те са извлечени от зеленчуци, плодове, семки, ядки.  Например, Е440 е пектин", коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте следващия месец на 9 май Денят на победата какво ще видите, това с джипа и днес пред Парламента беше само за загрявка :)
3
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
нема проблеми с боите и с яуйцата, и с кокошите и тея в панталона...и малко уоршип на ищар няма да ви навреди, по-добре вместо да чупите Яйца, ударете яуйцата в Д-то на някоя мадама нали скрито е празник на плодородието:)
2
1
 
6
 
! Отговори
вм преди 7 години
За червеното- червен брошза жълто - куркумаза зелено - спирулинаако някой се сеща още нещо натурално, да пише. Стига са ни тровили тия!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви проблеми с боите. Опасни са яуйцата. Няма проблем с чукането а с лапането.