След 20 години: Бедни български градове, призрачни села

Хората ще живеят в ареали, градовете – център на администрация
28 апр 2016 19:20, Анисия Иванова
123
След 20 години: Бедни български градове, призрачни села
Архив: Булфото

В страната след двадесет-тридесет години ще продължат да изчезват села, до които няма транспортен достъп, ще се сливат градове и села, градове с градове, но е почти невероятно да се сдобием с малки градове-призраци. По-скоро те, както и големите градове, ще станат бизнес и административни центрове, коментира заместник-председателят на Националния статистически институт Богдан Богданов, който е автор в публикацията "Градове и техните функционални урбанизирани ареали в Република България".

Изданието е разработено в рамките на проект на Европейската комисия "Urban Audit" и обхваща периода 2010 - 2012 г. В изследването се анализират 17 ареала в страната с население над 50 000 души.

"Например Асеновград не би могъл да се превърне в призрачен. От този град има много хора, които работят в Пловдив и градът непрекъснато се разраства. Просто се очаква да има прегрупиране на населени места - сливане - например селата около София вече почти са квартали на столицата, ще има и такива, които ще изчезнат от картата на България в райони без добра инфраструктура", обясни Богданов в интервю за БТА.

Според него почти всички градове губят население за сметка на ареалите си, където хората намират по-добри условия за живот - например сред природата.

"С развитието на транспортната инфраструктура ще стане възможно бързото преместване на множество хора в различни точка на страната за работа и почивка. Населението ще създава продукт, независимо от това дали е на работното си място или на друго, където междувременно си почива", смята експертът.

По думите му тенденцията в големите градове е да има повече администрация и по-малко хора, които да живеят. В следващите двадесет-тридесет години много от хората от големите градове ще отидат да живеят в по-малки населени места на чист въздух, а работното място ще стане виртуално, което ще има пряка връзка с необходимостта от намаляване на разходите на фирмите за работни места като помещения.

Според изследването най-тревожен е изводът за задълбочаващата се демографската криза. Това отключва като верижна реакция процесите, свързани с пазара на труда, намаляване на броя на работещите, увеличаване на броя на пенсионерите, които натоварват социалните институции. Напрежение идва и от това, че младите хора не могат да намерят своето място като работна сила, обясни Богданов.

Друга негативна тенденция е, че се задълбочава едночленният модел на домакинството.

"Във всички 17 ареала делът на едночленните домакинства е над 25 процента и върви към 30. Във Велико Търново вече е 31%, а за София е 28,4% в ареала и 15,3% в столицата. Най-висок дял на пенсионерските домакинства има във Видин – 20%, а относителният дял на домакинствата с деца до 18 години е най-висок в Пазарджик, Сливен и Хасково, като минава 30 на сто", каза още експертът.

Според него без социални трансфери под линията на бедност ще попаднат повече от половината от населението в Благоевград, Велико Търново, Видин и Враца. Най-ниско е равнището на бедност в София и Стара Загора - 13,3 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Асен Йорданов преди 7 години
Аз съм на същото мнение, затова доста пъти пиша във форумите, че е крайно време да се отделят пари и то много пари за инфраструктора, придобивки като добър интернет,локация и чак тогава хората ще се преместят да живеят по селата, на чист въздух и спокойствие.А сега какво е, най много пари за София и големите градове и ще се чудят защо след години при население на България от 5 мильона- София 3 мильона.
95
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да но вече сме евроатлантици"И слава Богу!
94
3
 
5
 
! Отговори
е преди 7 години
Това е защото обикновените хора не могат да се мерят с труда на депутатите, както заяви Цецка Цачева. Тази жена и нейните сегашни и бивши колеги заслужават уважението на целия български народ.Нали те излъчват състава на правителствата, резултата е налице.
93
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
наукообразно и без визия за бъдещето - знаем ги тия работи, но няма държавно финансирани програми за обръщане на катастофалния ход на нещата за българина и страната му
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новият Световен Ред - глобално село с ор'ки роби, работещи само за да съществуват. Хората трябва да са безпринципни и зависими.
91
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуваш за бсп получаваш бонус дпс
90
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А никой не обелва и дума,за все по-задълбочаващата се и неспирна безработица,предизвикана от от развитието на технологиите и че с тяхното развитие,все повече и повече човешки същества ще се раждат и преживяват живота си,като безработни в сегашния смисъл на думата.Всичко това,независимо от образователния статус на човека,с изключение на една малка част, свързана с развитието на науката и технологиите.Така този проблем е решен по ционистки,чрез "проста" редукция на населението!!!!А вие блейте!
89
5
 
32
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Роден съм през 1952 г. Видях и взех участие във възхода и падението на социализма и ликвидацията на най добрата държава на наша територия,която се наричаше Народна Република България.Давал съм клетва да защитя с кръвта си тази единствена държава на българския народ,но не го направих сега съжалявам,но вече е късно..Едва ли ще има друга по добра държава на тази територия от нашата народна република.Всички сме обезверени и объркани и богатите и бедните живеем лошо зато сме разединени.
88
2
 
4
 
! Отговори
късно е SORRY преди 7 години
Или те клатат, или ги люляш,ако си кадър
87
4
 
28
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 7 години
Прочетох коментарите. Става ясно, че с България е свършено.
86
2
 
25
 
! Отговори
мхм преди 7 години
Това за Асеновград е факт,ако не бяхме на 20 мин от Пловдив щяхме да сме поредния изчезващ град...
85
0
 
27
 
! Отговори
gost преди 7 години
в ловеч са останали едва 10000 от 60000 товае град на люляците народа излиза от цветница на цветница и празника на града които са тука е това е
84
0
 
5
 
! Отговори
gost преди 7 години
в ловеч са останали едва 10000 от 60000 товае град на люляците народа излиза от цветница на цветница и празника на града които са тука е това е
83
2
 
44
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"домакинствата с деца до 18 години е най-висок в Пазарджик, Сливен и Хасково" -- мангустини и туркоази..
82
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безогледното крадене,корупция и продажната политика! Няколко "дребни" примера ! Защо тецовете Марица са американски? Защо държавата им плаща тока 4 пъти по-скъпо, а затваря Козлодуй? Защо плаща тока на ВЕИ-тата 15 пъти по-скъпо от Козлодуй? Защо обикновените българи нямат ВЕИ-та? Защо добивът ни на злато е срещу жалка концесия и държавата не печели? Защо Нефтохим Бургас е на руснаците? Защо ще продадат и военните заводи? Защо..Защо? Защо ?
81
1
 
54
 
! Отговори
65 преди 7 години
Че нали това е било целта на план Ран-Ът.Зарибяването с кредитни карти-т.е. да пазаруваш с пари които не са твои.Точно в американски стил.Когато през 1990-1992гзапочна масовото купуване на апартаменти ,на Запад са били изненадани от факта,че ние имаме толкова пари,извадени под дюшеците.Идеята е била хората да изтеглят големи кредити именно за жилище,после да останат без работа ,а после на улицата.Ама ние сме като бурените-гадни ,вредни и упорити.
80
2
 
23
 
! Отговори
БеНеТе преди 7 години
Градовете и селата са обезлюдени защото Филанкишията е виновен за това. Аристокрацията, събрана от всички обезлюдени места у Града-Държава заявява:- ДА ЖИВЕЕ ПРИВИЛЕГИЯТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА БУРЖОАЗИЯ! НАРОДА ВЪН! ИМАМЕ ВЕЧЕ КОМПЮТЪРНО ГЛАСУВАНЕ И НЕ НИ Е НУЖНО НАСЕЛЕНИЕ (а администратори)!
79
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демографска криза ли?-Сега като урбанизират мигрантите и ще се оправи положението.Семейства само с едно дете или без ли?-ще имат мигрантските семейства с 3-4 деца и нагоре.Не искаме да работим за 350лв-за тях е супер+някоя помощ за интеграция. Та след 20 години българия ще бъде над 10милиона,нищо че новите българи ще са мулати. На хората на които това им се струва странно да се замислят дали няма вероятност да стане....
78
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че българските градове и граждани кога са били богати, че като са бедни да е новина? Ние никога не сме били богати, никога няма и да бъдем. За да има богати е нужно да има бедни. Просто нашата роля в този свят е на бедняците.
77
3
 
10
 
! Отговори
Мехмед Ага преди 7 години
Пояснение:Първите *** да се чете Ж Е Л Е ВВторите *** да се чете Б У Л Г А Р И С Т А Н