На всяка US ракета в Космоса са монтирани камери на негов ученик

Много от възпитаниците на Теодосий Теодосиев днес са на върха в науката
Обновена: 29 апр 2016 18:16 | 29 апр 2016 18:14, Елка Василева
79
На всяка US ракета в Космоса са монтирани камери на негов ученик
Снимка: архив, Dnes.bg

Учителят по физика в Казанлък Теодосий Теодосиев е горд със своите ученици.

И тази година победителят в националната олимпиада - Александър Любомиров Кратинов от Варна, е от неговата школа по физика. Състезанието бе подборно и за международната олимпиада, която ще бъде през юли в Швейцария, така че Александър ще представи там България, казва Теодосиев през „24 часа“.

Но най-хубовото е, че тези ученици не просто печелят състезанията по
физика и учат в престижни университети по света, а че след това повечето от тях успяват да се реализират и днес са на върха в науката и в производството. Сред тях има учени с признат принос в цял свят.

Тези хора не забравят откъде са тръгнали. Те често се обаждат, казва Теодосиев.

Още по темата

„Например първият ми златен медалист от национална олимпиада по физика - казанлъчанинът Петко Динев, който завърши средното си образование през 1977 г., сега прави в САЩ най-качествените и прецизни телевизионни камери в света. Негови клиенти са правителствата на САЩ и Израел, фирмата “Сони” - всеки, който може да си го позволи“, разказва учителят.

На всяка американска ракета, която полита в Космоса, са монтирани негови камери, обяснява Теодосиев. Преди да замине зад океана, Петко е бил асистент в Техническия университет в София.

„Друг казанлъчанин, който работи също в Америка, в щата Колорадо - Теньо Попминчев, професор, е автор на най-съвършенните лазери на рентгенови лъчи. Заедно с брат си Димитър, също от моята школа, пишат нова квантова азбука - азбуката на ярките квантови рентгенови лъчи“, продължава учителят по физика.

Проф. Попминчев вече има и 5 публикации в най-авторитетните в света списания за наука “Пейдър” и “Сайнс”.

„По-разбираемо за масовата публика обаче ще бъде откритието на Христо Иглев, също от Казанлък, който работи в Мюнхенската политехника и откри как да превърне водата в лед при плюс 16 градуса по Целзий. Това направи революция в хранително-вкусовата промишленост, защото, казано на шега, занапред няма да ви се топи сладоледът“, казва Теодосиев.

„Николай Кърджилов пък успя да фотографира магнитното поле с помощта на неутрони, което си е сензация в науката. Тази неутронна снимка на магнитно поле той успя да направи в Берлин, където работи“, дава още един пример учителят.

Пак в Германия Димитър Ангелов се занимава успешно с лазери на влакнеста оптика, които са най-мощните, казва Теодосиев.

Моите възпитаници успяват, защото са научени на тежък интелектуален труд и да решават трудни задачи от всякакво естество, обяснява успехите им техният учител. „Интересът към школата ми по физика, в която идват деца от цялата страна, показва, че на фона на чудовищната криза в българското образование има и жажда за качествено образование“, убеден е Теодосиев.

„Като цяло образованието ни се срина, особено професионалното. Отдавна вече не сме нация техническа, с което доскоро се гордеехме“, казва обаче Теодосиев.

„Неотдавна познат от Стара Загора ми каза, че търси работници за производството си, дори и без опит - щял да ги обучи, и с първоначална заплата от 800 лв. на месец, но нямало желаещи“, споделя той.

„Младите предпочитат да са бармани на морето за повече пари. А аз като учител не получавам 800 лв. на месец“, казва Теодосиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Теодосий Теодосиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА ДА ГО ПРАВИШ ТОВА С ПРАШАСАЛИЯ ТЕБЕШИР, ВИЖТЕ ДОГРАМАТА, ВИЖТЕ МУ БЕЛИТЕ КОСИ И ВЪЗРАСТТА- ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОБИЧА НАУКАТА И УЧЕНИЦИТЕ СИ, САМО ЧОВЕК КОЙТО Е ПОТЪНАЛ В НЕЛЕКОТО ЗАНЯТИЕ ДА ПРЕДАДЕШ ЗНАНИЯТА СИ НА СЛЕДВАЩОТО ПОКЛОНЕНИЕ МОЖЕ ДА ВЪРШИ ТОВА- ПОКЛОН!
32
0
 
1
 
! Отговори
Чирак от школа Тео преди 7 години
До Анонимен 44, това е един много добър въпрос.Първо искам да кажа, че погрешно си разбрал тая обичайна практика в САЩ, там училищата и университетите имат специални звена, които издирват и досаждат на успешните си ученици за дарения.Иначе моето скромно предположение е че просто Тео не е такава личност да ходи и постоянно да досажда(моли) на своите бивши ученици за помощ. Второто което искам да кажа е че повечето от тези успешни ученици са изключително заети хора и работят здраво.Весели празници
31
0
 
2
 
! Отговори
интересно преди 7 години
Вярно Петко Динев прави едни от най съвършените камери,може и на американски ракети да ги поставят,но както той сам казвасофтуерът бил.....руски!Сега досетете се кой има достъп до данните от тези ракети.Иначе руснаците правели евтин софтуер и то много бързо!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...А ПОМНИТЕ ЛИ ГРУПА МАЙКИ, КОИТО ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ УЧИТЕЛЯ- РАБОТЕЛ САМО С ШЕПА УЧЕНИЦИ, А С ДРУГИТЕ НЕ, НИЩО НЕ ПРАВЕЛ ЗА ДЕЦАТА ИМ................ПОКЛОН УЧИТЕЛЮ!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимния с 63 те милиона я кажи ти от тях колко можеш да вземеш с тебе в дупката в която ще те заровят и като ядеш златни пържоли златни червей ли ще те ядът....
28
0
 
0
 
! Отговори
anatar преди 7 години
Пейдър и Сайнс......................................................................................
27
1
 
5
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Руски двигатели БГ камери, само знамето на ФАЩ е Американско ама сделано в Китай !
26
0
 
2
 
! Отговори
НПМГ преди 7 години
Факт е, че учениците на НПМГ и СМГ дават добри резултати. Голяма част от тях се реализират по света. Това, че БГ не може да ги привлече.....
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три грама сол в 30 литра вода! Евала на човека ама една птичка пролет не прави.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия за Т. Теодосиев? И под нея половината от коментарите са от злобеещи изявено неграмотни селяноси?Нормално!
23
0
 
0
 
! Отговори
До 52 преди 7 години
Ето тук вече много бъркаш - ти си роб на глупостта, маниите и комплексите! Колко добре може да бъде един изгнаник? Човек ще къде сам на Великден, човек който не може даима и една вечеря с най-близките си? Да ближи си дупето, дано това помага поне малко.
22
2
 
7
 
! Отговори
е? преди 7 години
Най-накрая Варна да пробие медийното затъмнение ! Варненски ученици спечелиха ПЪРВО МЯСТО в конкурс на НАСА 2013г. , но никоя от продажните "национални" еврейски медии не го отрази това , а се бълват новини всекидневно например как в смешния бургадидас имало изложениие на цветя -нещо "нечувано" разбииш ли ...
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учител -продукт на най-добрата школа в света СССР и българската преди 1989 г.Сега всичко е в упадък и учителите са като клошари.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Човек с толкова елементарен изказ и инфантилно мислене, няма как да е повече от нискостоящ наемен работник.
19
4
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
Ти напълно потвърждаваш думите ми, че си неблагодарен безродник и комплексар. България е такава каквато е заради нас, включително деграданти като теб! Как в Япония, Германия и т.н. могат да градят, а тук всички са дезертьори и даже се тупат в гърдите, че това ги прави по-умни?
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Теодосий Теодосиев има толкова успешни ученици, как един от тях поне не му помогна да направят една голяма международна школа в Казанлък? В САЩ например е обичайна практика бивши добре реализирани възпитаници да даряват огромни суми на заведенията в които са учили и дори да участват в управлението им.
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбира защо трябва да сме горди с хора отдавна заплюли България, които сигурно и българско гражданство нямат. Тези хора работят в САЩ, Германия и т.н., те нямат нищо общо с нас, с нищо не допринасят за развитието на България. След като имаме такива гении, защо някой не направи нещо в България? Защо Петко Динев не си прави камерите в България? Защо Теньо Попминчев и брат му не разработват лазери в България? Българина е най-големия безродник на света, дай му пари и забравя за всичко.
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега русофилите да ми обяснят. Нали в Русия е рая, защо такива хора бягат в САЩ за да подпомогнат на злото, а не в райска Русия която по нищо не отстъпва на САЩ според мненията на русофилите
15
2
 
14
 
! Отговори
Koko преди 7 години
На времето имаше ценности но ни казваха няма банани, сега има банани за маймуните но няма истински стойностни неща.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И батко ви Боко ще го поздрави по случай пенсионирането му ,я му даде медал я не ама на изпроводяк ще му каже - айде айде оди си ,че ни мъчиш малко останахте такива даскали . Омитайте се ,че пречите на директивата за неграмотните българи.