Самоуката рисувачка Янка – с восък и писец по яйцето

Жената е майка на пет деца, има 10 внуци и четирима правнуци
29 апр 2016 13:00,
8

Снимка: БТА

Янка Каферинова си е спечелила славата на най-добрата рисувачка на яйца в Добринище. Като дете и тя, както всички в родния си край, е започнала да шари великденски яйца по традиционния местен обичай - с пчелен восък и дървена писалка с метален писец.

Пред БТА възрастната жена разказа, че от дете обича и да рисува. Никога и от никого не се е учила как да го прави, но има ли молив или боичка в ръката и лист хартия, веднага започва - дали ще е цвете, дърво, животинка или образ на човек или светец.

В беднотията навремето, когато и хартия нямало, разкъсвала изхвърлени кутии за цигари, за да рисува върху тях.

Жената е майка на пет деца, има десет внуци и четирима правнуци, вече е 78-годишна, но страстта й да украсява великденски яйца, да рисува и да превръща в малки творения на изкуството още куп неща около себе си не е угаснала. Дори и когато била в болница, лекарите направили престоя й по-лек и възстановяването й по-бързо, като й осигурили блокче и бои за рисуване.

Великден за Янка си остава най-големият празник. Защото денят на Христовото Възкресение събира семейството с децата и внуците, ухае на козунаци и на агнешко, започва веселото надчукване с великденски яйца. А в Добринище според традициите се боядисват много, особено в дома на младите булки, които трябва да даряват на кумове, свекъри, девери, и бройката достига понякога и 400.

Много булки през годините са търсили помощта на Янка Каферинова, за да бъдат яйцата им най-красиво изрисувани. Оставяли и по някой лев за свършената работа. Майсторката понякога е шарила за Великден по четири-пет кашона. Тази година не прави изключение, макар че Янка не е в най-доброто си здравословно състояние.

Безброй са направените, безброй са и дарените от нея яйца - за здраве и за модел. Жената вади от домашната витрина и богато изрисувано щраусово яйце - християнски кръст и икона са акцент на украсата, която е направила.

Съпругът й Славчо с гордост показва и майсторски нашарените от жена му кратунки, шишарките от гората, превърнати в цветя, сътворените от нея картини и икони с изображения на Дева Мария и Младенеца и Спасителя Христос.

Янка Каферинова разлиства и дебел албум със свои рисунки, към които се прибавят все нови и нови. Жената обича да украсява и с мъниста, и с други дребни детайли. Прави и герданчета за малките момиченца, като нанизва оцветени фигурки даже от... юфка. Но великденските яйца си оставят нейната голяма страст. И кошничките със символа на празника на Христовото Възкресение красят целогодишно дома на Каферинови в Добринище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
За да... преди 7 години
...рисуваш, Бог трябва да те е дарил с талант. Това е чувството за композиция на рисунката и подходящото оцветяване. Напълно достатъчно да пресъздадеш неща, красиви и даващи радост за публиката. Тая жена явно има този дар, да е жива и здрава и да научи повече хора около себе си на този занаят.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е подходяща думата. Рисувач/ка - за човек, който не е учил и е самоук.Думата е стара, и не бива да се сравнява с "актьорка" .
3
0
 
13
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Да е жива и здрава ! А за "рисувачката " , думи нямам . Също като " актьорка" . Новината да не е писана от плеймейтка ?
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО ЯНКЕ, ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ДОБРО СЪРЦЕ, ЗАЩОТО РИСУВАНЕТО Е ОТ СЪРЦЕТО!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма красота! Браво на баба Янка, живот и здраве на нея и семейството й и на внуци и правнуци!