Църкви, свещи, огън... Мерки за безопасност в храмовете

Пожарната традиционно е на крак преди Великден
30 апр 2016 10:01,
17
Църкви, свещи, огън... Мерки за безопасност в храмовете
Снимка: Архив Bulphoto

Близо 2000 храма ще отворят вратите си за всички миряни, които ще посрещнат възкресение Христово. Стотици хиляди ще влязат в църквите и ще запалят свещ. Традиционно пожарната е на крак в дните преди празника, за да осигури безопасността ни по време на службите. Какво проверяват те и какви правила да спазваме ние, за да не се стигне до инцидент?

В столичния храм "Света троица" проверка направи инспектор Камен Пеев от столичната пожарна, пише "Нова тв". Заедно с църковен служител, те проверяват дали ще е спазен и законът, и канонът. В страната вече са проверени над 1600 храма.

Освен към свещениците и служителите в църквата обаче пожарникарите имат съвети и към всички миряни, които ще посрещнат възкресение със свещ в църквата.

"Задължително жените да бъдат с вързани коси, по възможност да не бъдем с изкуствени дрехи, те лесно се палят при допир с огън, когато се вземе огън и се носи вкъщи, да не е в леснозапалими съдове", предупреждава  комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" към "Пожарна безопасност и защита на населението".

Един от най-големите проблеми е това – по канон вратите са навърте, по закон е добре те да се отварят навън.

"По религиозни причини се позволява вратите да не се отварят по посока на еакуацията, но тогава молим вратите да са постоянно отворени, за да няма затапване на евакуацията", коментира Толин.

В катедралата "Св. Александър Невски" мерките за безопасност също са на ниво. "Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София събира близо 5 хиляди души. При наличието на толкова много хора е добре да има такива мерки за сигурност, защото живеем в несигурен регион. През южния и северния вход на катедралата - откъм Народното събрание, гражданите могат съвсем спокойно да влизат с пропускателен режим. Те, както и ръчният им багаж, ще минават през скенер и рентген", поясни председателят на църковното настоятелство архимандрит Дионисий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Веселинов преди 7 години
А какво ще кажете за кощунството на Разпети петък, при обикалянето на храм паметника Ал. Невски за погребалната церемония, вместо хорът да пее мертвеното "Святий Боже", гвардейски оркестър да свири, да не знае къде да спре и да ни кара да се чувстваме като на негърско погребение в Ню Орлинс, където това на погребение да свири духов оркестър е традиция... Боже, Боже Боже! Освен това във храма имаше въоръжени гвардейци с наложени , а не снети шапки, и гвардейците носиха плащаницата извън храма.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Християнството не е за лицемери. А бесовете ги има най-много черквите и манастирите. Факт!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Това нашето не е Християнство а пародия. Гей монаси, меркантилност, лъжа и лицемерие. Пълно е със фарисейщина и садокейщина което е страшно далече от адекватното Християнство за огромно съжаление.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където се плюе и се подиграва християнството , властват евреи . Х.Форд
6
1
 
1
 
! Отговори
ЛИДЕРЪТ преди 7 години
Утре пак сме подсигурили правителствения самолет за владиците, ще отидат, ще доведат от самия Божи гроб свещения огън дай Боже да се запали, защото нали знаете, че не е сигурно, че ще се запали, но дай Боже и след това ще го разпръснат за Великден по всички храмове и манастири в България, за да може българите от самия източник на огъня да запалят свещичка.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църквата според мен отдавна загуби стойността си като институция която помага на хората - с вярата или с нещо друго, няма значение какво! Така наречените "висши духовници" се превърнаха във еднолични търговци... Возят се в скъпи лимузини, да не говоря че цените за кръщене, венчавка или погребение ако щеш са ужасно завишени... Нали целта е църквата да помага на хората в такива моменти? Взимат милиони субсидия от държавата, а храмовете по малките населени места се рушат, защото пари нямало...
4
5
 
6
 
! Отговори
батист преди 7 години
Свещ се пали само като ти спре тока
3
10
 
4
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Исус - Мохамед и другите от бандата са страшни пишлемета.Що простаци им се кланят и вирят гъ-овете към небето.А аверчетата им попове си пълнят тумбасите, пърд-т и уригват доволно.
2
6
 
5
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Много си приличат църквата и държавата!Ама вижте:- В държавата, тия най-отгоре, охолствуват, возят се в скъпи коли и ни учат колко лошо е да лъжеш.- В църквата, тия най-отгоре, охолствуват, возят се в БЕНТЛИТА, чукат младите булки / ако е момченце по-добре/ и ни подтикват към смирение. А и в държавата и в църквата, тия най-открая, като последните будали все честни се стремят да бъдат, с коричка хляб се задоволяват. И като ги изпердашат по едната буза обръщат и другата.
1
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Аз съм християнин, но на тези мошенници пари няма да дам.