Обредни хлябове, козунаци, яйца: традициите на Великден

Приживе Христос предсказвал разпъването си на кръста
Обновена: 1 май 2016 09:05 | 1 май 2016 09:01, Петя Славова
25
Обредни хлябове, козунаци, яйца: традициите на Великден
Снимка: архив, Булфото
Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.
 
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
 
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.
 
Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан, пише БТА. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.
 
В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Събитията, свързани с Христовото възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха.
 
Тъй като поради връзката му с лунния календар Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.
 
Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.
 
Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.
 
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.
 
В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи.
 
На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.
 
По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.
 
На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело и е израз на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Великдентрадиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Не разбрах само,защо окепазиха Великденската служба ..със заря!?Ами може би защото не ни управляват българи,знам ли?
20
0
 
1
 
! Отговори
Lok преди 7 години
Bg medii sa mafia...
19
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
насъщния ни хляб дай ни днес;и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си;и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец;ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви."
18
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
ни вола му, ни осела му, (нито никакъв негов ***) - нищо, което е на ближния ти."Марк 11:25-26 "И кога стоите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, та и Небесният ви Отец да прости вам прегрешенията ви.Ако ли вие не прощавате, и Небесният ви Отец няма да прости вам прегрешенията ви."Матей 6:9-15 "А молете се тъй: Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име;да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята;
17
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
защото в шест дена създаде Господ небето и земята, морето и всичко, що е в тях, а в седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава.Не убивай.Не прелюбодействувай.Не кради.Не лъжесвидетелствувай против ближния си.Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, (нито нивата му) нито роба му, ни робинята му,
16
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно.Помни съботния ден, за да го светиш;шест дена работи и върши (в тях) всичките си работи;а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог: недей върши в него никаква работа ни ти, ни син ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинята ти, ни (волът ти, ни оселът ти, нито какъвто и да е) твой ***, нито пришълецът ти, който се намира в жилищата ти;
15
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
да нямаш други богове, освен Мене.Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.
14
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Матей 22:36-40 "Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:тази е първа и най-голяма заповед;а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците."Изход 20:1-17 "Тогава Бог изрече (към Моисея) всички тия думи, като каза:Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството;
13
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Матей 19:16-19 "И ето,един момък се доближи и Му рече: Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен?А Той му отговори: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог. Но ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите.Казва Му: кои? А Иисус рече: не убивай, не прелюбодействувай, не кради, не лъжесвидетелствувай;почитай баща си и майка си; обичай ближния си като себе си."
12
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Пазя Твоите заповеди и Твоите откровения, защото всичките ми пътища са пред Тебе."
11
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Князете ме гонят безвинно, но сърцето ми се бои от Твоето слово.Радвам се на Твоето слово, както оня, който е получил голяма печалба.Мразя лъжата и се гнуся от нея, а Твоя закон обичам.Седем пъти на ден Те прославям за съдбите на Твоята правда.Голям е мирът у ония, които обичат Твоя закон, и за тях няма препъване.Уповавам се на Твоето спасение, Господи, и Твоите заповеди изпълнявам.Душата ми пази Твоите откровения, и аз ги много обичам.
10
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
А отвън са псетата, магьосниците, блудниците, убийците, идолослужителите и всеки, който обича и върши лъжа."Евангелие от Йоан 14:21 "Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам."Псалом 118:159-168 "Виж, колко обичам Твоите заповеди; по милостта Си, Господи, оживи ме.Истината е основа на Твоето слово, и вечен е всеки съд на Твоята правда.
9
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Казва се още: Откровение 21:11-15 "Неправедният нека върши още неправда; нечистият нека се още скверни; праведният нека върши още правда, а светият нека се още осветява.Ето, ида скоро, и отплатата Ми е с Мене, за да въздам всекиму според делата му.Аз съм Алфа и Омега, начало и край, Първият и Последният.Блажени са, които изпълняват заповедите Му, за да имат право да ядат от дървото на живота и да влязат в града през портите.
8
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Който побеждава, ще наследи всичко, и ще му бъда Бог, а той ще Ми бъде син.А на страхливи и неверни, на *** и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт."За Божиите хора - християните се казва в Светите Писания, че са тези "които пазят Божиите заповеди и имат свидетелството на Иисуса Христа." ПАЗЯТ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ.
7
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
А всеки, който слуша тия Мои думи и ги не изпълнява, ще заприлича на глупав човек, който си съгради къща на пясък;и заваля дъжд, и придойдоха реки, и духнаха ветрове, и напряха на тая къща, и тя рухна, и срутването й беше голямо."Казва се и още, Откровение 21:5-8 "И Седящият на престола рече: ето, всичко ново творя. И ми казва: напиши, защото тия думи са истински и верни.След това ми рече: свърши се! Аз съм Алфа и Омега, началото и краят; на жадния Аз ще дам даром от извора на живата вода.
6
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
И не в Твое ли име бесове изгонвахме? И не в Твое ли име много чудеса правехме?И тогава ще им кажа открито: никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.И тъй, всекиго, който слуша тия Мои думи и ги изпълнява, ще оприлича на благоразумен мъж, който си съгради къщата на камък;и заваля дъжд, и придойдоха реки, и духнаха ветрове, и напряха на тая къща, и тя не рухна, защото беше основана на камък.
5
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Останах с впечатление за едно фалшиво успокоение с което успокояват хората и им казват "радвайте се Христос пое върху Себе си вашите грехове", но не им казват, че трябва да променят живота си и да живеят според Божиите заповеди. Защото сам Господа Иисуса Христа казва:Матей 7:21-27 "Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен.Мнозина ще Ми кажат в оня ден: Господи, Господи! не в Твое ли име пророкувахме?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и казват: кой ще ни види? и кой ще ни узнае?"и 29:16 "Какво безразсъдство! Можем ли да смятаме грънчаря за глина? Ще каже ли изделието за оногова, който го е направил: той не ме е направил? и ще каже ли изделието за художника си: той не разбира?"Слушах снощи проповедта и обясненията на Горан Благоев и впечатлението с което останах е за една захаросана и разводнена форма на християнство която не предупреждава хората за Божия гняв който пребъдва върху нечестивците.
3
0
 
3
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Исайя 29:13-15 "И рече Господ: понеже този народ се приближава към Мене с устата си, и с езика си Ме почита, а сърцето му отстои далеч от Мене, и благоговението им пред Мене е да изучват човешки заповеди; то ето, Аз ще постъпя пак необикновено с този народ, чудно и дивно, тъй че мъдростта на мъдреците му ще загине, и разум у разумните му не ще има.Горко на ония, които мислят да се скрият в дълбочината, за да утаят кроежа си от Господа, които вършат делата си в мрак
2
0
 
3
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Празниците не са важни, важно е хората да живеят всекидневно живота си според християнското учение, тези празници и без това не са с християнски произход а с езически. Иначе се сбъдва казаното чрез пророка:Матей 15:7-9 "Лицемерци, добре е пророкувал за вас Исаия, казвайки:"тоя народ се приближава до Мене с устата си и Ме почита с устните си, а сърцето му стои далеч от Мене; ала напразно Ме почита, проповядвайки учения, - заповеди човешки"