Копривщица въстана отново

Днес отбелязваме 140 години от Априлското въстание
17
Копривщица въстана отново
Мостът, където пуква първата пушка. Снимка: Булфото

Днес в Копривщица се отбелязва 140-тата годишнината от избухването на Априлското въстание.

Възрожденският град отново ще въстане – ще се чуят първите гърмежи, както се е случило това преди 140 години. Всяка година традиционната възстановка пресъздава паметните събития. В нея участват над 130 души, сред и тях и много наследници на участници в Априлското въстание.

На място присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът на България Бойко Борисов също припомни за примера на въстаниците.

"140 години след избухването на Априлското въстание делата и проявената самоотверженост на участниците в него при преследването на свободата е пример, който да помним и днес. Априлското въстание е един от моментите в историята на България с голямо значение за оформянето на нашата идентичност като народ. Във времена на изключителни изпитания и трудности нашите предци неведнъж са успели да докажат своята непреклонност при преследването на стремежите си. Поклон пред паметта на загиналите!", написа Борисов в профила си във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е на път да изчезне веднъж завинаги от картата на света,благодарение на българските управници-*** национални предатели.......голяма работа че ще изчезне една крадлива,корумпирана държава....??
11
0
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
до 10Бъди благодарен, че днес закони няма ислямисте!
10
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 години
До АнонименНе само Самарското знаме приготвено за въстанието остава в Русия, но и хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИХА в одеските складове, защото Русия не позволи да се транспортират до България. Затова въоръжението бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
9
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 години
Не само Самарското знаме приготвено за въстанието остава в Русия, но и хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИХА в одеските складове, защото Русия не позволи да се транспортират до България. Затова въоръжението бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
8
5
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
"КОПРИВЩИЦА ВЪСТАНАЛА"---------ама , за да "ОЦЕЛЕЕЕ"-----ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА:ЧОРБАДЖИЙТЕ В КОПРИВЩИЦА СА Я ОТКУПИЛИ СЪС ЗЛАТО ----ЗА ДА НЕ ИЗГОРЯТ ГРАДА И ...ДА ЗАТРИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО МУ!!ПАК "ОМРАЗНИТЕ ЧОРБАДЖИЙ"------ВИ СПАСИХА ЗАДНИЦИТЕ , ОТ РУСОФИЛСКИТЕ МЕКЕРЕТА , ВДИГНАЛИ БУНТ , С ....."ДЪРВЕНИ ТОПОВЕ ".... И КРЕМЙКЛИЙ ПУШКИ ----ЗА ДА НАКАРАТ РУСИЯ ДА ГИ "ОСВОБОЖДАВА"!А , В СЪЩНОСТ---ЗАПАДНА ЕВРОПА Е ПОДГОТВЯЛА ...."АВТОНОМИЯТА НА БЪЛГАРИЯ"!СВИДНИ ЖЕРТВИ .....НО , ИЗЛИШНИ!!!!!!
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според сегашните закони ,,АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ Е ДЕЛО НА ТЕРОРИСТИ , И ПОДЛЕЖАТ НА СМЪРТ, ,
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон пред паметта на свободолюбите българи, поклон пред подвига им и саможертвата им, за да ни има днес!
5
17
 
13
 
! Отговори
ROM преди 7 години
5-10 луди се вдигнали, после като пилци са избягали и се издали един друг. Герои били, ха ха ха!
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЕКИ ЧОВЕК ПОМНИ КОГАТО НЯКОЙ МУ Е ПРОТЕГНАЛ РЪКА ЗА ПОМОЩ И ВИНАГИ КАЗВА " ГОСПОД ДА МУ ДАДЕ НА НЕГО И ДЕЦАТА МУ ЗДРАВЕ!"... И ЕТО ПРИМЕР -В ПАНАГЮРИЩЕ ЦАЧЕВА И СИЕ -НИКОЙ ДУМА НЕ ОБЕЛИ КОЙ НИ Е ПОМОГНАЛ И КЛКО ХИЛЯДИ РУСКИ ВОЙНИЦИ СА ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НИ....СЪЩОТО ЩЕ Е В КОПРИВЩИЦА. НЕ ВЯРВАМ ПЛЕВНЕВЛИЯ ПЪК ИЗОБЩО ДА КАЖЕ... Е ТАКА Е СТАНАЛО СПОРЕД ТЯХ- СВРЪХМОЩНОТО НИ ЧЕРЕШОВО ТОПЧЕ ПОМЕТЕ ЦЯЛАТА ОСМАНСКА АРМИЯ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ И ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОЙСКИ ЗАГИНАЛИТЕ ... ????????
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой вярва ли ,че Б.Б. е написал това??Де толкова мозък?
2
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИНТЕРЕСЕН Е СЛЕДНИЯТ ФАКТ ЧЕ В КОПРИВЩИЦА СА ЖИВЯЛИ ЗАМОЖНИ БЪЛГАРИ КОИТО НЕ СА БИЛИ ОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ ТУРЦИТЕ И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТЕ ВДИГАТ НА БУНТ ЦЯЛАТА СТРАНА ... БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА Е ТРЪГНАЛ ОТ ТАМ ...УНИКАЛЕН ГРАД!!! ТАМ И ИСТОРИЯ И ПОЕЗИЯ И АРХИТЕКТУРА ...А ВЪЗДУХЬТ Е КРИСТАЛНО ЧИСТ ...НЯМА ДРУГО МЯСТО В КОЕТО ТОЛКОВА НЕЩА СА СЪБРАНИ НА ЕДНО МЯСТО...
1
11
 
28
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Робите на Боко Тиквата и БОСТАНА ще правят въстановка олицетворяваща бунта за свобода !? Не просто роби, а палячовци !?