У-лицата: Да си Ботев в наши дни

Къде е "Незабравимата България"
Обновена: 28 юни 2016 15:19 | 2 май 2016 10:18, Петя Славова
25
У-лицата: Да си Ботев в наши дни
Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

В образа на Христо Ботев и Захари Стоянов

Да слушаш за Христо Ботев и Захари Стоянов не само по време на празници. С тази задача са се заели Филип Филипов и Искрен Красимиров. Двамата обикалят училища и читалища из България, облечени като възрожденците и припомнят за миналото ни, за историята. Вече са били в над 120 учебни заведения като част от проекта „Незабравимата България“. С него се опитват да образоват младите чрез филми, посветени на националните ни герои. Вече има няколко като „Грешникът Светец“ или пък „От Голгота към Свобода“. Всичко, сътворено от тях е в интерес на децата, но често успяват да разчустват и възрастните.

В чужбина

„Бяхме 7 дни в Цюрих. В самолета преди излизането, си говорихме, че където и да идем, виждаме деца, възрастни, които плачат и ни стискат ръцете. Споделят, че искат да има повече такива филми“, разказва Искрен, който ще познаем в дрехите на Захари Стоянов.

До него стои Филип, който макар и да е на повече години, отколкото е живял Ботев, носи неговата униформа и дълга брада.

Филип Филипов

Той е от свещенически, православен род. Още от ранните си години, е играл на войници. Обичал да си прави дървени саби и освен римлянин и прабългарин, често се е представял и за самия Ботев, без и да допуска, че 50 години по-късно ще обикаля градовете, облечен като него.

 „Делихме се на две дружини. Влизахме в люти схватки и събирахме камъни. Замеряхме се да видим кой пръв ще се откаже. Имаше и случаи с разбити глави“, спомня си днес Филип - По врачански казано, родителите ни „ошлевваха”, завършва разказа той. От дете играе гневния Ботев. Дрехите, обаче днес му тежат, най-вече с отговорност.

„Толкова са големи, че ако се приближиш, вътре в тях, ще се скриеш някъде и няма да можеш да ги понесеш. Трябва хем да ги носиш, но и отстрани да ги гледаш, за да усетиш образа му. Да го гледаш отдалеч, защото ние сме малки, а той е велик.“.

"Незабравимата България"

Така Филип Филипов и Искрен Красимиров решават да създадат платформа, в която да се съхраняват филмите, които са направили. Искат да ги превърнат в креативно помагало  по български език и литература, нещо като компресирана версия. „Сегашните поколения не обичат да ги занимаваш дълги часове с една проблематика, колкото и интересна да е тя. За тях е по-ценно набързо да им споделиш информация и да ги оставиш сами да я анализират. Да извадят най-полезното за себе си.“, обяснява Филип, който освен като Войводата, се подвизава и като даскал в училище.

Според него, днешните деца са много креативни, бързо се оправят, дори когато лесно ги корим. „Те искат сами да изживеят своя Ботев, Софроний, Левски, Вазов... Лично да ги преживеят и оценят. Един може да ги изпише с две изречения, друг да нарисува портрет, трети да изрецитира стих за тях. Важното е всеки да е различен“, убеден е още учителят.

Началото

Самият той се превръща случайно във Войводата. Искрен е имал вече човек, който да го изиграе, но в последния момент той решил, че трудно би се нагърбил с подобна роля. Тогава среща на улицата Филип. Вижда в неговата визия и осанка именно Ботев, който е в представите му.

За три седмици успяват и да го преобразят. Филип пуска брада, боядисва косата си. И заживява с този образ. „Без да му давам наставления по време на снимките, участва във възстановката, в сраженията, прегръщаше момчетата, насърчаваше ги, хвърляше се в боя“, спомня си Искрен.

Все още има хора, които лукаво му подхвърлят,  че толкова се е вживял в образа, че не може да излезе. „Но се питам – можеш ли да направиш нещо най-обикновено, ако истински не му обърнеш внимание, не огледаш детайлите?, убедено заявява Филип и допълва, че често българите се прекланяме пред  холивудските знаменитости, когато слушаме как влизали в дадена роля, отделяйки примерно две години от живота си за нея, а с насмешка гледаме , ако нещо такова се случи у нас.

Семейството

Що се отнася до близките му, те се радват на „новото му аз“. Най-малката му дъщеря Ана-Мария понякога му се ядосва, че издава бързи и строги заповеди. Веднага заявява:„Тате, ти си Ботев във филма, но тук си само тати”. Или пък: „Ако ти си Войводата, то аз съм войводка и няма да позволя да стане по твоето“.

"Имам прекрасно семейство",- разказва Филип, който често нарича съпругата си Йоана – Венета. Иначе е емоционална личност. Лесно се гневи, но и намира начин да се иронизира. У дома често сядат, говорят, вечерят и пеят източно православни песни, тъй като са част и от епархийския хор, с който имат участия по големите празници, включително и на Великден. 

Из България

Двамата с Искрен току що се връщат от посещение на три училища в Радомир. Децата са се радвали да ги видят. Те пък се шегуват, че проектът им е повече от 3D-формат, тъй като учениците хем виждат филма, хем могат да се докоснат до героите, а и да се снимат с тях.

„Така придобиват цялостна и завършена представа за великолепната ни и славна история. Това е начина за преподаване“, споделят те.

И макар навсякъде да ги посрещат с разбиране, малцина са онези, които ги подкрепят. Държавата не се интересува от тях и постиженията им сред учениците. Те пък от своя страна си имат своите „бели лястовици“, които им помагат и вече готвят следващия си филм, който трябва да излезе на есен и ще е за Иван Вазов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се вълнувайте.И Ботев, и Левски, и другите велики революционериса знаели много добре какъв "мат'риял" са тръгнали да освобождават.Народе???? срам ме е, че съм българин.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Ботев беше тук в наши дни щеше да търси от кой мост да се хвърли.
13
2
 
1
 
! Отговори
АЛОО преди 7 години
До викингатова нихилизма и атеизма са отрочета на ционизма така че не се поддавайте на ционистката маниполация
12
2
 
6
 
! Отговори
викинга преди 7 години
Браво на тях,не останаха българи в бг,срам ме е като чета негативните коментари,така на времето не са вярвали и подкрепяли Ботев и Левски и накрая са ги предали!!!Неблагодарен народ сме,Много неблагодарен!!!Времена а с нищо ре са се променили,само технологиите са се променили !!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако забравим миналото, как ще ходим в бъдещето, не е така - има хора, които си вярват, те са от тях. Пък те не ти пречат да живееш в бъдещето, живей си в настоящето най-добре
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
доста зли коментари, а хората се занимават с хубави неща - не крадат, не се бият. Що сме такива
9
2
 
4
 
! Отговори
Рик преди 7 години
В момента плащат - да не си а не да си патриот . Това че някой ( явно задаващия въпроса - твърдение ) би го направил за пари - си е негов проблем . Ако е в норма има нужда от патриотизъм . България има нужда от - Патриоти не от поплювковци . Радвам се че и други го мислят ! Май месец е - Да обичаме България българи . И така цялата година !
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има надежда за България ! Твърдим че всичките ни съседи са по - добре от нас и следователно Държавата ни е скапана ??? Мисля че реда на нещата е обратния - сърби , румънци , гърци , турци и македонци ни превъзхождат само в едно - Любов към Родината си . Тя е такава защото си я обичат . Друг е въпроса нямаме ли ние повече повод за национална гордост и любов . Затова обичайте Родината не като мащеха а като майка и делата ще бъдат по - спорни и резултатите повече . Има надежда и е в Тях , в Нас .
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте нещо иновационно, стига с тия архаизми.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, малко смешно изглеждат, въпреки че има и нещо готино в цялата работа
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия двамката Ботювци, да кажат колко им платиха за маскировката!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хубав проект, важно е да има хора, които все още вярват в историята, а и в младите
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днешните деца изобщо не се интересуват кой е Ботев, пука им за ХАри Потър
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
готино изглежда
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са толкова близо до Христо Ботев и Захари Стоянов, колкото кучето ми разбира от ядрена физика.