Нужни са спешни мерки срещу насилието в училище

Ирина Тенчева: Проблемът не е само мой!
Обновена: 3 май 2016 13:49 | 3 май 2016 12:30, Анисия Иванова
50
Нужни са спешни мерки срещу насилието в училище
Снимка: Bulgaria On Air

Синът на журналистката Ирина Тенчева е в трети клас и е възпитаник на частно училище в София. В продължение на месеци, през втория срок, той е бил подложен на системен тормоз от страна на свои съученици - от обиди до физически посегателства. Мерки не са били взети нито от педагозите, нито от директора на училището, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR майка му.

"В началото реших, че става въпрос за т.нар овълчване, израстване - един период, в който човек търси себе си. С подкрепата на родители, на сърцати педагози, се намира правилния път. В случая обаче със сина ми никой не помогна на децата, които са насилници, но които са и жертва на безотговорни родители", каза тя.

На въпрос как синът й е преживял случката, Тенчева каза, че той е мъжко момче и е много устойчив. В началото тормозът продължавал над месец-два преди изобщо момчето да сподели за проблема.

"Оказа се, че в това училище нещата не са съвсем наред, заради което аз бях принудена, търсейки друго училище, да моля директора - последните часове да го освобождава, за да може да се работи индивидуално и да се подготви за изпитите за другото училище от догодина. Може би и затова е била тази безотговорност, защото ние предупредихме, че от 4-ти клас синът ми няма да учи там", смята Тенчева.

Родителката е говорила няколко пъти с класната на сина си, която обещала, че ще разговаря с родителите на тези деца, че ще се променят нещата.

"После пак се обадих, казах, че нещата се повтарят, че синът ми е в дънки, облепени с лепило, домашно залято със сок, с нощни главоболия, кошмари. Това го разсейва и от подготовката му за предстоящите изпити", заяви журналистиката.

"Не съм разговаряла с родителите на тези деца, не желая да разговарям с тях. За мен казусът е приключил и е зад гърба ми. Искам да алармирам само, че трябва да се взимат кардинални мерки", посочи Тенчева.

"Проблемът, който излях на стената си във Facebook, не е само мой", допълни тя и спомена, че е получила "тотална и пълна съпричастност" от страна на десетките хиляди души, до които е стигнало писмото й. Една част от тях са преподаватели.

"Писаха ми родители, вече порастнали ученици, родители, които също като мен са спирали децата от училище, търсили са нови варианти, а някои от тях са ги намирали. Казаха ми, че всичко е въпрос на педагози, затова се обръщам към учителите: "Всичко е във ваши ръце. По 8 часа на ден нашите деца са при Вас. Образованието ни има нужда от процедура. Просто система, при която, когато има насилник в класа, да се работи с него", апелира Тенчева.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всяка малка общност, било то и деца, има поне един душманин, който трови останалите. Съвестните учители полагат усилие и съдействат, родителите щом са я докарали дотам, рядко успяват да реагират, но пък децата най-често се справят сами и намират общ език. Това са моите наблюдения. Но ако детето е в трети клас, а майка му вършее по медии с интервюта, не го виждам ако на 15 попадне в мъжки техникум. Или, извинете, то ще е в лицей abroad?
37
0
 
3
 
! Отговори
Мъчилище-училище преди 7 години
До училище-мъчилищеАма забрави да кажеш, че който не доносничи са го наказвали да коленичи върху орехови черупки в ъгъла и, ако някой му съчувства, учителят го удушава с червена пионерска връзка. Да-аам.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лоша реклама.
35
0
 
5
 
! Отговори
az преди 7 години
така е в частните училища. Когато критерия не е колко са умни децата, а колко пари имат родителите, стават тези работи.Аз бях в училище, в което се влизаше с конкурсни изпити и се пресяваха качествени деца. Успеха на класа ни беше 5.83 общо от 5-те години. Всички от класа бяха интелигентни и възпътани деца.В тия училища са отрочета на мутри и чалгаджии, какво да очаква жената? Те са научени, че като си бабаит - пробиваш...Скапана държава с *** народ.
34
2
 
3
 
! Отговори
До 38/40 преди 7 години
Ти невменяем ли си? Такива простотии не бях чела скоро. И за Макаренко явно знаеш толкова, колкото за училището по време на соц-а.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тази госпожа още в началото са й казали, че детето има пропуски от предучилищната. А тя не е взела никакви мерки. Предполагам, че от училището са опитали да наваксат, но явно не са успели. Някои родители си мислят, че като са броили пари, са си изпълнили родителските задължения. Парите са важни и полезни, но не са достатъчни. Децата имат нужда от внимание. Явно тази майка нито веднъж не е седнала вечер да види детето написало ли си е домашните, научило ли е уроците.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спас, провъзгласеният от маминка лидер, се е оказал изведнъж в среда, където има и други лидери - по-богати, по-оправни и явно още по- от него. Свръх амбициозни родители с посредствени наследници - държавното училище е под нивото им, пък в частното - другите са над нивото им.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Телефон 112Еййййй, вярно бе, забравих, че учителите са едни нещастници.....добре че дамата не е забравила как можеш да кажеш "всичко е зад гърба ми, продължаваме напред!", а в същото време да дава на конвейер интервюта, в които нонстоп коментира тези нещастни даскали, какво били казали, какво не били направили! Каква разтърсваща драма на един толкова интелигентен лидер, като Спасчо! Който, разбира се, и сам би се оправил, ама междувременно мама ще пообиколи телевизиите с историята му...
30
0
 
12
 
! Отговори
Телефон 112 преди 7 години
До Анонимен 34Ай ся! Откъде накъде учителите ще имат думата?
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само на мен ли ми прави впечатление любовта на теледамата към монолога? Липсата на другата гледна точка, тази на учителите ? Защо тази гледна точка не се търси от налетелите като мухи журналисти? Защо трябва да чуем какво е казала класната само от устата на теледамата, а не и от устата на самата класна?
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите са като капитан на кораб стриктно спазващ правата на човека, чийто екипаж се е вдигнал на бунт точно когато бушува свиреша буря с вълни 30 бала
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите само това и правят сега в училище. Всеки ден разговор на децата с педагози, срещи с родители, които се документират буквално като съдебни казуси, защото иначе ще отсекат главата на учителя. Общо взето, половината им време отива по това, сякаш работят омбудсмани. И всеки нещо иска, и на всеки гарджето му най-хубаво.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много съвестна родителка, много дейна гражданка, голям образец, велика работа.
25
2
 
14
 
! Отговори
87152 преди 7 години
Аха, не е всичко в ръцете на учителите, мадамката много добре го знае, ама лукави. Родителите не само са много по-близки на детето, те имат много права, добре, редно е, ама учителите нямат никакви. Изцяло са им отнети правомощията на педагози, остава им само да са "сърцати".
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Десата се бият, децата са жестоки, десата са мили - това е положението. Ако са тихи, кротки, толерантни и учат съвестно, трябва да потърсите спешно лекарска помощ
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се, че дамата и съпругът й са истински образец за правилно поведение, а не го търсят само у другите.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак некой друг ни е виновен, или демокрацията, или социализма, или международното положение. Прочете стихотворението на Хр. Ботев "Майце си" за да разберете как са били нещата и как ще бъдат, независимо от всичко и всички.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та така, тук го е спестила, но в пространственото си експозе във ФБ въпросната супермайка за всеки неуспех на детето си обвинява другите. Не е редно, мисля...
20
1
 
11
 
! Отговори
Wake up преди 7 години
Иване, и на Спаси баща му, г-н Сарачинов, не е хич случаен човек. Така че, мислете за собствените си деца, вместо да хълцате по преекспонираните драми на Тенчева. Не са случили на частно училище и това е. Лично аз съм с големи резерви към казаното от тази персона, тъй като тя се храни от хорското внимание и много обича да прави от мухата слон, заливайки нета с битовизмите си. Ще ми се да чуя и версията на учителите.
19
1
 
27
 
! Отговори
АК-47 преди 7 години
Всичко, което се случва сега в училищата, е пълната 20 годишна деградация на обществото ни. Изобщо не съм оптимист, ще става по-лошо. В частните у-ща наистина учителите не смеят да направят забележка на което и да е дете, защото така наречените бизнесмени не търпят да се правят забележки на отрочетата им. Но нека тя си спомни какви простотии, цинизми и вулгаризми се леят 15 години в предаванията, в които са водещи или продуценти мъжът й, и неговият авер.Това се попива от децата и става спирала.