Психолог: 1/3 от семействата у нас са агресивни!

Вътрешната агресия при децата е по-страшна от външната
3 май 2016 11:22, Анисия Иванова
10
Психолог: 1/3 от семействата у нас са агресивни!
Архив: Булфото

Децата не разбират границата между насилие, нормалното поведение, добро и зло, както ние възрастните го разбираме, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR детският психолог Иван Игов. "Вътрешната агресия сякаш е по-страшна, защото не я виждаме", посочи той.

"Възрастните обикновено търсим решение. По-първичните хора и децата обаче подхождат с агресия към човека, който ги блокира. Тази агресия може да бъде обърната навън, но може да бъде и навътре към себе си. Тоест детето да създаде усещането, че е неспособно да се справи. Тази способност може да се превърне дори в желание за самоунищожение", посочи психологът.

По думите му близо 1/3 от семействата в България се справят агресивно помежду си, нахвърлят се един върху друг, а понякога и на детето. Това, което детето вижда в най-ранната си възраст, е, че когато възрастните имат проблем, те не го обсъждат, нито търсят алтернативни решения. Логично е това поведение да се превръща в поведение в училище.

"По-силен си, набиваш някого, взимаш му парите, другите се страхуват от тебе", посочва Игов.

Световните статистиките показват, че тези, които са били насилници в училище, имат два пъти повече проблеми с правосъдието, отколкото останалите, подчерта психологът.

Игов заяви, че в много страни има специални закони за тормоза сред децата или т.нар "буринг", но в България сме се забавили с приемането на такъв закон. "Хората, които управляват образованието, работят за себе си и за собствените си структури. Те не работят за децата", смята той. "Има деца, които не стъпват в тоалетната по цял ден, защото там камери няма", поясни още експертът.

Той допълни, че в държави като Англия и САЩ делата срещу насилниците се водят дори и след завършването на училище, за това че учебното заведение не е защитило децата.

"Много ми се иска в България някой да заведе дело за това, че ситуацията в страната ни е абсурдна - с огромното количество ученици, наблъскани в сгради, строени за 300 деца, а там учат над 1500. Директорите предпочитат да наблъскват тридесет и няколко деца в клас само и само да вземат една държавна издръжка", каза Игов.

Няма нито една магистърска програма, която да подготви училищни психолози в България, подчерта той.

"По веригата са навързани един куп систематични грешки, които никой няма силата и желанието да промени. Не искат да реформират, по-лесно е да даваш най-ниския бюджет в ЕС за образование, много е лесно да набутваш парите в едно измислено висше образование", заключи Иван Игов.

На въпрос колко е важна ролята на родителите, психологът заяви, че всеки родител в България смята, че е достатъчно да го родиш, отгледаш и възпиташ така, както са ги възпитавали техните родители, но светът се е променил. Само 15% от родителите знаят какво децата им реално правят в Интернет. Близо 1/3 от този тормоз се е преместил в социалната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: психологдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
В духа на старата школа- бой ,еване и сръбска музика!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Директорите предпочитат да наблъскват тридесет и няколко деца в клас само и само да вземат една държавна издръжка", каза Игов.САМО ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ ЛИЦЕТО ИГОВ ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ С ЦЕЛ ВЕРОЯТНО ДА ПРИБЕРЕ ОЩЕ НЯКОЙ И ДРУГ ЛЕВ....Игов, не знаеш ли, че по ЗАКОН паралелка с повече от 28 ученици НЯМА?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е хубаво, че засягате толкова важни проблеми, които се подценяват. Но какво е буринг? Всички знаем за булинг (bullyng), което в превод от английски означава психически тормоз. https://en.wikipedia.org/wiki/Bullyinghttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нацията ни е една от най-малко зомбираните.Ние сме наясно с реалността, дори я приемаме.Или може би трябва да мислим позитивно?-ето това би било зомбиране.Българите са едни от най-успешните емигранти.Какво повече искате?
3
1
 
10
 
! Отговори
Уникална държава преди 7 години
А като прибавим и нерегистрираните с психически проблеми, то процента е ужасяващ! Нацията ни по една или друга причина е масово зомбирана!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая работа е само от пpocтотия.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1/3???Ще е добре ако поне 1/3 не са агресивни...Ама и толкова не са...1/10 е по-приемливо.Всичко живо, счита себе си за бог - безсмъртен, непобедим, неуловим и над закона!