Забраната на бурките – политическа пропаганда?

Културолог: Да извадим религиозния проблем от този на сигурността
4 май 2016 11:52,
63
Забраната на бурките – политическа пропаганда?
Снимка: Архив Reuters

"Цялата тази забрана за бурките е огромна глупост. Това е политическа пропаганда на една партия у нас, която се нарича патриотична", каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR културологът Ивайло Дичев.

"В България има двадесет и няколко жени, които носят това нещо в Пазарджик, в Пловдив няма нито една такава", настоя той. "Нужна ни е една проста наредба за това хората да бъдат идентифицирани на улицата", смята Дичев.

Още по темата

Арабистът професор Владимир Чуков пък разясни кои са типовете покривала, които жените използват в нашия край на света.

"Българската дума за бурка е фередже", каза той и поясни, че при бурката, която е "тотална изолация", жените дори носят ръкавици. Има и никаб - виждат се само очите. Чадор или чадрия - цялото лице и ръцете се виждат. Забрадка или хиджаб покрива само главата", каза арабистът и подчерта, че не трябва да бъркаме забрадка с фередже.

"Това е един много сериозен дебат", посочи Чуков. "Докъде, по какъв начин подобно нещо трябва да бъде позволено? Ако погледнете, в целия мюсюлмански свят има разлики. В една съседна Турция например много зависи от управлението", посочи той.

"Трябва да различаваме политическата пропаганда от решаването на проблема", заяви Дичев.

"В момента сме в режим на политическа пропаганда, непрекъснато се говори само за това. Първо трябва да извадим културния и религиозен проблем от проблема на сигурността", категоричен бе културологът.

В отговор на въпрос до какво ще доведе забраната Дичев даде пример с Франция и това, че там е въведен този закон и в момента повече жени носят никаби, "защото този символ, който не е религиозен, а е символ на скромността на жената, стана знаме".

"Има страшно много жени психопатки, които се скриват зад това нещо, защото не искат да ги виждат", посочи Дичев. "Има някои хора, които искат да бъдат интересни", настоя той.

"Според мен прецедентът е ромската махала в Пазарджик", каза Чуков. "През 1993-та година там се появиха за пръв път подобен тип атрибути. Тогава имаше една организация - Халифат. Ромите бяха последователи на Метин Каплан, тъй наречения халиф от Кьолн, който Турция издирваше за тероризъм. Това си беше чисто зарибяване, сега ромите, които са в тази махала, обикновено отиват да правят гастарбайтерство в Кьолн. Те си имат просто старите канали", разказа арабистът.

"Тогава се появиха за пръв път бурките, мъжете носеха чалми, пуснаха си бради, тогава се развяваше зеленото знаме на халифата. Прибраха Каплан и станаха протестанти. На този Ахмед Муса предишното му име е Иван Клочак", допълни Чуков.

"Става въпрос за една определена прослойка от населението, те трябва да имат много ясна идентификация пред органите на реда. Не може да се криеш, не може да си част от нещо друго", категоричен бе той.

Ивайло Дичев пък заяви, че трябва да се започне от това какъв е проблемът, има ли такъв изобщо и той сериозен ли е?

"20 жени проблем ли са за България? Тези жени слагат ли си бомби, гърмят ли се, колко терористични акта имаме в страната?", попита той и допълни: "Виждаме, че тази работа не е чак толкова сериозна и може да се реши лесно с няколко мерки".

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама на какъв хубав майчин език си го написааал!!!
58
2
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
ВИЕ МНОГО БЪРКАТЕ РОМСКА МАХАЛА В ПАЗАРДЖИК.РОМИТЕ И ТУРЦИТЕ ЖИВЕЯТ ЕДИН КВАРТАЛ РОМИТЕ СА ХРИСТИАНИ ИМА И ТУРЦИ ХРИСТИАНИ ПОВЕЧЕТО СА ТУРЦИ .В КВ ИСТОК ИМА И ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ КВ МАРИЦА СЪЩО ТУРЦИ.НЕ МОЖЕ ДА НАРИЧАТЕ ТУРЦИТЕ РОМИ.А ТОЯ АРАБИСТ ЧЕ КАЗВА СА 20 ЧОВЕКА ТОИ БРОИ ЛИ ГИ ДА СЕ ЗАБРАНИ ФЕРЕДЖЕТА И БУРКИ И ЗАБУЛЕНЕ ТОВА НЕ Е САУДИСКА АРАБИЯ ИРАН ИЛИ ИРАК.ТОВА СА ПОДГОТВЯТ ТЕРОРИСТИ ДА НЕ ЖИВЕЕТЕ МЕЖДУ ТЯХ ЗАДА ЗНАЕТЕ ВСИЧКО ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ 90 ГОД ВЪЮВАХА МЮСЛЮМАНИ С ХРИСТИЯНИ АБЯ Я СЕ КРИИ
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25:никой не те кара да се занимаваш с нас тъпите ***.Отивай някъде където ще им пука за вашите тъпотии.Между другото има ме си арменци,руснаци,румънци,индийци,сърби,македонци,британци,унгарци,грманци,скандинавци и китайци.Може и да пропускам някоя група но те всички дори и малко на брой живеят с нас дори и като туристи за няколко седмици от западните държави.Тяхното мнение също важи и познай как ще те защитят.
56
3
 
2
 
! Отговори
Речта на Обама преди 7 години
Спомняте ли си речта на Обама на сбирката в Турция !Той каза , че американците искали само християни бежанци ! Как може да не искат мюсулмани , това не било Америка ?- ми какво е след като народа смята така . След 1 седмица жена с бурка от " приятелския" Пакистан извърши атентат в Калифорния !Сега тъпчат знамето на Америка и хвърлят камъни по гласуващите за Доналд Тръмп. , който каза че ще ги върне да строят държавите си в арабско !
55
2
 
5
 
! Отговори
"Халиха" преди 7 години
До СалихаНяма нужда да те yбиват. Ти си yбита от глyпостта си, неграмотността, робyването пред мъжа, който често може и да ти помогне да си yбита, всъщност се самоyбиваш в мига, когато сложиш черния чул и кротко си смърдиш запаренапод него. Ако си млада ходиш ли на дискотека, театър, плаж, спортуваш ли с чергилото върху теб, излизаш ли на улицата сама, без самодържеца мъж, как раждаш под napцала, каква хигиена спазваш отдолу. ИЗОБЩО ЖИВЕЕШ ЛИ, ОБЩЕСТВЕНО СЪЩЕСТВО ЛИ СИ? Или бостанско nлaшило
54
2
 
3
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Има си закони, които трябва да се спазват и точка! България е източно православна държава! Официалния език е българският! Така, както ако български дипломат отиде в Иран, Ирак и прочие държави от Шериата се задължава да спазва тяхните закони и жена му ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва когато е извън посолството да е с бурка, така тук могат да ходят със забрадки - просто и лесно. Стига сте ни правили на ***!
53
3
 
3
 
! Отговори
До50 преди 7 години
Салиха. Салиха дреме ми на мене на хурката дали ще си свалиш бурката. Просто има норми и закони които са задължителни за всички.
52
2
 
3
 
! Отговори
Пропаганда на СА ! преди 7 години
Бурните са ЗАКОН на Шерията в Саудитска Арабия. Тези Закони дават права на мъжът да има няколко жени , включително деца на 8,9 години ???Български учени и " познавачи " - арабисти ?? Осъзнаете се , забраната не е политическа прищявка .Кои носят бърки в България и кой им плаща .
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
41 - ви!Умнико, как ме засегнааа...Прозрачен, като не ти харесва сегашната "европейска култура", намери си друга "европейска култура" и се опитай да живееш там. Например - преди векове. Ще ти хареса. Имало е и клaди, а хитрещите манипуланти просто са ги закачали на високо, да се поизсушат. *** си живей при йезуитите, може би си им наследник. Щом не ти харесва - марш от Европа! Но няма да ви позволим да я разрушите. С много кpъв е постигната такава, та всички я напълзяхте и я смучете, ***!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за бурките,да ги направят задължителни за сиганкител
49
9
 
3
 
! Отговори
Салиха преди 7 години
Няма да си сваля бурката, дори и да ме убият! В името на Аллах сме готови да се борим до край за нашите права!Бисмилляхиррахманирахим. Ля иляхе илАллах Мухаммедун Расулаллах.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41Тя и Перкел - предателката на Европа се изцепи "Това не е моята Европа", защото не всички приемали с отворени обятия нашествениците, насъскани по многолетна програма да съсипят така Европа. НО ЕВРОПА Е И НАША! А бурките, освен прикритие, са нагъл показ на отвратително ниска култура, ОБЕЗПРАВИЛА ЖЕНАТА, превърнала я в глупава твар, в предмет за животинско удоволствие и слугиня на мъжа, който дори я убива - примери колкото щеш. Тя е "ценност" (БГ ага), само доколкото струва пари!
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пък идентифициране само на улицата дето има много кафенета за да им се виждат и зъбите като пият кафето еспресо,а на полето като жънат и вършеят,вдигат снопите,балите не им ли требвя идентификация коя е по-работна за обявяване на награда с парична възнаграда по списък на получяване от партпредотцека.
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе всичкото е само биене на тъпана и опит на определена партия да трупа дивиденти на гърба на не дотам адекватни симпатизатнти. Какъв е смисъла да забраняваш нещо което го няма. Все едно да забраниш самоубийствата. Дори и бурката да стане масово явление пак няма смисъл от забрани. Законитите са за удобство на човека, а не за да му затрудняват безмислено живота.
45
7
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Добре дошъл в 21-ви век, всяка държава е заплашена от атентат и забраната на бурките няма абсолютно никаква връзка с това. В Сарафово вече беше извършен атентат и тогава нямаше действаща забрана за бурки. Не се опитвай да баламосваш хората, че ако разрешаваме бурките няма да ни бомбят.
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това биене на тъпана че забраняваме бурки и фереджета ще си навлечем най-много някой атентат. Всичко може да се направи много по-спокойно и без парадиране.
43
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо само бурките? На този който ще се самоубива не му пречи да му се вижда лицето. Може да си нареди бомбите навсякъде под каква да е дреха. Най-добре жените на обществени места да са без никакви дрехи. Да се вижда всичко и всеки да има право да им бърка по скритите места за да е сигурен, че и там няма някоя пръчка динамит. Абе тия патрЕотите съвсем изперкаха като им спряха рублите.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"39, европейските правила са свободно проповядване на всякакви религии!"Никой не ти е забранил да си мюсюлманин и да си изповядваш религията, така че не можеш да се оплакваш. Забраната е за носене на бурки, които изобщо не са традиционни за мюсюлманите в България.
41
3
 
16
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Пробвай се да влезеш маскиран в банка, летище или в държавно учреждение да видим дали ще те пуснат и да видим дали ще те спаси закона, както си го тълкуваш ти. Тези мерки не са случайни и си има причина да бъдат въведени.
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39, европейските правила са свободно проповядване на всякакви религии! Тези които ограничават чуждите религии са държави като Саудистка Арабия! Това не е европейската култура!