Акушерките в чужбина - до четири пъти по-платени

Средната им заплата у нас варира между 500 и 800 лева
Обновена: 5 май 2016 08:11 | 5 май 2016 07:16, Веселина Йорданова
16
Акушерките в чужбина - до четири пъти по-платени
Снимка: архив, БулФото

Алианс на българските акушерки от години настоява да се даде възможност за самостоятелни акушерски практики и акушерките да имат възможност да сключват договори с НЗОК, каза в интервю за БТА Емилия Казълова от Алианс на българските акушерки по повод днешния Международен ден на акушерката.

Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Международната конфедерация на акушерките, с цел да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера. Мотото на деня за 2016 г. е: "Жените и новородените са в сърцето на акушерките".

Акушерската професия не е от най-престижните, отбеляза Казълова. По думите й голяма част от насочилите се към професията на акушерката се реализират много по-добре в чужбина, където заплащането им е 3-4 пъти по-високо. Средната заплата на акушерка в България варира и е между 500 лв. и 800 лв. максимум, посочи тя.

Казълова коментира, че за да се решат проблемите, трябва да се подобрят условията на работа на акушерките, да има адекватно заплащане на труда, да има възможност за следдипломно обучение с допълнителен стимул, както и добра регулация на професията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааааа мииии.Това са ционистки фашистки пропаганди от фащ бе.Няма такива заплати тоя запад се разпада и пУТИН е слънцето.
13
1
 
9
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Не се заблуждавайте с мисълта, че нещо в БГ е по-евтино. Всичко е в пъти по-скъпо сравнено процентно със заплатите. Вярно е че на пръв поглед цените на услугите (подчертавам - само на услугите) изглеждат по-ниски отколкото на запад, но всъщност са доста по-високи. Дори и ДДС-то в БГ е по-високо отколкото в повечето европейски страни, в повечето има намалено ДДС за храни и някои услуги. Стига заблуди, погледнете истината в очите - България умира под ръководството на една крадлива банда.
12
2
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
За да ги няма тези оплаквания от лекарите, че са ЕТ, една от стъпките е да са по-добре платени. Знаем добре обаче, че държавата е прекалено тромава и нежелаеща да направи една качествена реформа и тези хора да получават адекватно заплащане. И акушерките, както лекарите, са с професия, която не е за всеки и е много отговорна и натоварваща. Не е като да седиш пред един компютър и да цъкаш с мишката. Така че кой с ръка на сърцето би казал, че не заслужават по-адекватно заплащане?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си лекар е призвание и чест. В нашата държава това е търговия и подигравка с болния. Искат се директно рушвети под формата на дарения за болници, някои са и по-нагли, директно обявяват сумата. Това за мен не са лекари. В Германия заплащането е пъти по-високо, но какви данъци има ... А как се защитава квалификация ... там не им признават българско образование. Казвам го от личен опит.
10
4
 
8
 
! Отговори
2222 преди 7 години
В чужбина ще си гледат работата както трябва. Не като тук да бият бебета и да издевателстват над жените. Тези женици са едни от виновниците родилните домове и АГ отделенията да се превърнат в скотобойни. Тока е още от 60-те години на миналия век.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стандарта на живот в една държава определя заплащането на определени професии. Колко труд са положили да учат лекари и сестри не знам, но като им гледам квалификациите и уменията, моля се да се разболявам по-малко. Лекарите от доста време са ЕТ, което ги обезличава като лекари положили клетва. Даже наричат пациентите си клиенти. Срамота! Да приемат нуждаещ се от медицинска помощ като касичка. Зплатите на едно ДжиПи е минимум 2500 лева, до като на един работник в провинцията трудно достига 500
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хаха Защо? Кой се е върнал от Лондон? Освен ако не е мързеливец или некадърник!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само акушерките ли?
6
11
 
6
 
! Отговори
$$ преди 7 години
Стига с тази спекула ! Заплатите са им различни , но и цената на живота е различен . Наем,дрехи,храна,заведениея,да имаш кола,да ходиш на почивка и много други неща .Едва ли са много имигрантите ,който с чисто сърце могат да кажат ,че жияеят добър живот в чужбина , изключая ,тези който тук няма никаква алтернатива.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам за жилищата, както пише в по-долен коментар защото имаме изплатена къща, но ние живеем в чужбона и получаваме 120 евро детски, частните училища и детските градини са осигурени и безплатни, храната в училище също, зъболекарски услуги и лекарства до 18 години също, лекарства за възрастни безплатни над сумата от 100 евро, супер много неща са на символични цени, храна като в бг. Новите коли са по-евтини също.
4
4
 
22
 
! Отговори
Ненормална държава преди 7 години
Не че нещо, ама преди 2 години работех в голяма верига ресторанти в София и месечно само от бакшиши си докарвах повече от 600-700лв. Отделно от това си имах и твърда заплата.А в случая с лекарите говорим за хора, които са учили по 6-8 години след като са завършили средното си образование. Хора, които са положили безумно много труд. И накрая да взимат по-малко от сервитьорка, просто е недопустимо.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наемите дали са само 4 пъти по-високи там
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във България най добре платените професии са политик,роднина на политик,приятел на политик, познат на политик и т.н.
1
17
 
7
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Сега искам да кажете и какви са им разходите... Дали и те не са 4 пъти по-големи?