Безкрайното чакане: Бавят осиновяванията по 5 години

НПО-та твърдят, че институциите нарочно бавят процедурата
5 май 2016 09:00,
11
Безкрайното чакане: Бавят осиновяванията по 5 години
Снимка: архив БТА

Осиновяването на българчета в чужбина зацикли, твърдят организации, които посредничат при процедурата.

"В последната година се работи много трудно, осиновяват се предимно деца с увреждания в САЩ. Останалите, които искат психически здраво дете на възраст до 6 г., чакат за предложение около 5 г.", обясняват пред "Монитор" от фондация "Детски усмивки".

Същото потвърждават и от Сдружение "Анидо", които посредничат на испанско семейство, което 2011 г. чака да се появи подходящо дете до 4-годишна възраст.

Неправителствените организации твърдят, че децата са държани с години в националния регистър, докато порастнат.

"Колкото повече се увеличава възрастта на детето, толкова по-бързо се случва осиновяването. Кандидати, пожелали дете над 10 г. чакат само 4-5 месеца", заяви президентът на сдружението Нели Ганчева.

Данни на Министерството на правосъдието показват, че през миналата година 427 хлапета са намерили ново семейство зад граница.

"Броят им намалява спрямо 2014 г., когато са били осиновени 477 деца. Все още е рано да се говори за нова тенденция", категорични са от правосъдното ведомство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименХубавите българчета ги продават чрез фондации в чужбина. Едни познати чакаха с години и накрая им дадоха ***.
9
0
 
23
 
! Отговори
гост5 преди 7 години
При осиновяване българските институции се държат с кандидат осиновителите така, че все едно се стараят да ги откажат и то на всяка цена. Въпросът е до много, много пари и това е всичко.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата се държат по принуда в домове, не защото няма кандидати, а защото нарочно се съботира процедурата. А тя се съботира, защото всички лелички-гледачки ще останат без работа!!! Не ви е срам!!!
7
1
 
19
 
! Отговори
:| преди 7 години
Не съм запознат подробно с темата и не съм много религиозен, но още в Библията го има следния пасаж:"Иисус повика едно от децата наблизо, коленичи пред него и каза: Ей тоз малкия, негово е царството земно!"Така, че каквото и да се каже тука е излишно...
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
Дават се деца в чужбина и защото чужденците бутат повече пари от българите. Публична тайна е, че корупцията е огромна и само дето няма официално представен ценоразпис. Много деца, пожелани от БГ семейства се дават на чужденци заради парите, които плащат. Нашите ги изкарват неподходящи. Имаше и предаване веднъж за това как дават момиченце на 3 г. на италианско семейство, въпреки, че приемното му БГ семейство също го искаше, но изнамериха някаква бюрократична тъпня да не им го дадат да го осиновят
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави се всичко възможно хубавите, здрави и бели деца да получат три пъти отказ за осиновяване, тогава започва процедура за осиновяване в чужбина. А това вече си е сериозен и доходоносен бизнес. Разни посредници печелят от съдбите на децата, а тук семейства с възможности и ясно желание да дадат добро бъдеще на едно дете, остават без тази възможност.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е да намаляват децата, които са осиновени, защото намаляват децата, които са изоставени. Намаляват и ражданията, дори сред ромите. Много домове затвориха. За децата наистина е най-добре да останат в държавта на родителите си, но е е по-добре все пак да са в семейство, отколкото в интитуция. Българските осиновители обикновено са много претенциозни, за това децата се вписват в регистър за международно осиновяване.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
А тези НПО-та само за осиновителите в чужбина ли се загрижиха и за тяхното чакане? А кандидат осиновителите в България не са ли по-важни? Това са Български деца и е редно с предимство да се осиновяват у нас. Защо не се загрижат за корупцията и бюрокрацията, която цари тук при осиновявания от българи? Зор да ги изнесем тия деца в чужбина, че и без това тук не останаха деца. здрави деца трябва да се забрани да се осиновяват навън. А тия в САЩ нямат ли си деца там да осиновяват, че до нас са опрели
2
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6 години се гради детето, после травмите от ранната възраст трудно се преодоляват. В интерес на всички е децата рано-рано да намират осиновители.
1
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Наистина важна тема, а няма коментари !