Катаджии цакат камерите, крият се... на 20 метра

Така те избягват обхвата на "очите", които уж борят корупцията
5 май 2016 10:07,
57
Катаджии цакат камерите, крият се... на 20 метра
Снимка: Facebook

Катаджии правят проверките на пътя на поне 20 метра от патрулката, за да не бъдат снимани от камерите, които бяха монтирани в колите през 2014 година след корупционния скандал, който вбеси премиера Бойко Борисов.

Още по темата

Тогава любителски кадри показваха как пътния полицай Сашо Тръпков прибира рушвет. По-късно униформеният беше уволнен и започна работа като таксиджия.

Тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че всички проверки ще се заснемат. За целта бяха купени 140 камери, които бяха монтирани в коли на КАТ. На Охранителна полиция бе отнета възможността да проверява, освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите.

Няколко месеца по-късно обаче настоящият министър Румяна Бъчварова отмени този ред с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите. Така на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи.

Смята се, че катаджиите и преди това са съумявали да прибират рушвети, като са оставяли колата далеч от мястото на проверка. Така необезпокоявано са прибирали пари от шофьорите. Най-вероятно и това е причината да няма заснети полицаи, които получават подкуп. С няколко опита корумпираните полицаи са установили, че уредите не заснемат нищо след 20-ия метър. Дори да се вижда нещо, то не е достатъчно, за да се образува срещу тях дисциплинарна проверка.

Освен това ако рушветът се прибира в гръб обективите не хващат нищо, което да буди подозрение. Допълнителен бонус било, че никъде в разпорежданията не се упоменавало, че проверката трябва да се извършва близо до патрулката. Ако имало съмнения, полицаите обяснявали, че шофьорът просто е спрял по-далеч.

Във вторник стана ясно, че вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото всички проверки на КАТ да се снимат. Мярката е записана в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставката на 300 устройства за заснемане. Те ще обхващат целия периметър около колата. Уреди ще има и на реверите на полицаите. За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв.

Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на Охранителна полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Чичко преди 7 години
И сега какво ще се похарчат 2 милиона лв за камери който някой някъде ще прибере и после точно следд 2 седмици ще има друг начин за взимане на подкупи... А решението е толкова просто
44
3
 
3
 
! Отговори
X преди 7 години
Какво точно очаквате от една система за създаване или налагане на закона, в която се влиза с X сума под масата?От тук идва следващия въпрос - какво все още правят всички психично здрави българи в България, продължаващи да наливат пари под формата на данъци в тези системи? Осъзнавате ли, че всички вие сте всъщност част от тази престъпна схема? Вие я създавате и подхранвате с парите си!
43
0
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Пак измили Кака, как си докара комисионна.
42
1
 
10
 
! Отговори
художника преди 7 години
Има една стара поговорка. " ГЛАДНО КУЧЕ КЪЩА НЕ ПАЗИ"И не визирам само полицаите, а цял един народ на когото му плащат колкото да не умре от глад.За това НИКОЙ не пази. Работника не пази машините на чорбаджията, не пазим чисто на улицата, не пазим поведение на пътя и ... Т.Н. Само ПРЕСТЪПНИЦИТЕ и ПОЛИТИЦИТЕ се пазят един - друг, ама те не са гладни.
41
3
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Бързо всеки може да кара, но бавно и разумно - само умните.
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В белите държави в които живея от 20 години нито веднъж не съм спиран за проверка. Спазвам ограниченията както и всички останали. Има полицейски коли които са без отличителни знаци които не стоят зад храстите а се движат по пътищата и магистралите. Тези цивилни полицаи ако направиш нарушение те снимат минавт пред теб много елеганто и на задното стъкло на автомобила изписват с лед светлини последвайме. Тръгваш след тях и те искарват от магистралата. Показват ти нарушението плащаш и си заминаваш.
39
5
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Гадно е да се коментира институция, на която основна функция е сигурността - с недомислиците си съсипвате тази институция, вземете поне и прочетете какво пишат хората - НЯМАТЕ РАБОТА В ТУРЦИЯ, освем ако не сте решили турците да поемат тази функция - анадъмо госпожо министър.
38
1
 
12
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Госпожо министър, не слагайте камери в колите и по гащите на полицаите,а поставете на пътя, ще си плащаме глобите в КАТ, при наличие на заснемане - не се излагайте повече, че и излагане личния си състав. КАТ ДА ПРИСЪСТВА САМО СЛЕД КАТАСТРОФА, ПРИ ПОВИКВАНЕ - И ВСИЧКО ЩЕ СЕ РЕШИ.
37
1
 
20
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Закрийте МВР,Митници,Парламент,Темида и след 5 години България ще изпревари и Швейцария!
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах как го правят в Естония. Спират ти стоиш в колата полицаиите ти взимат само документите. Качват се в колата проверка глоба онлайн и ти връщат документите. Ако ти взимат книжката само ти съобщават и си тръгват. Толкова няма корупция въпроси "Какво правим сега". Контакта с шофьора 2 мин. В БГ тъй като сме информационен център на бълканите според президента онлайн тез неща не могат да се случват... Естония за 10 милиона са направили всичко онлайн...
35
0
 
1
 
! Отговори
мххх преди 7 години
До до 33Пич, колата беше McLaren P1 GTR... на изложението в Женева представена. когато подкараш такава тогава се обяснявай за състезания :) само че хората дето я караха си спазваха правилата а ти си *** дето няма да додрапа до такава никога...
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР - Министерство от връзкари и рушветчии! Няма как да се каже по кратко и изчерпателно!
33
3
 
19
 
! Отговори
И аз, и аз преди 7 години
И аз като един там по-долу не нарушавам закона. На магистралата вместо с 140 шофирам за по-сигурно с до 40 км/час. Извън населените места не прескачам разрешената скорост от 90 км/час и за по-сигурно карам с 25-30 км/час, а в населените места много внимавам и шофирам с 10 км/час, рядко ускорявам до 15 км/час. Само не мога да разбера защо се нервят тези около мен и редовно се блъскат в насрещния, докато ме надминават?! Аз съм примерен шофьор - спазвам закона...
32
0
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Ако наистина шофираш така, както си написал, би трябвало вече да си бил участник в катастрофа.Има няколко основни скорости за движение: максимално разрешената скорост, безопасната скорост за пътя, скоростта, с която се движи МПС-то. Когато има някакво голямо разминаване между тези три скорости, катастрофите се увеличават. Преди няколко години в общината в София заговориха по този проблем и имаше идея на някои булеварди разрешената скорост да се вдигне до безопасната скорост, прочели бяха,че има
31
5
 
18
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Подчинените на Бойко Борисов, мошеници като него.Вчера катаджия краде цигари, онзи ден полицай продаваше дрога ........ ТОВА Е ГЕРБ.*** до мръдника.
30
2
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
гледай там и не се обяснявай за неща, които не разбираш, вози се гратис у рейса и кротувай.
29
2
 
1
 
! Отговори
леле гевреците те... преди 7 години
До до 28Момчетата със скорстните щайги :) миналата година гледах нещо в Женева (не разбирам от коли много) но ми "хвана окото" 0-100км/час за малко над 2 секунди... Силно се съмнявам да имате шанс да подкарате такова, но дотогава тези простотии с надбягване по Тракия...
28
4
 
6
 
! Отговори
Народна милиция преди 7 години
В село България няма как да се преборите с алчните полицаи!Тези държавни служители признават само парата.Така беше и през Тошово време.Ако продължавате да живеете с Балканския манталитетслед 50 години ще изчезнете като динозаврите.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Камери и микрофон трябва да бъдат монтирани и при началник РУ и Директор на Областна Дирекция. Вярно, забравих, че повечето са политически назначени. То ако си мислите, че патрулния полицай е най-корумпиран, лъжете се. Типично за нас, търсим под вола теле. Правим промени от най-ниско ниво, а от горе си е едно и също.
26
12
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Състезател с маломощна щайга, искаш ли кат си толко бърз за 2000 лева правим старт по тракия от 0 до 300 да те видим дали си толко бърз, парапитек?