Студът вдига цените на черешите, ябълките, прасковите...

Българските череши вече са на пазара - по 10 лв. за кг
24
Студът вдига цените на черешите, ябълките, прасковите...
Снимка: архив, БулФото

По-скъпи череши ще ядем тази година. Реколтата е по-слаба заради студовете през зимата, заяви Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България, пред "Труд".

На пазара вече има български череши, макар и много малки количества. Цената им е 10 лв. за кг, уточни той. Плодовете са предимно от Петрич и Пазарджик, но се предлага и внос от Гърция.

Към средата на май се очакват по-големи количества на родни череши и цената ще падне до 7-8 лв., но и тя ще е по-висока от миналогодишната заради по-слабата реколта, заяви Трифонов. И допълни, че около 24 май вече ще купуваме килограма по 4-5 лв.

На пазара в Петрич вече се предлагат череши, цената е между 6 и 8 лв. за кг, което е с два лева повече от миналата година по същото време.

Студът удари и реколтата от праскови, кайсии и ябълки. Затова и техните цени ще бъдат по-високи от миналогодишните, уточни той.

Най-пострадали са градините в Североизточна България, където освен измръзване, има и осланяване на дърветата.

Върху поскъпването на плодовете влияние оказват и румънските търговци, които предлагат по-високи цени на българските производители. Продаваме повече плодове в Румъния, отколкото на българския пазар, коментира Трифонов.

За Гергьовден обаче българите ще ядат български домати и краставици. Големите вериги вече предлагат родния сорт "Розова магия". Цената му е малко по-висока - около 2,60 за кг.

Тази година излиза и първата реколта от друг нашенски сорт "Розово сърце", който е на Института по зеленчукови култури в Пловдив. Тепърва предстои да бъде тестван на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Слави Трифонов е бавноразвиващ... Първо, зимата беше мека за нашите географски ширини, плодните пъпки държат до под - 20 градуса. И второ, ако нещо е попречило на дръвчетата, това е топлото време преди цъфтеж и лошото време по време на самия цъфтеж... Ама и журналята са доста зле като цяло, аз евтини череши не помня да съм ял скоро в България. Килограма сравнен процентно с доходите ни е супер скъп спрямо цената/доходите на белия европеец. Ще кажеш че с бира ги поливат...
20
0
 
35
 
! Отговори
Не ям плодове преди 7 години
Ми, ако искате и за злато ги заменяйте като ви е толкова акъла.
19
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ахахахаха студа бил виновен тоя път, яжте си ги кърлежи! Кога ще се намеси държвата и ще погне прекупвачите най-накрая питам аз? Взимат ги сигурно на 2лв, продават за 10
18
0
 
44
 
! Отговори
2.60 розова магия преди 7 години
свежи български домати от солунската борса!
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то черешите от Аржентина излизат по евтини или да компенсирате евтиния петрол?
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е лесно. Не купуваш.
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га беше топло баце дигна цената на винетките, водата а сега и тока!
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, тя държавата цъфнала и вързала, черешите ни били проблема.... ама то в Герберистан е така, ще търпите до смъртта си.
13
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Париж е два пъти по-евтино, отидете там да пазарувате.
12
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще по 50 лева да ги направят, после сами ще си ги ядат и ще пищят че държавата не им осигурила пазар. Изнудвачи! След 10-15 дни и за 2 лева никой няма да им ги купува!
11
0
 
42
 
! Отговори
пешо преди 7 години
За черешите не знам, но за доматите въобще не е вярно че ще са български за Гергьовден. Вчера отидох на борсата в Дружба да си купя нещо. Та там вреше от Гръцки домати и гръцки и албански краставици. Така че стига се залъгвахте.
10
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре за 10 лева череши, от колкото за 9 лева салам. Да се въвежда по бързо данък вредни храни. Трябва българина да бъде принуден да дава по 10 лева за череши, вместо по 20 лева за салам.
9
0
 
47
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 7 години
В Гърция в хотела черешите са безплатни.Почивката ми е 12 евро ол-инклузив на вечер.Бих останал цял живот при тези условия.А в родния Гербавистан все някакъв нов проблем изниква и някакви тарикати се опитват да ме крадат.Слана паднала , местата по *** свършили и т.н.Айде бе. Др.Тикваров ще реши проблема.Както с блокадата на границата.
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 10 лв. на кило ще си ги ядат те.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то без пари, бе!
6
0
 
42
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Абе като искат по 10лв. да гои продават. То български череши още няма, а аз си отядох на гръцки по празниците в Гърция на по 3 евро килото. Българските докато излязат вече на никого няма да му се ядат череши, защото всички ще са си отяли. Отделно, за каква североизточна България говорите за череши? Те там докато узреят никой няма да се интерсува, само за компоти ще стават.
5
0
 
44
 
! Отговори
Портокали преди 7 години
Ще ядем портокали!
4
4
 
37
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Анонимен 6 Не е вярно, на много места черешите ги ослани ( и не само черешите ). Виж за цената е друг въпрос що е толкова висока, по-добре си купете от производител
3
0
 
73
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Бившият мин-председател Димитър Попов казваше...за Бога братя не купувайте... След няколко дена прекупвачите ще си ги ядат. В Германия само с няколко цента нещо да се повиши, всеки минава и заминава. Най-голямото отмъщение е пренебрежението. Запомнете го, от опит го знам !
2
3
 
43
 
! Отговори
черешев червей преди 7 години
пък аз хапвам черешки без да плащам