Всеки втори наш студент в Австрия търси стаж в BG

19% от младите българи искат заплата от 3 хил. лв., за да се върнат
73
Всеки втори наш студент в Австрия търси стаж в BG
Снимка: архив, Ройтерс

Всеки втори български студент в Австрия търси специализация или стаж у нас.

Това показва проучване сред 169 наши сънародници, които са учили в Австрия или в момента следват там, съобщиха от МТСП.

Анкетата е организирана от Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП при посолството на България във Виена със съдействието на местната организация на българските студенти.

По-малко от 28% от анкетираните работят в Австрия по специалността си, а 30% са без работа. Близо 72% от анкетираните са отишли да учат в Австрия, след като са завършили средно образование в България. Всеки пети е завършил или изучава хуманитарна специалност, 17% следват архитектура и строителство.

На над половината от анкетираните младежи им предстои да се дипломират през 2017 г. с бакалавърска, магистърска или докторска степен.

Всеки трети български студент би се върнал у нас, ако получава заплата между 1501 лв. и 2000 лв. на месец. Около 22% биха предприели тази стъпка при възнаграждение между 2001 лв. и 2500 лв., а 19% искат над 3000 лв. месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Австрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен 66:Що за глупости дрънкаш, бе!? В Германия е към 4 пъти по-скъпо от България.
58
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Ми искат са хората, що не? Друг въпрос е какво дават и какво ще получат... Нема лошо да се иска, то така се почва пазарлъка, а как ще завърши е друго нещо. Ама и тия веселяци с хуманитарните измишльотини най ме разсмиват.
57
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До Анонимен"Но ме е жал за българските пенсионери, които умират болни, бедни и гладни..."Хич не ти е жал, нали плащаш данъци , осигуровки, пенсионни вноски на онази държава . Изоставил си майка и баща, жалиш ги от далече, перчиш се по форумите и мислиш , че някой ти вярва. Не е лошо да се поогледаш в огледалото , за да видиш що за човек си. И да знаеш, че има мого хора работещи зад граница и са реалисти при споделянето на положението си.
56
2
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Ееее, да дойдат и да си я изкарат бе. Избягаха от България тези които търсят богат господар да им плаща по-голяма заплата, а те да не се интересуват от крайния резултат. Затова и рухна соца, никой не се интересуваше от качество, количество или ефективността на положения труд.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално отношението на цените в Германия спрямо България е 1 евро = 1 лев . Когато се търси работа трябва да се има предвид . Защо не работят по специалноста си в Австрия . Трябва да се запитаме
54
1
 
12
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Много ме кефят българските комплексари ...всеки дето взема прилична заплата по стечение на обстоятелствата гледа как да се изгаври с тия дето не са имали тоя късмет...българска работа...
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 хиляди лева и няма сигурност от уволнение е много малко в сравнение със 7 хиляди лева и 7 години без уволнение в съдебната система.
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек с 5000лв да чете dne s.bg :D Не се излагай, че ставаш за смях.
51
1
 
11
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
Доста си далеч от IT средите ми се струва. Поразрови се из youtube и виж офисите на Google какви забавления по време на работа предлагат. Казвам ти го, защото и аз работя в този сектор. Дали работя и по 15 часа седмично, а взимам в пъти над средната заплата за страната. В София има IT компании, които дават ниски заплати. Има и такива, които крадат кадрите на първите и плащат по-високи заплати. Има и такива, които крадат от вторите и т.н.. Пазарна икономика. НО- 2000лв. заплата е твърде ниска.
50
12
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
"Позицията е lead big data/ETL developer."Странно ми е човек с 5000лв да се хвали в коментарите на днес-бг, че взима голяма заплата.Най-малкото, че за да взимаш толкова пари, най-вероятно трябва те спукат от работа. И вместо да работиш, да пишеш коментари в сайт от ранга на този сайт.... Не знам, съмнителна ми е тази работа.
49
2
 
14
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Драги ми смехурко, 2500 евро за мен са една нормална заплата. Започнах да работя преди 5 години за 1500лв. чисто. След първата година получавах към 2000. След втората- 2500. Към края на престоя в последната си компания получавах 3500 и това беше таванът за тази позиция. От няколко месеца се преместих именно заради повечето пари. Позицията е lead big data/ETL developer. Какви 2000лв. са ти в главата не ми е ясно. Извинявай, пaтките в HP взимат повече...
48
0
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
Къде са тия фирми в Германия които дават 32? на час ?.
47
0
 
12
 
! Отговори
Чужд език преди 7 години
Обикновено чуждестранните фирми дават значително по-високи заплати на служителите си, които владеят добре техния език. А повечето, които са учили на Запад, задължително знаят идеално английски + езика на страната, в която са били.Та освен да си добър специалист в своята област, доброто владеене на чужд език е задължително, за да ви дадат добра заплата.Самият аз вече изпускам няколко страхотни оферти, по простата причина, че не знам добре англисйки.
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък забелязвам немалко хора да лъжат за заплатите си: пред приятели и др. се завишават, без да са така. 5000 лв чисто е почти невъзможно за малка стартъп американска ИТ фирма (и аз работя в този сектор) освен ако не си на ниво директор и съм проучвал доста. Но в БГ всеки доста разкрасява цифрите. Всъщност работиш по-скоро за около 2000 или малко над, ама тук във форума всеки е голям, нали ;)
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е остава и 5000 чисто да не са ти достатъчни. Все пак София не е Ню Йорк.
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много приятели завършиха в Европа, аз учих тук. Много от тях се върнаха, много останаха. Въпрос на избор и на кариерни възможности. Зависи кой какво завърши. Аз съм с 5-годишен трудов стаж и към момента взимам 5000лв. чисто в София. Работя за малка американска стартъп компания и ИТ сектора. Смея да твърдя, че з момента са ми достатъчни. За в бъдеще- ще видим.
43
11
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 7 години
""Не ме мисли, добре съм на запад. Ще ходя в Тайланд на почивка след 2 седмици.Но ме е жал за българските пенсионери, които умират болни, бедни и гладни..."Брей, брей, брей чак ме трогна колко ти жал пък видиш ли ще ходел на почивка в Тайланд първенюто... Като те и толкова грижа отиди за една седмица в Тайлан и една ела да помогаш в старчески дом безплатно... ама и двамата знаем, че няма да го направиш, защото всичките сте войводи зад клавиатурите, ама като стане дума за действие се покривате.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3000 лв заплата в БГ си е все още лукс. Не е невъзможно разбира се, но в началото обикновено никой не дава такива пари особено пък на завърнали се от чужбина (личен опит). Проблема в България е, че заплатите са занижени максимално, а после се хвалим колко чужди фирми идвали да отварят работни места в БГ с ниски заплати. В Европа никой не взима 800-1000 лв във някоя от големите фирми, просто им е изгодно при нас с ниските заплати да се отварят работни места и хората да се радват, че работят.
41
1
 
11
 
! Отговори
EU - демагогия преди 7 години
1500 евро е повече от скромно за ЕС. Ако в БГ това не може да стане , значи много лошо за големите приказки за обединена Европа. Само глупости като плявата за комунизма в соца.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива като теб се броят на пръстите на едната ръка. Най-много на двете.