За промени в бележника: Добра дума железни врати отваря!

Кунева поощри 8-годишния Боян с бележка, но допусна грешка
5 май 2016 15:22, Екип на Dnes.bg
47

Снимка: МОН

Просветният министър Меглена Кунева обяви, че е привърженик на поощряването на добрите постъпки в училище.

Тя се срещна днес с 8-годишния Боян Ганев, който й написа отворено писмо с предложения за промени в ученическата книжка.

Още по темата

"Когато те похвалят, ти порастват крила! Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище", каза вицепремиерът на Боян.

Момчето е ученик от II клас в столичното 51 СОУ и днес бе в МОН по покана на министъра.

Още в началото на писмото си Боян поставя въпроса защо в бележника няма графа за похвали, а само за забележки. Веднага след това уточнява, че според училищните правилници забележката е вид наказание и бележникът наред с оценките за успех, служи за отбелязване единствено на лошите постъпки, а добрите прояви се игнорират, понеже за тях място не е предвидено.

По този начин през учебната година се регистрират само лошите действия на учениците, а нерегистрирането на добрите води до тяхната бърза забрава, обясни Боян на министър Кунева.

Тя от своя страна му е обещала, че ще предложи на експертите промяна за следващата учебна година в съдържанието на бележника.

Възможно е графата "Забележки" да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с "Бележки". Забележката в момента се възприема повече с критично съдържание.

Според Боян Ганев, ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно за всички. По този начин и в масовия случай изреченото от учителя "Дай си бележника!" няма да звучи страшно.

Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите критика и забележки, каза Кунева.

"Боян ми помогна, защото се опитваме да променим подхода в образованието. Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала - окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне", допълни вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
БАЙЧО преди 7 години
До АнонименТова е възможно само ако един работещ в семейството може да издържа цялото семейство ,както е в Европа и както е било в България до завладяването ни от руснаците през 1944 и поставянето на техните агенти комунистите на власт.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой по долу беше препоръчал да изследваме поне Европейската практика- а тя казва "ДЕЦАТА ПОВЕЧЕ СЪС СВОЕТО СЕМЕЙСТВО", защото няма институция, която да смени семейството, никой не може да даде любов, разбиране и подкрепа, без това децата израстват агресивни, а агресията става стил и отношение в живота им. Ограничете престоя на децата в детските градини. Отворете КИНДЕРГАРТЕН и вижте работното им време, стига криво разбрана социализация, стига родителски комфорт.Боянчо, много забележки!
35
0
 
7
 
! Отговори
Сега преди 7 години
очаквайте лавина от писма на първо-,второ- и третокласници диктувани от амбицизиозните им майки,с всевъзможни предложения!!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хмммм, сега се позагледах в бележника на Боянчо....Това, което се вижда на снимката е, че е пълен със забележки...Дали Мама е казала на детето си, че когато имаш бележник, пълен със забележки, трябва първо да оправиш поведението си, преди да започнеш със съветите към другите?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да се снима с набедени за автори на писма второкласници, вместо да открива топлата вода по тяхната второкласна методика, не е зле г-жа Кунева просто да възложи на свои сътрудници да проучат световната практика в тази област. Системата за поощрение на позитивните прояви на децата е измислена и действа отдавна, време е и просветното министерство да прогледне за нея, като просто я приложи. Без побългарявания, отворени писма и пиар-разговори с второкласници!
32
1
 
0
 
! Отговори
Лелята говори... преди 7 години
Стрината от снимката говори на момчето:"Боянчо,не се казва добра дума,а добра СУМАжелезни врати отваря...Свиквай,моето момче,че ние политиците се грижим за вас,подрастващите.И не ни гледай,какво правим,а ни слушай,какво ти казваме...Ще тиоставим огромно наследство,и твоите деца ще има да плащат данък за него..."
31
0
 
5
 
! Отговори
тои преди 7 години
платен ПР на министърката .другото без коментар
30
1
 
0
 
! Отговори
Boxspringbett преди 7 години
MON raboti samo po luksozni divancheta - kafiavo, cherno....:-):-):-):-):-)Sasto kato kmeta v Garmen i Gradsko!:-):-):-):-)
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PR за Кунева, хайде да викнем едим млад ученик, ама от 2-ри клас, че тези дето могат да проведат нормален разговор са вече при мама и тате в чужбина. Хайде и да викнем журналисти да видят как ни е грижа. Прах в очите на хората, а реалните постижения на Кунева са по ниски и от минимума който съответства на отговорният и пост.
28
0
 
2
 
! Отговори
киро преди 7 години
"Забележката в момента се възприема повече с критично съдържание." Забележка по дефиниция е: критично мнение и препоръка към някого. Това е така не само в момента, ами и по принцип...
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева е "баш майстора" разбира от всичко ей. Готова е за герберастка.
26
0
 
4
 
! Отговори
А дали преди 7 години
г-жа М. Кунева (както се е подписала, дори без печат на учреждението, което представлява, все пак дава "автограф" официален, с камери) има право да нанася подобни бележки в ученическата книжка?! Това е официален документ на детето, който би трябвало да бъде попълван от неговия класен ръководител и учителите, които му преподават. Тя каква му се води? А журналистите видели запетайката).
25
1
 
9
 
! Отговори
ии преди 7 години
Боянчо, много забележки бре чичо.Кажи на маминка да спре да те занимава с глупости, а да ти обърне малко внимание.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До gogoАми с теб нямада може да си направи PR,както с детето
23
0
 
0
 
! Отговори
До Родител преди 7 години
Аз като не пишат бележките, се обаждам в инспектората - веднага ги нанасят. Това е начина. От разправии с учителите няма смисъл.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И през комунизма имаше похвали:Например,ако се изкъртиш от работа без пари за месец на бригада-усмивка пред строя,потупване по рамото или да вдигнеш знамето
21
4
 
9
 
! Отговори
родител преди 7 години
За съжаление учителската професия е от една страна ултрафеминизирана и от друга страна ултрамаргинализирана. Учителките основно са с приоизход аграрни семейства, които са имали амбиции щерка им да завърши някакво вишУ.Неуспели да се класират по други специалности, като последен вариант са записали "Педагогика". Тези женици мразят града, училището, професията и мразят децата. Малцината истински учители са изключението, което доказва правилото.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето български работодатели казват само критики но никога похвали.Ако децата се научат да чуват похвали, това означава да се демотивират много бързо когато започнат работа един ден в България.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече и във втори клас ли пишат оценки и имат бележници? Или това е поредна театрална постановка за привличане на медийно внимание?
18
4
 
20
 
! Отговори
Фатима преди 7 години
Кой пусна това дете при тоя скункс. Веднага да иде да му леят куршум против уплах.