Бунт срещу архимандрита със зарята, искат го низвергнат

Свещениците в "Св. Ал. Невски" отказаха да служат с него на Гергьовден
Обновена: 6 май 2016 19:16 | 6 май 2016 19:05,
54
Бунт срещу архимандрита със зарята, искат го низвергнат
Снимка: архив Булфото

Свещеници и миряни събират подписи в петиция срещу предстоятеля на храм "Св. Ал. Невски" архимандрит Дионисий. Те настояват той да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин.

Причината е зарята, която той организира навръх Великден, както и това, че е давал светото причастие с ръка на Велика Събота.

Заради прегрешенията на архимандрита днес свещениците от катедралния храм отказаха да служат света литургия за Гергьовден заедно с него. Те вече са разговаряли с патриарха и чакат решение на Светия Синод дали ще освободи Дионисий от задълженията му в храма.

Още по темата
Днес архимандритът служи светата литургия за празника без двамата свещеници към храма Антоний и Костадин, съобщи БНТ. Двамата дякони също не взеха участие в богослужението, а да помага на архимандрита беше дошъл отец Харалампи от Видинска епархия.

Двамата свещеници обясниха решението си с това, че архимандрит Дионисий е извършил редица канонични нарушения, че се държи зле с подчинените си и дори с тези над него.

"Той дори към светейшия патриарх няма смирение, показва несмирение", обясни свещеник Антоний Милушев, ефимерий в катедралния храм. Според свещеник Костадин, също ефимерий в "Св. Ал. Невски", Дионисий е обидил патриарха на Великден с думите си "Няма ли да се уеднаквим ". "Архимандрит се опитва да прави забележка на първойерарха на Българската православна църква", възмутен е свещеник Костадин.

Свещениците казват още, че зарята за Великден била най-малкият проблем. Най-много ги боли за поругаването на тялото Христово при причестяването на Велика Събота.

"Дионисий реши да го раздава в ръцете на хората", обясни свещеник Антоний. ”Хлябът - тялото Христово, падал на земята, един човек без да знае дори си тръгнал с него", възмутен е той.

Свещеник Костадин допълни, че тялото Христово ръка в ръка не съществува като чин.

Вчера свещениците са се срещнали с патриарх Неофит и са му казали своите притеснения. Сега очакват решението на Синода дали архимандрит Дионисий ще остане в храма или не, за да решат какво да правят.

Свещениците са готови да напуснат храма, ако Дионисий остане в него.

Архимандритът пък коментира недоволството срещу него лаконично.

"След цялата тази кампания, която аз не я намирам за подходяща в този период, няма да говоря изобщо, както казва книга Макавейска, която и Негово Величество цитира редовно - когато му дойде времето ще говоря", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВрабчеАз не съм праведен ни най-малко но ето аз как разбирам нещата и се старая да не греша. Вярата и църквата са две съвсем различни понятия. Когато един човек прочете Библията разбира точно това. Искаме църква която да е в синхрон с Вярата. В деня на Страшния Съд ще бъдем съдени според делата. А кой от коя църква е бил няма да има никакво значение. Бог гледа на сърце а не на религия. Религията е почти винаги в разрез със Вярата. По плодовете ще ги познаете - ИСУС ХРИСТОС!!!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Куха лейкаИстината за фарисейщината и садукейщината не е по вкуса на всички. Разбираемо си е. Има Библия и там всичко си пише. Нямаме нужда от виещи на умряло попски изчадия да ни учат на Вяра в Бога, при наличието на неоспорими факти за тяхната "вяра" и дела. "По Плодовете ще ги познаете" - ИСУС ХРИСТОС!
36
2
 
5
 
! Отговори
епископ преди 7 години
АНАТЕМА! Трябва да си плати за всички гяволъци.
35
2
 
11
 
! Отговори
М преди 7 години
как тоя гей, на тези години е станал архимандрит?!?!? В милата ни църква, нещо не е наред..:(((
34
1
 
2
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До Анонимен на глупостта не можеш отвори очите.... жалко
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До е?Виж картата от онова време. Къде са границите? Под попското расо знание не се придобива. Пръднал попа - ти по умен не ставаш!
32
11
 
2
 
! Отговори
юроде преди 7 години
с нищо не се е изгаврил човека в гърция няма камбани а се прави заря и той иска и тука да е хубаво само че не са стиковали добре времето зарята трябва да е след хкамбаните
31
2
 
8
 
! Отговори
е? преди 7 години
Не знам как в България се е проповядвало на гръцки , щом в Румъния доста след освобождението се е проповядвало на български ! Като лъжете вие евреите от Пловдив , поне си проверявайте фактологията ...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До е?По турско нашата православна черква е била под покровителството на гръцката. Имали сме азбука но се е проповядвало на гръцки с малки изключения.
29
0
 
8
 
! Отговори
е? преди 7 години
Пророведите са били на гръцки , ама откак имаме азбука не са .
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До варненецПроповедите някога са били на гръцки. И кой ги е разбирал? Трябва да се проповядва на най-разбираемия език за хората.
27
18
 
6
 
! Отговори
Бай Пешо електората преди 7 години
В България, умните, знаещите, можещите и т.н. никога не са уважавани. Мазните и крадливи попове, като видяха един млад ерудиран енергичен монах, който е предан на делото господне всячески сестремят да го спънат. Но така е с всичко в милата ни Родина.
26
4
 
11
 
! Отговори
варненец преди 7 години
И не само гвардейците и зарята е проблема ! Тоя новия патриарх не служи като Максим на старославянски , ами на модерен български , което не е по канона ! И Плевнята влиза в олтара , нещо строто забранено , въобщее ...убиха най-достойния за патриарх Кирил и сложиха това мекотело , което се води патриарх а остава някакъв си дионисий да скверни най-големия и красив храм в България ...
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Никой никого не съди а само констатираме. Поповете попове издигат в днешните времена. Бог ни даде скритите камери да им гледаме статуквото. Исус беше този който разруши храмовете защото се бяха напълнили със фарисеи и садукеи. Същите тези фарисеи и садукеи бяха създали инквизицията която унищожи много будни души.
24
3
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ ПОБЕДА ! преди 7 години
Тази година гвардейци и заря , догодина мажоретки ! А вместо църковния хор , веско маринов ще пее за ГЕРБ , а Плевнята ще дръпне реч за евроатлантизма и хибридната война на Путин . Абе модерен великден , кви са тия канони манони , туй канон не е ли марка фотоапарати ?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де,някой вярва ли,че зарята,гвардейския оркестър и т.н . са се случили без знанието на по- височайшите църковни особи?!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРВярвам на това което виждам и знам. Не смятам че телевизията тенденциозно ще се наеме да злепоставя православната ни църква за нищо. Случаите не са малко и са сносно документирани. Също така има огромно изобилие на подобни перверзии отразени и във западните медии като например попската педофилия и попския хомосексуализъм. Не е само в България. Времената са такива, много скрити камери и записвачки. Край на лъжите!
21
6
 
7
 
! Отговори
Иво преди 7 години
До АнонименАбе да им се неначудиш на попчетата...Ей, с тези техни интриги, лакомия, безхаберност за миряните си и само пози и златни часовници отблъснаха хората от църквата, а народа беше жаден след промените за духовност, която църковните служители да посеят в душите им. Слава Богу, Вярата си я имаме, Той ще чуе молитвите ни от всяко място, та дори и в Саудитска Арабия да сме. Не е необходима Църква за да вярваш. Те не били "сиромахомили", а какви са -богаташомили?
20
2
 
16
 
! Отговори
Саурон преди 7 години
То точно за обикновенните свещеници по селата няма нормален човек който да каже нещо лошо. Тук става въпрос за бандити. Предали дори бога, във името на който проповядват.
19
8
 
12
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Крайно време е този човек да бъде наказан, низвергнат и(или отлъчен анатемосан от Църквата. Греховете му нямат край. Очевидно е че е обсебен.