Неофит освети бойните знамена на армията

Плевнелиев прие строя на почетния караул
14
Неофит освети бойните знамена на армията
Кадър: bTV

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен днес по повод Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.

Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит.

Патриарх Неофит посочи в словото си, че с името на Св.Георги на уста и с името Христово в сърцето българският воин е печелил не малко славни битки, прославяйки така не само себе си, но и светеца победоносец и най- вече този на когото се уповаваше - Господ Бог. Българският патриарх поздрави за празника с молитва Бог да даде на православния ни народ и на цялото христолюбиво войнство победа над враговете и да укрепи страната ни с постоянен мир и благословение.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.
Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".

Сред присъствалите на водосвета бяха председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Що не работиш???
7
0
 
1
 
! Отговори
смях преди 7 години
Един ден си седяхме в кръчмата, и мина един поп. Малката приятелка на щерката(на около 4 годинки) прошепна-виж-магьосник! А аз казах тихо-не, това е Батман!Беше много озадачена, но оттогава знае, че тия са само фалшиви костюми. Вече го поздравявя с "Батман". Безценно.
6
0
 
4
 
! Отговори
до 2 от ник преди 7 години
Ти да не си оня поп, дето го хванаха "господарите" по скайп да си показва "крака"? А? И, после твърдеше, че са го изнудвали? Ти ли си?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ирония! Св.Георги станал мъченик, защото не искал да убива, а сега попове освещават бойни знамена в негово име.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фарисеи, садукеи, мушат си го без идеи!
3
3
 
6
 
! Отговори
Аз да питам де.. преди 7 години
А брадата палавница Диона край него ли е била???Злите езици говорят че били неразделни(не по Славейков)...
2
4
 
4
 
! Отговори
до ник преди 7 години
За да се пукат от яд такива като теб! Айде, отивай да си правиш градинско парти с фоерверки! :D
1
7
 
5
 
! Отговори
ник преди 7 години
Сигурно е бил пиян. Тия винаги са пияни по водосвети, кръщендта, сватби и други. Да не говорим, че голяма част са на "другия бряг". А другата част искат да" ласкаят" дечица. Защо въобще пишете за тях?