Врабчетата намаляват, скоро ще изчезнат

Градовете стават все по-непоносима среда за тях
Обновена: 16 май 2016 07:53 | 16 май 2016 07:52,
56
Врабчетата намаляват, скоро ще изчезнат
Снимка: архив Булфото

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата - сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

"Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно", обясни експертът Светослав Спасов, цитиран от "Труд".

Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

”Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват", обясни още експертът.

По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: животхранасредаврабче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врабчетата може да са мерило за статута и урбанизацията,но нямат това значение за София,както прословутите гугутки,които не намаляха,а просто изчезнаха вкупом мистериозно.Тази търсачка Гугъл ще я сменявам в най-скоро време-питам за гугутки,излиза ми за врабчета......
47
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До НаблюдателСинигера е от семейство "врабчови"!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чесно да кажа не съм виждала врабчета от 2години в Бургас. Много ми липсват😞😭
45
0
 
1
 
! Отговори
анонимен-2 преди 7 години
До АнонименЗа сведение белите мечки не спят зимен сън.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нарастващата популация на соколи им .... майката.както и на гълъбите.скоро очаквайте и те да изчезнат.ако не се разреши лов на соколо за намаляване на популацията им нищо няма да остане
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наскоро бях на село и спах на отворен прозорец. Преди години цяла нощ птиците се скъсваха да пеят. Сега е мъртвило. В алчността си за евросубсидии земеделците разораха синурите и пътищата между нивите. Където имаше храсти се изкорениха и изораха. Като прибавим торовете и пръскането къде да живеят птиците и от какво да се хранят? Да се види врабче на село е рядкост. Има само малко гугутки. Свраките и гаргите също са на изчезване. В градовете врабчетата изчезват вече 10г.
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Врабчетата намаляват, скоро ще изчезнат .... и всичко това от как селяните дойдоха в София !Остави че дойдоха, ами станаха и "експерти" ? А селянин експерт ....
41
0
 
13
 
! Отговори
valenty преди 7 години
Изчезнат ли врабчетата ще ни налазат гъсеници и насекоми. Преди много години се е случило в Канада и после са се мъчили да върнат популацията им, заради това, че листата на дърветата били изяждани от вредители.
40
0
 
5
 
! Отговори
Parcuc преди 7 години
Даже и две чайки край Суходолското язовирче, който иска да вярва, изобщо не знам какво правеха там :)
39
1
 
4
 
! Отговори
Parcuc преди 7 години
При нас има гълъби, врабчета, гарвани, свраки, други пойни птички, от няколко години се завъдиха и соколи, виждал съм и в последните 2 години щъркел. Овча купел, София.
38
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
За сведение на този дето е написал материала на кадъра е синигер а не врабче! Основната причина да изчезват врабчетата е настанилите са масово врани, които им ядат яицата.... това пък за сведения на "експерта".
37
0
 
30
 
! Отговори
в София преди 7 години
Ние от години храним врабчетата, които се навъртат около къщата ни с хляб и разни зрънца, като понякога се купуват специално. Не струва много, а удоволствието да ги слушаш е голямо. Храната я слагаме на едно дърво в хранилка, направена от голяма пластмасова бутилка от вода. На високо, така че да не стават лесна плячка за котките. Идват и др. птички. Поне можем да ги храним. Нека повече хора да се грижат за тези птички, защото когато изчезнат, ще ни липсват.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за сметка на това, тъпанарите се увеличават
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да (#1)Неколкократно увеличеният градски шум през последните години е доста по-вероятна причина от уличните котки.
34
0
 
7
 
! Отговори
to преди 7 години
sled ne dalgo pri takova upravlenie ihoata shte izcheznat
33
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Снимката не е на врабче.За СофияБеше време, когато врабчетата и гугутките бяха много, а гълъбите малко.Сега наистина малко останаха врабчетата и то от доста време, примерно от около 20-25 години.Гугутки все още има в София, но намаляха много в последните 20-25 години.Гълъбите според мен също намаляха в последните години, когато се появиха едно големи черни птици. Не знам дали са само врани или има и други. Враните завладяха вече София и околностите й и скоро тук няма да има и гълъби.
32
2
 
52
 
! Отговори
Направете хранилки преди 7 години
Живея близо до Женева.Когато ми се наложи да отида в града по някакъв повод задължително посещавам откритите баничарници.Не рядо ортаци на масата вътре ми стават врабчетата.Не се плашат от човека .Те са навсякъде и нито веднъж не съм видял умряло врабче.На всякъде има хранилки за врабчета.Дори децата в двора имат храника специално за врабчета.Толкова ли е трудно в България да се направят хранилки за птици.Вместо да кълват третирани с препарати треви буболечки.Иначе сме силни по констатациите.
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години е имало 5000 бели мечки...днес са едав 800. канибализмът вече не е нещо непознато за тях. Зимата на северния полюс преди е траела 8 месеца, а сега - 6 и те не могат да се напапат достатъчно, за да съберат мас, че да изпаднат в зимен сън затова ядат каквото им падне и стват раздразнителни.Всичко това е вследствие от промяната в озоновия слой- пряка намеса на човека.
30
0
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
тия гарги и огромин охранени гълъби са като някакив лешояди. виждали сем гълъб да се храни с труп на друг гълъб.... Пред 25 години гълъбиет не бяха толкоз едри, вижте какви гуши имат и колок смели станаха...ама то оцеляват най-адаптивните, колкото по-агресивни стават хората, толкова по-агресивни стават животните....
29
1
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
В Лозенец вече гугутки няма....а навремето беше пълно с тях...обаче се напълнихме с врани и гарги, които нападат хора, когато времето рязко се променя. като в "Птиците" на хичко. Баща ми също са го нападали, но той е имал чадър да се защити. нападали са и жена с малко дете и тя е с огромни наранявания, детето също. Огромни гълъби направо кацат на котлона ни, на балкона.