Думи, думи, сладки думи – селфи, блог, туит

Обичам, грижа, любов, приятелство – думите, които ще живеят вечно!
24 май 2016 07:30,
21
Думи, думи, сладки думи – селфи, блог, туит
Снимка: Булфото

Само през последните 20 години в българския език са навлезли 4300 нови думи. Езикът е като живота - променя се бързо, разказват езиковедите. И все по-често новостите в това, което виждаме, правим и дори чувстваме, се пренася в речта ни.

Ако до преди само 2-3 години сме се споглеждали като чуем за "селфи", сега всеки от нас използва думата всеки ден.

Бързо се раждат и думите "блог", "поствам" и "туитвам". Бумът на новите думи обаче идва с демокрацията. За да намери една дума своето трайно място в езика ни, са нужни поне 10 години, казват езиковеди пред Нова тв.

Животът на думите е като човешкия живот. Някои влизат парадно, други - остават незабелязано. Някои живеят дълго, други - умират бързо. Трети пък намират нови значения – като совалка, сателит, мрежа, вирус, червей, облак.

Има и такива, които звучат по различен начин за различните поколения. Така постепенно умират и думи като "уокмен" и "пейджър". Всеки ден обаче се раждат нови. Раждат ги технологиите, модата, медиите, политиката.

В морето от нови думи има не само заемки. Някои като "записвачка", "търсачка", "принтя", "клинична пътека", "здравна карта" са създадени на родна почва.

А други като "човек", "обичам" и "грижа", "любов" ще живеят вечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
България, родина, отечество ..Това са светите думи, които трябва да стоят дори преди семейството и личното благополучие.Когато започнем да мислим като нашите революционери и възрожденци и да поставяме Отечеството над всичко, тогава ще има надежда да спасим БЪЛГАРИЯ !Докато всеки мисли за собственото си оцеляване или благополучие, няма да видим добро като народ и държава.
6
0
 
5
 
! Отговори
681 преди 7 години
демокрация, блиндиране, секюрити - първите чуждици по които се прехласнахме през 1989 г. и сега още им сърбаме попарата. Бронирахме се, заключихме се и си вярваме, че живеем демократично...
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нови думи. Дори не е необходимо да се учим в днешния технологичен век има гугъл, дори не е необходимо да си грамотен. Пишеш 2 букви и гугъл довършва думата дори проверява за правописни грешки заради теб. Технологиите постепенно ни изместват и разрушават логическото мислене на хората отнемайки възможността да разрешим сами някоя загадка. Резултата тъпо зомбирано поколение.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"наброски" ?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Три папи са ме галИли по главата!" Ей, един език на моете да научите, бе... Ваш: Б.Б.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любими родни думи:янгадълткабизнесменкабарманкатрифеновходирам...
1
1
 
15
 
! Отговори
:) преди 7 години
Семейство, любов, красота, обич... страхотни български думи!