Как крадците надвиват алармите? Заглушители, "тапи"...

В сериозните бандитски групи заработвали и ключари
26 май 2016 14:44,
17
Как крадците надвиват алармите? Заглушители, "тапи"...
Снимка: flickr

Зачестяват случаите, в които крадците успяват да избегнат охранителните аларми и необезпокоявани от тях да посягат на имуществото ни. За това предупреждават някои от професионалните охранителни фирми своите клиенти. Техни експерти разкриват пред Dnes.bg начините, по които най-често бандитите обезвреждат сигнално охранителната техника. 

Въпреки пробивите обаче експертите са категорични, че монтирането на охранителна система остава ефективен и лесен начин за защита на дома. 

Пробивите са рядки, но все пак съществуват. Най-разпространеният способ за деактивиране на ефективността на СОТ системата е заглушаването на устройствата, излъчващи алармения сигнал от охранявания обект (радио-предавател или комуникационен модул) или прекъсване на линията, по която се предава сигнала (телефонна линия или интернет). За това информираха наскоро клиентите си от една от охранителните фирми. 

Специалистите й разказват, че има десетки устройства, които позволяват подобно заглушаване, а те, за съжаление, се продават свободно в интернет. Цената им варира, а най-скъпите, използвани от професионалистите в кражбите, стигат до десетки хиляди левове.

Така наречените "тапи" се купували от чужбина, цените на по-добрите модели започвали от 20 хил. лева, но най-качествените, които се използват и от командоси за противодействие на терористични нападения, струват от 50 хил. лева нагоре. 

Някои от тях са способни да заглушават множество радиочестоти в радиус дори 500 метра, казват специалистите. Това става като техниката се настройва на честотата на предавателя или модула и започва да излъчва по-мощни вълни, с което "приспива" алармите. 

Експертите разкриват и как обикновено стават обирите със заглушаване. Те се извършват от професионални банди, най-често от няколко души. Един или двама винаги пазят навън, за да предупреждават за опасност. Един работи по "тапата", а друг обира всичко от апартамента. Често, за по-стабилните ключалки, участва и специалист ключар, който отваря вратите и сейфовете. 

"Всичко е изключително изпипано, професионално, тренирано и направено с много мисъл. Тези обирджии не са глупави и случайни и винаги са в крак с техниката, имат свои източници, методи и трикове. Затова и е толкова трудно на полицията и охранителните фирми да им противодействат. Документирано има само няколко такива банди в страната ни, като тяхна цел са предимно къщите на по-заможни хора, защото от тях може да се открадне най-много", разказват още специалистите в сектора. 

Въпреки това от охранителните фирми успокояват, че за щастие, съвременните технологии са измислили начин да се предотврати подобно заглушаване с т.нар. "тестови сигнали". Такива са модулите, които работят чрез GSM мрежите. За съжаление обачу се оказва, че и честотата на GSM мрежите е най-лесна за заглушаване и манипулации.

По-надежден вариант за защита предоставяли GPRS терминалите, които освен данни от алармените системи, изпращат тест сигнали за поддържане на непрекъсната комуникация с Мониторинг центъра на охранителната фирма. Сигналите се изпращат на определен интервал от време, и ако този сигнал прекъсне, се предупреждава Мониторинг центъра за евентуално заглушаване, като незабавно се изпраща патрул за проверка. 

По този начин заглушаването на системата става абсолютно безсмислено. 

В чужбина, където алармените системи са по-модерни и все по-често свързани с интернет, нещо, което тепърва навлиза у нас, имат още един проблем - с хакерите. Напоследък често се говори за бъдещите проблеми на т.нар. интелигентен дом, когато голяма част от електроуредите са включени към интернет. Очаква се те да станат лесна мишена за манипулация от страна на киберпрестъпниците, като към това се включва и СОТ системата. Все по-популярни стават алармените системи, включително на гиганти като Google и Apple, които са директно свързани със смартфони чрез интернет. Затова се смята, че радио-алармените системи все още са по-сигурният начин за защита, разясняват още специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
до 6-ти преди 7 години
Ами акумулатора какъв ти е?
13
1
 
3
 
! Отговори
сега се сетих преди 7 години
Защо махнаха СОД от МВР.
12
1
 
4
 
! Отговори
Сим Саладин преди 7 години
Напред,науката е слънце ,ха ха ха.....голям завой !
11
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
нали се сещате, че тези групи са съставени от бивши ченгета и задължително имат някой покровител във властта, който да ги закриля. от време на време хващат някой кокошкари за замазване на очите на хората. имат си и хора внедрени в охранителните фирми, които им казват в кой обект, какво има и какво може да се вземе. никой професионалист в бранша не действа на сляпо. техническото изпълнение на обира е най-лесната част от цялото мероприятие.
10
1
 
35
 
! Отговори
Кирил Ат. преди 7 години
Забравя се и още нещо - дори и от МВР да ги хванат, от прокуратурата им правят такива "обвинителни" актове, които "падат" в съда. И не на последно място - в съда не осъждат никой - няма доказателства.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сериозните фирми правят сигнала от СОТ дублиран - радио и физическа връзка! Едновременното елиминиране на двете не е за всеки!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР - са зверски бок.....циииииииииииии :)))
7
1
 
20
 
! Отговори
енергото преди 7 години
До АнонименБрато ,това не е "конвертор" а се нарича ИНВЕРТОР....Ако си навит мога да ти покажа как не са никакъв проблем 220V напрежение а не "ток" както ти му викаш за преодоляване и нищо няма да изпържиш освен да ми изпържиш едни картофи и да пием по кенче бира...Такива капани и изненади мога да ти покажа против неканени гости ,че и и от ислямска държава ще им призлее...И колко пари се изръси за този мощен инвертор?
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 3 Е..Ще ми отвъртят бушоните ама другият път. За тази цел ползвам конвертор с акумулатор. Конвертора е на 12 волта изход 220 волта мощност 2 400 вата.
5
1
 
54
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
Те се извършват от професионални банди, - Абе хора ... като са професионолни защо не си направят и профсъюз .. а и седалището им да е в МВР или Покуратурата или в Мин. на Правосъдието !!!
4
6
 
33
 
! Отговори
До журналистите преди 7 години
Това, което правите с такива статии, е да отваряте очите и на ония бандяги, които не знаят как да го правят ! Нищо чудно и вие самите да сте потърпевшите.
3
6
 
23
 
! Отговори
Е - преди 7 години
До АнонименДа бе, да - с ток... ще ти отвъртят бушоните или пък ще се опече жена ти...
2
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мойта аларма е много проста. Не я ловят нито заглушители нито каквото и да било. 220 волта ток на вътрешната врата и на прозорците. Като се прибера ще намеря опечени айдучета.
1
4
 
108
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Забравят се в случая важни неща: - МВР служители, обикновено действат заедно с крадците - МВР практически никога не разкрива кражбите по домовете, независимо дали крадците са професионалисти или аматьори