Разпитват хлапетата у нас в "сини стаи"

27-те специални помещения са с играчки и мека мебел
26 май 2016 08:44, Петя Славова
0
Разпитват хлапетата у нас в "сини стаи"
Снимка: архив, Булфото
В 27 специални помещения, наречени "сини стаи", дават показания хлапетата у нас, които застават пред Темида за разпити по наказателни или граждански дела. Това каза Велислава Делчева от правосъдното министерство, пише "Монитор".
 
На 11 април ведомството откри първата "синя стая", изградена по българо-швейцарски проект. Помещението се ползва от Окръжния и Районния съд във Варна, както и от полицията.
 
До края на годината предстои изграждането на още 4 "сини стаи" по проекта - в Плевен, Враца, Козлодуй и Ямбол, а със спестени пари може да бъдат направени и други 3 през 2017 година.
 
Децата, жертви и свидетели на престъпления, както и закононарушители, се изслушват в още 14 "сини стаи", направени със средства от неправителствени организации. Това са помещения, които отговарят на изискванията децата да бъдат изслушвани извън съдебната зала и полицейското управление, в щадяща среда, близка до домашната, където да се чувстват спокойни и сигурни да споделят преживяванията си, без да изживяват стреса и натоварването от разпитите в съдебната зала. Обикновено "сините стаи" се намират в необозначени апартаменти, които са общинска собственост.
 
Помещенията за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни представляват две стаи, разделени от т.нар. венецианско стъкло и с отделни входове. С децата разговарят психолози и специално обучени експерти. Малчуганите се намират в зала с цветни стени, оборудвана с мека мебел и играчки, а съдии, прокурори, полицаи и адвокати следят разговора в съседното помещение през специалното огледално стъкло. Те имат възможност да задават въпроси на детето чрез експерта и специална аудиотехника.
 
"Целта е детето да бъде изслушано възможно най-скоро след извършване на престъплението или след като е станало жертва на такова. С промяна в НПК Министерството на правосъдието ще предложи този разпит да се извършва еднократно, така че детето да не се връща повторно към преживяното по време на съдебния процес", обясни заместник правосъдният министър Вергиния Милчева-Русева. Очаква се законодателният пакет, свързан с реформата в детското правосъдие, да бъде обявен за публично обсъждане в близките месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари