Цената на 1 юни: От десетарка до стотарка…

Празникът излиза средно по 30 лева на малчуган
30 май 2016 07:20,
5
Цената на 1 юни: От десетарка до стотарка…
Снимка: архив Булфото

Подарък за 1 юни може да излезе на родителите от 10 лева до над 100 лева.

Средно по 30 лв. на дете е отпразнуването на 1 юни. Най-често родителите правят малък подарък на малчугана и го водят за почерпка с торта и други лакомства, които обичайно не се разрешават. Цените на играчките в търговските вериги започват от 10 лв. за топка и достига до няколко стотарки за акумулаторни коли и мотори, дронове и къщички за игра.

За около 20 лв. може да се избере подарък с някой от най-търсените и любими анимационни герои като "Маша и мечока", "Замръзналото кралство" и "Angry birds". Традиционните кукли Барби, плюшени играчки или колички ще открием за между 10 и 15 лв. Ако искаме да зарадваме детето с образователна игра, триизмерен пъзел или конструктор, ще трябва да приготвим близо 30 лв., пише "Монитор".

Забавленията в детски кът ще ни струват поне 5-8 лв. за час игра.

Ако родителите обаче решат да угодят повече на детето, харчовете за празника може да набъбнат двойно или дори тройно. Например подарък, развлечение в детски кът, плюс вечеря на родители и любима храна за малчугана може да достигне и 100 лв.

Но празникът може да ни излезе и по-евтино, ако изберем някои от безплатните развлечения, които се предлагат в различни градове. В столицата малчуганите могат да посетят безплатно две представления на кукления театър, както и детски панаир пред Народния театър.

Във Варна и Бургас са подготвили за децата шоу в морските градини и мюзикъла "Алиса в страната на чудесата". За празника в Пловдив ще има панаир на занаятите, а в Плевен малчуганите ще могат да отидат на безплатен концерт.

Преди да купим подарък експерти съветват да внимаваме и да проверим дали играчката е годна за игра.

Родителите трябва да търсят обозначения доказващи, че стоката има съответните сертификат и е подходяща за детето, съветва Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Той пояснява, че все пак опасни стоки рядко се намират в търговските вериги, защото проверки се правят още на границата и ако търговците нямат нужните сертификати, продуктите не се допускат до пазара.

Около празниците обаче търговци често мамят с фалшиви намаления.

По закон намалението е валидно, когато цена, от която се прави отстъпката, е била валидна най-малко един месец преди периода на намалението, обясни експерта. По думите му случва се преди празници търговците да повишат стойностите няколко дни по-рано, а след това да я намалят.

"Такова нарушение е често срещано, макар и в последната година да се отчита спад на нарушенията на търговците", коментира още Арабаджиев. Според него фактор са както дейността на комисията, така и фактът, че търговците вече разбират, че колкото са по-коректни към потребителите, толкова те ще пазаруват по-често от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
G преди 7 години
Ако решиш да заведеш детето някъде половината пари са само за БИЛЕТИ(1,60лв.) :)
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на пловдивската абитуриентка габриела якуб какви ли подаръци са и правили за детския празник,щом сега си кичи косата със "специално отгледани перли" ? може би таткото зъботехник и е отглеждал перли за куклите и барби ?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължително ли е да се правят подаръци на подобни измислени празници?Някой замисля ли се за десетките талантливи деца,на които по стечение на обстоятелствата намя да получат подаръци за по 100 лв. от мама и тате?Аз също не съм и не бих правил тоцно за този празник,подобен по дарък на детето си,но с радост давам ежемесечната си лепта,за развитието и радостта на шведските дечица!