Какво предлагат частните фондове за пенсиите ни?

Дружествата са категорични, че парите в партидите са частна собственост
30 май 2016 14:22, Миглена Иванова
18
Какво предлагат частните фондове за пенсиите ни?
Снимка: архив, БулФото

Частните пенсионноосигурителни дружества предлагат да бъдат въведени в законодателството девет вида пенсии – пожизнени и срочни, с право на унаследяване. Различните видове са разписани в становището на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с предложените от Министерството на финансите последни промени в Кодекса за социално осигуряване.

Още по темата

Становището е внесено в Министерството на финансите, коментира на пресконференция Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните фондове, на която документът беше представен.

Припомняме, че в края на април финансовото министерство предложи допълнителните пенсии, изплащани от фондовете, да са пожизнени и да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените лица. Партидите се предлага да се прехвърлят в общ пул с приключване на фазата на натрупване на средства и стартиране на изплащането на пенсиите, а след настъпване на фазата на изплащане наследниците на починал пенсионер да не могат да наследяват средствата.

Основният мотив на министерството е да се сподели рискът от по-продължителното преживяване след пенсионна възраст между осигурените лица.

Дружествата предлагат в становището си да се въведат три вида допълнителни пожизнени пенсии за старост, измежду които осигурените лица да могат да избират – допълнителна пожизнена пенсия за старост, допълнителна пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване и допълнителна пожизнена пенсия за старост с право на наследяване.

Четвъртият вид пенсия, който предлагат частните фондове, е допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер. Предлага се и еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида на дадено осигурено лице при трайно намалена работоспособност над 89,99%, както и еднократно или разсрочено изплащане при пенсиониране, по избор на осигуреното лице.

Дружествата предлагат и три вида наследствени пенсии – еднократно или разсрочено изплащане на натрупаната партида на наследниците на починало лице, което все още не е пенсионер, еднократно или разсрочено изплащане на наследниците на починал пенсионер и наследствена пенсия на наследниците на починал пенсионер.

Що се отнася до унаследяването, от дружествата са категорични, че натрупаните по индивидуалните партиди средства са частна собственост и само осигурените лица имат право да се разпореждат с тези средства, коментира Даниела Петкова от ПОК „Доверие“. С предлаганите законови промени се нарушава характерът на частна собственост на тези пари, подчерта тя.

Какво още предлагат дружествата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Krasen stiNchev ktb преди 7 години
98 procenta ot horata obedniavat masovo poveche....Parite obache ne sa preminali v gazoobrazno sastoianie...:-):-):-):-)Te sa v racete na 2 procenta ot horata....i hubavo gi harchat - :-):-):-):-):-):-)zastahovateli i popove naprimer si praviat lux partita i feuerwerki s parite na zastrahovanite i mirianite...:-):-):-):-)Parite ot vinetkite otivat za laskavi luksozni automobili na ministara na razbitieto i na energetichnata bg ikonomika, na zemedelskata jitna ecologia, na voennia turizam...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, дедо Бочко и престъпната му шайка ще гепят и Пенсионните фондове.Първия вече го гепиха, сега се точат на втория.
12
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Ти май нищо не си разбрал. Чети внимателно.
11
0
 
4
 
! Отговори
бг соросид преди 7 години
всичките са на червено - за тва ги правят на едно общо .....лесно е нали ?!!?!
10
2
 
4
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 7 години
знаете ли как ва е играта с тези частни фондове ?!!?! ами много просто - понеже 70 % от парите са им в ДЦК са инвестирани а тези книжа в момента не ниикава доходност даже има отриацтелна - за тва ги правят на общ пуул...... отделно Пкриопиев сви 100 млнот Доверие и замискират кражби и длавери ..... ей тва е всичко !!!!!!
9
2
 
7
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Милярди левове които са управлявани без да носят печалба за осигуените си е чиста аванта "разбираи"кражба.Ако е банка и дъжавата продава ценни книжа иДържавата печели и осигурените.Борбата обаче е за краденото
8
7
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Не е демократично да ме задължават да се осигурявам в частен фонд. Сега е задължително да плащам всеки месец на мутрите - оставят ме да си избера на кои мутри да плащам. То е ясно че накрая нищо няма да получа, затова предпочитам всичко да отива в НОИ, поне да има сега за пенсионерите. Който иска да се осигурява в частни фондове, няма проблем да го прави доброволно.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помните ли коя партия, веднага след преврата направи пенсионните фондове НУЛА?
6
0
 
3
 
! Отговори
гъл гъл гъл преди 7 години
За пенсиите се предлагат винаги празни фондове .
5
1
 
11
 
! Отговори
Таралеж без бодли преди 7 години
"натрупаните по индивидуалните партиди средства са частна собственост и само осигурените лица имат право да се разпореждат с тези средства" - ето това бърка в здравето на Горанов и НОИ иска да премахне чрез всякакви опити.
4
4
 
7
 
! Отговори
Да, ама преди 7 години
Още когато започна рекламирането на тези частни пенсионни фондове, съвсем в началото, в някои от рекламите се казваше, че човек може да разполага с тези пари и, ако му потрябват, просто може да си ги изтегли и да прекрати договора със съответния фонд.Явно някои са се подвели по тази реклама.Бог знае дали са чели всичко което са подписали. Не се знае и кое как точно е било обяснено в документите.Познавам една, която сега е на голям зор и иска да си изтегли парите - близо 3 000 лв. НО НЕ МОЖЕ
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас през последните 70 години безнаказано се ограбват пенсионните фондове. Това ще продължава докато не се накажат виновницте за това разграбване. Тъй като няма никаква надежда за справедливо наказание за тези грабежи, всякакви предложения и тяхното обсъждане са безпредметни.
2
7
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
А ако парите свършат докато си жив какво правим? Проблемат е ,че в момента има неясна нормативна уредба как да се изплащат натрупаните средства в частните фондове. Защото хем е написано че пенсията се унаследява хем е пожизнена. Пример имаш 60 000 събрани във фонда и ти се отпуска пенсия от 500лв. Но след 10 години парите свършват а ти още си жив. От къде да вземе пари дружеството да ти плаща пенсията? Парите на починалите който не са се възползвали от тях са вече наследени. Какво правим?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам над 100 000 лева спестени за 30 години. Вместо осигуровки ги вкарвах в бурканбанк и старините ми са осигурени.