БХК vs. полицай – Питал: Българин ли си, манго ли...

Съдът: Ангел да не доближава бития от него ром Митко
31 май 2016 18:00,
102
БХК vs. полицай – Питал: Българин ли си, манго ли...
Снимка: кадър Youtube

Българският хелзински комитет поиска прокуратурата в Пазарджик да отстрани от поста разследващ полицай заради дискриминационна реплика.

Това е поредният епизод от историята с побоя над 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци. Тя започна след като ромският тийнейджър бе пребит от съселянина си Ангел Калеев заради думите му, че българите и ромите са равни. Грозната сцена доби публичност след като самият Ангел засне с телефона си и публикува побоя над младежа.

Още по темата

След инцидента БХК пое защитата на Митко. НПО-то поиска отвод и на лекар, който също се изказал дискриминационно по отношение на момчето. Пред юрист на комитета съдебният медик казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Днес от БХК поиска отвод на служител на МВР за подобна реплика. По време на разследването на побоя разследващ полицай Близнаков от Районно управление "Полиция" – Пазарджик попитал младежа: "Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?". 

Въпросът бил зададен в присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков.

"Свикнали сме разследващите органи да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива. Репликата на разследващия Близнаков обаче отива дори отвъд това покварено неглижиране на подобни случаи от българските разследващи", коментира адв. Маргарита Илиева от БХК.

Според нея държавата е опънала чадър над расистите и заради това част от българските полицаи не се свенят открито да проявяват своя расизъм. 

Илиева е убедена, че в случая може да се говори за тройно уязвим човек – дете, представител на малцинство и жертва на насилие.

От БХК информираха и че на 16 май районният съд в Пазарджик е определил мерки за защита на Йонков и е забранил на нападателя му да го доближава, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
12
 
! Отговори
българина преди 7 години
На бхк физиономийте са дуракоустойчиви, но дали са киселинно устойчиви! Да им умрът децата за коледа '
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към въпросите на референдума трябва да се добави и "Желаете ли да бъде наложена забрана на БХК за извършването на дейност на територията на република България?"
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vseki triabva da si ponese otolgovornosta !Poboinika..romcheto ne sam siguren, no razpadnalata se darjava..sadebna sistema, Zaradi koeto se sluchva vsichko! masovi romski nabezi nad sela, koito ostavat beznakazani..poboishta, I bezkraini socialni pomoshti. I kato tolkova govorite za diskriminacia...onya tam na bhk..da se razhodi po tamno v niakoia mahala. ..
15
0
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Добре де, въпроса го чухме, отговорът какъв е бил!???
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой би ли ми обяснил защо организация с нулева обществена подкрепа, като БХК има разрешение за дейност в България? Не е ли време вече да си обира крушите
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК нямат ли си някой убиец от чуждестранен произход, който да наградят за дейността му на територията на България? Може и изнасилвач или педофил, достатъчно е да е чужденец.
12
0
 
23
 
! Отговори
ПЕТКО преди 7 години
Нека публикуваме снимката на тази хубавица Мрагарита Илиева с надпис БХК адвокат няма нищо дискриминационно в това . :)
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безроден Хрантутнически Комитет.
10
0
 
25
 
! Отговори
ШСК преди 7 години
Да попитаме тези от БХК, като какви се самоопределят ...като българи от Хелзинки ,хелзински граждани от България или платени комисари от партиен Комитет ! Защо няма в Швеция например ...Шведски Софийски Комитет ..на паритетен принцип ?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Илиева е убедена, че в случая може да се говори за тройно уязвим човек дете, представител на малцинство и жертва на насилие."Е явно не е толкова уязвим, щом неправителствена организация, спонсорирана от милиардер се е захванала с неговата защита.
8
2
 
10
 
! Отговори
тест преди 7 години
За да се провери кой е българин, трябва да направи превод не изречението:" Дай едно гаща плява до го ядеш на нашто магари". Който преведе изречението на български и го изпише правилно, значи е българин. Който не може, моля да се самоопредели като * или каквото там иска. А който иска да бъде гражданин на България, моля да спазва законите на тази страна. Моите приятели от ромски произход са нормални хора и никой не ги обижда. Защо ли е така?
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прокуратурата в Пазарджик да повдигне обвинение на БХК за опит за намеса и вмешателство в работата на съда.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига вече сте ме занимавали с глупости! Колко от тия убиват пенсионери по селата за мизерната им пенсия и се измъкват, но за тях по някаква непонятна причина не се пише! Или се казват само инициалите, а сега само ЕГН-то и адреса липсват в статията. Чудото голямо като му ударил два шамара! Егати продажните *** сте всички!
5
0
 
17
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
Интересно - 17-годишният Митко според БХК ангелче ли е?Че не става ясно какво точно се е случило, не ще да е само заради една реплика.
4
0
 
40
 
! Отговори
РВ преди 7 години
Въпрос до БХК ?Ако българите сме мнозинство, а шведите са малцинство, то равни ли сме? Колко още си мислите че ще лазите по нервите на хората? И последен въпрос: имате ли изготвен добър евакуационен план в централата ?
3
0
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Абе ей БХК те така се наричат помежду си, а как да наричаш някой който така се нарича със сродниците си ? Вие *** ли се наричате помежду си ?
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не одобрявам постъпката на съселянина Ангел Калеев обаче БХК са *** които не заслужават да носят България в името си. Те са застъпници на всички освен българите.
1
1
 
41
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Вън БХК! Ай сиктир на тези хрантутници!