Как ще се плаща втората пенсия? Горанов пита НСТС

Министърът прехвърли спорния въпрос към социалните партньори
31 май 2016 17:30,
26
Как ще се плаща втората пенсия? Горанов пита НСТС
Снимка: БТА, архив

Финансовият министър Владислав Горанов прехвърля въпроса за изплащането на втора пенсия към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още по темата

Останалите предложения на финансовото министерство за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), които засягат пенсионните фондове, ще бъдат внесени в сегашния им вид в Министерския съвет. Горанов съобщи това днес пред журналисти.

Припомняме ви, че Министерството на финансите предложи нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб - бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените.

С обявеното днес решение министърът оттегля спорната точка и прехвърля на социалните партньори от тристранния съвет решението за фазата на изплащане на втора пенсия.

Горанов аргументира решението си с нуждата от по-широко обсъждане на спорната тема. Той заяви, че в момента не е готов да поеме отговорност кое е най-правилното решение по фазата на изплащане.

За него най-важното е да се създадат гаранции за високи изисквания към корпоративното управление на фондовете.

Според финансовия министър има нужда от промяна на текста с фазата на изплащане и затова той препоръчва този дебат да се структурира в социалното министерство.

"Имаме разбиране за качеството на системата, липса на информираност в обществото и ирационална реакция от страна на бизнеса по тази тема. Затова прецених, че тя има нужда от по-широк дебат в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество", заяви той.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем неофициално в момента в болниците приемат здрави 64 годишни хорица и им провеждат кардио тестове дали могат да издържат до 70 години за пенсия.
13
1
 
3
 
! Отговори
opps преди 7 години
Връщайте ни парите щом не знаете...А щом не знаете - махайте се!
12
1
 
5
 
! Отговори
Парт. командир преди 7 години
Вашата мила мам...ица гепаджийска!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат и да оставят на хората, които сами внасят собствените си пари, да преценят къде, кога и как да ги теглят, прехвърлят или харчат.Второ- какво да кажат младите хора, които са на по 25г., които не знаят дори дали ще достигнат заветната възраст за пенсия и защо да не могат да унаследят парите от партидите, съответно техните деца или внуци?Аз пък предпочитам тези пари,които внасям да ги унаследят членове на моето семейство, а не да потънат някъде безвъзмездно и безвъзратно.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година прехвърлих вноските си в НОИ и пенсията ми се вдигна автоматично със 128 лв.Личното ми мнение е,че на ЧПФ е трудно да се разчита.Още повече,че в тях истински пари няма,а само някакви хартии със стойност,която никак не е трудно да се манипулира.Тоест не в наша полза!
9
1
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Уважаеми дами и господа, официално вече в нашата мила татковина вече няма втора пенсия! Мошеници и престъпници като Цветан Василев, Прокопиев и други подобни "герои" я изпапкаха, окрадоха и изнесоха в чужбина!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудят се как да откраднат и тия пари на честният данъкоплатец.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая докато не гепи парите както предишната днковиц няма да миряса. Пред макаров всички сте равни!
6
1
 
12
 
! Отговори
Бай Миле преди 7 години
А аз питам как ще се плаща първата пенсия след 10 години?
5
3
 
14
 
! Отговори
аз ще работя преди 7 години
и ще се пенсионирам в Германия , на тука оставащите желая успех !
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време когато вдигнаха пенсионата възраст казах ли ви че ще ви вземат и парите. Ето сега точно това искат да направят. Който не доживее да взимат парите му които той е изработил лично. Срамота как се краде в тази държава.
3
1
 
24
 
! Отговори
Някой преди 7 години
По-добре политиците да отговорят на въпроса: как ще се изплаща ПЪРВАТА пенсия - тази от НОИ, При тези намаляващи вноски, при тези увеличаващи се "социални помощи", на хора невнасяли и стотинка данъци , при намаляващото работещо население на България, Колко ще издържи НОИ и дали ще я има и след 50 години?
2
1
 
33
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Ей, тия докато не откраднат всичко няма да мирясат.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се плаща много просто. Първо ще се приберат парите от тия, който крадяха , но без да се крият. И после ще се измисли нещо допълнително към закона.