Заплатите ниски, кадрите ни бягат... Ще мечтаем за вносни!

Доходите ни наполовина на европейските през... 2030 г.
6 юни 2016 19:45,
270
Заплатите ниски, кадрите ни бягат... Ще мечтаем за вносни!
Снимка: архив Ройтерс

България губи население заради миграция, от страната изтича работна ръка заради ниски заплати и ще се наложи внос на чужди кадри. Това са част от констатациите на БАН в годишен доклад за икономическото развитие на държавата.

“България ще трябва да внася работна ръка, защото в много професии липсват кадри“, прогнозира проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН. В същото време тя обясни, че заплатите ни може да достигнат половината от европейските едва към 2030 година.

"Неизбежно е да се стигне до внос на кадри. Само компютърната ни индустрия изпитва недостиг от значителен брой работни места, които няма откъде да се вземат“, каза професорът, цитирана от "Дарик".

Тя обясни, че наскоро от Съюза на автомобилната индустрия също казали, че имат нужда от 20 000 работни места. "Това е един сектор, който е сравнително иновативен, защото се произвеждат неща, които са съвременни от гледна точка на технологиите. Тези сектори срещат лимитиращите ограничения на липсата на работна сила", каза Белева.

Увеличават се и парите, които българите в чужбина пращат на своите семейства в България. От 300 милиона лева през 2000 година, през 600 милиона лева през 2007 до 1,3 милиарда лева през 2015 г.

"Това са готови пари, които тук се ползват за потребление и които не мотивират професионално развитие. Когато дете расте в семейна среда и знае, че като отиде в чужбина, ще направи за 4-5 месеца тези пари, а после ще се върне тук, защо му е на него да полага системни усилия в образование, защо му е да иска лекар и учител", постави риторичният въпрос професор Искра Белева.

Според икономистите парите от българите, които работят в чужбина, не помагат на развитието на местната икономика, тъй като малко от тях се инвестират в собствен бизнес. Най-много пари отиват при домакинствата в Северозападна и Централна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Че и най-тъпата *** ако успее да дойде, до седмица е изчезнал на запад... Иначе няма да изкара пари и за връщането....Няма кой да храни катуните ви , а !?!
171
0
 
33
 
! Отговори
хана преди 7 години
Тези кадри от чужбина за ниските заплати ли ще дойдат?! Те ако в България беше добре щяха отдавна да са тук специалистите а и българите нямаше да бягат!Ние на българи пари не даваме а ще ги даден на чужденци?!Уникална държава!!
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хехехе
169
0
 
45
 
! Отговори
Бо преди 7 години
На работодателите им е по-изгодно да точат ДДС, акцизи, фондове, отделно търговийка, далавери, да се въртят наеми и да се перат пари. Кой ще ти се занимава с инвестиции, кадри, мотивации, осигуровки ... На това ни научи мутренско-корумпираната ни олигархична политическа класа.
168
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, добро утро! Добре ли спахте?
167
0
 
46
 
! Отговори
Фишек преди 7 години
И как го виждате т'ва щом кадрите бягат навън да вкарате външни такива ? Очаквате някой от ЕС да дойде тука и да взима ниските заплати, които други са отказали ? Смях в залата ":D
166
2
 
9
 
! Отговори
kukuf преди 7 години
Явно/както и навсякъде по света/има не само една,ами няколко Българии.Ако търсиш от четвъртък за уикенда стая в 4 звезден хотел-най-вероятно ще е вече пълен.С българи!Ако се вредиш и видиш паркинга,ще решиш,че всичко в БГ е идеално и че хората живеят много добре.По пътя за Гърция-задръствания.Има много,които са успели сами,или продали собственост на баба и дядо и са си ок.Дали да си с масата на запад,или близо до върха тук-въпрос с нееднозначен отговор.Още Цезар си е блъскал главата с него...
165
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас е едно от малкото места в Бг, където те мотивират с редовно заплащане, премия и бонуси, има отпуски (е, със зор), има болнични. И ние стоим, въпреки че ни е дошло до гуша от простотии. Докато не се научат бг мизерниците да плащат няма да има работници
164
0
 
46
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Размечтали се родните назначени "бизнесмени" за внос на кадри?! От къде ще ги внесяте бе, другари? От Марс ли? И като има недостиг в България на кадри, то със сигурност има такива в Европа, Япония и т.н. Що не ги привлечете тях? Защото не ви се дават заплати, а искате с трици да ловите маймуни! Ами.... не става, другари! Флирайте и отивайте на свободния пазар да ви наеме вас някой! Ама и *** за зеле не става от вас, щото нищо не умеете!
163
4
 
15
 
! Отговори
хаха преди 7 години
гарантирано от ГРОБ!
162
0
 
39
 
! Отговори
Мислете преди 7 години
Не слушайте какво ви говорят властимащите по телевизия, радио, интернет и какво пишат и говорят платените клакьори...вгледайте се в реалността, в човека до вас и срещу вас в метрото, по улицата, в автобуса и ще видите, че нещата наистина са много критични и за съжаление на този етап не се вижда блаоприятна преспектива :( Хората емигрирали...защо ли? Кой бяга от хубавото???
161
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кога ви казвам да закрием тая скапана държава .... ама не ме слушате !?
160
0
 
58
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Това с мечтаенето за вносни кадри си е мечта - първо ако заплатите бяха нормални, никой нямаше да избяга от тук и второ това ми прозвуча като щом нямам пари за къща в София, ще си МЕЧТАЯ за къща в Лондон!!! Господа работодатели - глупаците са на привършване, да не стане така, че заради тъпотия да се наложи да плащате почти цялата си печалба на германец, защото не искате сега да давате два-три пъти по-високи заплати на български специалист!!! Тук инвестицията в специалисти я мислят за загуба!
159
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как? Нали Боце каза, че всичко процъфтявало и се развивало при него
158
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСКОРО ГЛЕДАХ ФИЛМ ЗА ЦЯЛО СЕЛО В ИСПАНИЯ- НЕ ИСКАТ ДА ЧУЯТ ДА СЕ ВЪРНАТ- ДЕЦАТА ЗАБРАВЯТ БЪЛГАРСКИЯТ- ЕДИН СЕ ОСИГУРЯВА- ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ОСИГУРЕНО, 14 ЗАПЛАТИ- 13 ТА С ОТПУСКАТА, 14 ТА НА КОЛЕДА, 25/30 ДНИ ОТПУСКА, ЕВТИНИ ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА, ОБЩИНИТЕ ПЛАЩАТ РЕЖИЙНИТЕ, АКО ПАДНЕТЕ ПОД СОЦ МИНИМУМ- ТАМ НЕ СЕ ОЦЕЛЯВА, А ТУК РАБОТИШ И СИ БЕДЕН- ТАКА СА РЕШИЛИ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ.
157
1
 
57
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Замислете се, какво бъдеще има тук за вас и за вашето семейство? А какво светло бъдеще ви очаква в развитите държави?!?За пример ще дам приятел... Той замина при негови близки в Канада на екскурзия. Стоя 6 месеца и поработи на няколко места. Видя как живеят, какъв стандарт имат и колко добре им е устроена държавата.Върна се тук, напусна работа и след месец заминава отново.Не иска повече да чуе за държавата България.
156
3
 
41
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Той беше ценен кадър в компанията, която работеше и взимаше висока заплата. Работодателите му са в паника, защото не могат да намерят кадър, който да върши неговата работа. Налага се да отказват поръчки и губят пари всеки ден.Подобни проблеми ще се задълбочават, защото умните хора ще търсят по-добри условия за работа и живот.Емиграцията е единствения начин да осигурите светло бъдеще на своето семейство.
155
4
 
26
 
! Отговори
333 преди 7 години
Всичко това е ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВАТА! Обещали сме се на великите сили в Ес да сме дъното
154
0
 
55
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Да да, мечтайте си за вносни кадри. Те тези вносни кадри сигурно ще работят за без пари, да да, гладна кокошка просо сънува. Не започнете ли да давате прилични заплати, алчни и неграмотни фирмаджийчета, ще останете да си работите сами, заедно с лигавите ви жени, разглезените ви деца че и любовниците. Ясно ли вие!!
153
0
 
67
 
! Отговори
Митко преди 7 години
В България 80% от печалбата на фирмите отива за нови джипове за управителя и неговия син, за апартамент на любовницата, за силикон на дъщерята чалгарка и за вибратори на жената на управителя.За служителя остава мекия!