Споделеното пътуване – на прицел? Фенове готвят протест...

Шефът на транспортната комисия в НС ще иска разяснение
28 юни 2016 12:37,
76
Споделеното пътуване – на прицел? Фенове готвят протест...
Снимка: архив Булфото

Привърженици на идеята за споделено пътуване се готвят за организиран протест, ако парламентът приеме предложението на правителството за промени в Закона за автомобилните превози.

Както Dnes.bg писа, кабинетът предлага на инспекторите на ДАИ да се дадат специални правомощия, с които да могат да разпитват пътниците в автомобилите дали са платили или не за превоза си. Същността на така нареченото споделено пътуване е хора, които пътуват в една посока, да го направят заедно и да разделят разходите си за него.

Според председателя на Либертарианското общество Стоян Панчев предложението на правителството е нелогично.

Още по темата

"Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор, е да се отнемат такива огромни парчета от нашата свобода, не го приемаме", каза Панчев пред БНР. Според него е безумие да се смята, че за да се спипат компаниите в сивия сектор, трябва да се даде право на ДАИ да спира всеки, който се е разбрал да пътува с някой нанякъде във Facebook.

Те казват: "Дайте ни безкрайна власт, ние обещаваме да хванем само лошите. Ясно е, че това не става така", допълни Панчев и прогнозира, че ако тези текстове от закона за автомобилните превози влязат в сила, ще се появи поредната свръховластена част от държавната администрация.

"И тя ще тероризира хората, които са решили да спестят част от сумата, която биха дали на картела на автобусните превози", каза още шефът на Либертарианското общество.

На въпроса дали хората, които организират споделени пътувания, трябва да плащат данъци и осигуровки, Панчев отвърна с въпрос: "Ако дам заем на съседа си, аз банка ли съм? Ако се разбера със съучениците си да пътувам до Бургас, аз превозваческа фирма ли съм?".

Шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев призна, че в текстовете, предложени от кабинета, има много неизяснени въпроси и съобщи, че ще изпрати писмо до ДАИ за подробности около внесените изменения.

"Разбирам, че се опитват да се борят с нелегалния бизнес, но аз не съм сигурен, че точно това предложение решава точно това", каза Ананиев и допълни: "Има прекалено много въпроси към момента".

Шефът на транспортната комисия обясни, че според него целта на кабинета не е да спира споделените пътувания. Той допълни, че по принцип инспекторите на ДАИ нямат право да спират автомобили на шофьори с книжка категория "В".

Според него конкректното предложение ДАИ да изисква сведения, "тоест да разпитва пътниците", няма как да бъде задействано.

"Контролните органи не могат да разпитват, а само да съставят акт", каза още Ананиев. Освен това, според него, хората, които са разпитвани, имат право да не отговарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охх. отдавна е време тези да бъдат изритани и натикани в затвора...
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕх тези мокри сънища, само тема да ви дадат, все натам ще ви избие :-)))
49
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
държавата започва да се превръща във враг на гражданите си,държавните служители стават бирници чиято цел е да обират хората за да си осигуряват привилегии и финанси
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братя Българи,само да ви питам - До кога ще ги търпим?До кога няма да отидете да гласувате за друга партия, а не ГЕРБ.Такова чудо не съм виждал ...Ще почнем скоро да конкурираме Северна Корея по свобода ...2016 г.Ще ме спрат от ДАИ, забележете - от ДАИ, и ще разпитват приятелите ми на пътя, дали са ми дали пари?До кога? Кажете ми - До кога ще гласувате за ГЕРБ или няма да гласувате. За 7 години, не се ли нагледахте вече на мутрите ... това ли сте вие - моите братя - Българи??
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става напоследък в България? Адвокати искат да са шапка и посредници на държавата.Трябва ли всички да ги хрантутим?ДАИ също искат за сметка на някой да се издържат.Каква в тази демокрация - кой на когото успее да надвие и му вземе хляба.Още ли сме в 1989г.
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По тая безумна логика във всяка кола, в която има повече от един човек, има споделено пътуване. И какво, ще спират всички и ще ги разпитват ли? Нашите управници счупиха олимпийския ***.
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да има но тези които получават парите да са законно регистрирани и да си плащат данъците , а не да ми обясняват из целия път как са соц.слаби
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оти са занимавате с глупости?
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното безумие из нашите територии. 30 тонен ТИР с предни гуми регенерат носещ се с 120км/ч по магистралата не е обект на контрол но това че двама човека си поделят разходите за пътуването ще е.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Налага ми се да ходя командировка в София. Взех си командировъчната заповед, след малко ми се обажда шефът и казва "Не си купувай билет, аз ще ходя утре до София, ще те закарам със служебната кола". Няма "ако искаш", няма "ако си съласен". Императив и толкова. Това споделено пътуване ли е и мога ли да го осъдя, едно 100 000 лева, че ми е нанесъл морални щети, като ме е принудил, да извърша престъпление?
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да отговоря на пост номер 49, но по някаква причина не ми се появява бутонът "отговори". На всички други постове го има, но както и да е. Та ето отговора ми:Тя цяло БДЖ фалираха, за да не пречи на бизнеса им, че за едно споделено пътуване ли ще се замислят?
40
0
 
17
 
! Отговори
КЗЛ преди 7 години
Да обобщим караме си колата аз и жената, колата моя жената дала кинти за бензина. Ние сме в нарушение от всякъде?!?
39
0
 
6
 
! Отговори
Споко до 48 преди 7 години
Не виждам пречка пред споделеното пътуване. Няма значение на какъв огън искаш да вариш жабата, след като не си я вкарал в тенджерата нали?
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако возя децата си (те са пълнолетни и следователно, не са членове на нашето семейство), това споделено пътуване ли е? Ако отида и си платя предварително глобата, ще може ли да ги возя или пак ще е забранено?
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато са ви виновни комунистите все ще сте наведени и разкрачении естественонаи глупавата нация
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е , че има депутати с превозвачески фирми и ги е доста яд , че работата и оборотите се сриват ... густо майна !!!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СпокоНали знаеш за експеримента с жабите? Като ги вариш на бавен огън, бавно бавно да им ги сваряваш да не усетят рязка промяна в температурата,те ще си седят там и ще се сварят живи.
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е тайна, че 90% от автобусните фирми за превози са на Доган. Той не обича да печели малко.
33
1
 
16
 
! Отговори
Споко преди 7 години
За какво е тоя шум? Да речем, че го приемат: кой е луд да каже че е платил? И как ДАИ ще докаже че има плащане? Освен ако не е по банка с изрично основание че е такса за конкретен превоз. Но дори и така да е - няма как да го установят при проверката, нито пък някога ще имат правомощия да изискват такива документи в последствие. Едните мислят закони, които няма как да се прилагат в действителност, а другите пищат по инерция... :)
32
0
 
26
 
! Отговори
В50 преди 7 години
Не само споделеното пътуване, а изобщо навлизащата вече все по-силно "споделената икономика" е най-големият кошмар, който може да се случи на Системата, защото тя Пирамидата вижда, че хората съвсем спокойно биха могли да я заобиколят и да живеят без да ползват нейните "закони" и "правила", без да ползват нейните "пари"!И това е световна тенденция!