Българи може да изгорят с почивките си в Турция

Ако се откажат от тях заради атентата, не е форсмажор
Обновена: 30 юни 2016 08:32 | 30 юни 2016 08:26, Петя Славова
27
Българи може да изгорят с почивките си в Турция
Снимка: архив, Булфото

Има опасност българи да загубят парите си за почивка в Турция, ако се откажат заради атентата на летище "Ататюрк", обясниха експерти за "Монитор". Причината е, че последните терористични действия не могат да се използват като форсмажор, който да ни гарантира връщане на предплатените екскурзии.

Единствената възможност е само ако часът и денят на атентата съвпадат с полет, който е бил отменен. Затова, ако някой е решил да отмени ваканция в Турция, трябва внимателно да чете договора с туроператора, който организира пътуването.

В споразумението има клаузи, в тях са дадени възможностите за отказ, обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. И допълва, че те са различни за всеки договор.

Още по темата

Например при отмяна месец преди пътуването може да си получим 80% от сумата, но ако е 3 дни преди заминаването, се губи цялата сума. Все пак туроператорът прави разходи, за резервация на хотел например, които трябва да се покрият от потребителя.

"При почивките, които си организираме сами обикновено се губи стойността на първата нощувка в хотела", обясни още Драганов.

А ако имаме предварително преведено капаро, то няма да има начин да си го върнем. Според данните му средно българите харчат за почивка в южната ни съседка между 130 лв. и 550 лв. Средната стойност за нощувка, която отделя българинът, е 130-140 лв.

По думите на експерта последният атентат няма да е конкретна причина за отказ от пътуване към Турция. Мотивът е, че той не е нито първият, нито последният. Хората, които пътуват, много добре знаят, че Турция е опасна туристическа дестинация, коментира още Драганов. И допълва, че нея я очакват още много терористични атаки в следствие на политика на правителството.

Очаква се към края на годината общо около 300 хил. българи да отидат на почива в южната ни съседка, което е спад с около 30%. Традиционно през годината към Турция пътуват около 1 млн. нашенци. Но основната част минават границата, за да отидат при близки, роднини или по бизнес.

За това не може да се очаква по-голям спад на пътуванията, обясни експертът. Общо обаче в страната се предвижда посетителите да са с около 15 млн. по-малко спрямо миналата година. По данни от турския туристически бранш той не е напълно сринат и работи с намалени обороти.

Според тях спадът на туристите е между 30 и 45 на сто. Българските специалисти обаче прогнозират до края на годината да минат 50%. По тази причина част от хотелите не отвориха, а много от работещите се отказват от ол инклузив, защото излизало много скъпо предлагането на голямо разнообразие от блюда.

Освен отлива на хора, атентатите причиниха и сериозен спад в цените на почивките, който поевтиняха с близо 40 на сто. Така в момента ваканция в южната ни съседка се търгуват за между 299 евро и 399 евро за едноседмична ваканция за един човек и пътуване със самолет. Миналата година по това време стойността им е била 480 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A vav Frantsia da ne gi trepaha kato valtsi.
23
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Добре де, атентатите в Турция започнаха да зачестяват преди доста време. С какъв акъл си правите резервации за почивки там само не разбирам.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той Жужи хубаво им разреши да ходят ама те дали ще поискат?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На който му се мре - да ходи.
20
1
 
2
 
! Отговори
Хахахахах преди 7 години
А какво са очаквали тия, дето са си направили резервации за Турция - да отидат в Анадола и да не ги изработят изотзад?????Така им се пада, тази година да ходят в Пуйкия да ги гърмят като глигани, а догодина да мислят къде да си правят резервации. И никакви пари обратно за тези глyпаци, да се научат да не си правят повече резервации в Пуйкия.
19
1
 
2
 
! Отговори
бала долари преди 7 години
Ди 20Не политизирай коментарите,дървен!Право на избор на всеки е да реши къде да почива или да почине в буквалния смисъл.С вродената си тъпота разводняваш темата оттегчавайки ни и през този хубав ден.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен20А ти изпитваш перверзно удоволствие кати оплюеш България. Защо така русофилче, нали уж ти е Родина. Или Русия ти е истинската. А какво изнася тя, отворко, освен агресия, смъpт и средства за убиване?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Гледам евротлантическа България от вътре много стабилна, затова изобщо не гледа навън освен да изнася високотетхнологични евтини пpocтитутки да задоволяват мераците на западноевтопейците и да внася домати от Турция и от Македония защото не може да си произведе сама.
16
7
 
4
 
! Отговори
Старата школа преди 7 години
Ходих в Турция за 12 дни, в Анталия. Спокойно, евтино, прекрасно. Колкото до атентатите - ми те и в Слънчев бряг може да те гръмнат.... Хотелите са пълни, не слушайте какво говорят нашите туроператори, с едничката мисъл да напълнят ***...
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция ходих веднъж преди 10 години със самолет до Анталия. Не беше лошо, но не повторих - все пак Турция не е Европа. В последните години им се чудя на хората избиращи Турция с тези атентати.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, Жужи разреши да рашките да ходят в Турция, пак са братски държави, ще напълнят курортите .
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да избереш Туркията за почивка не го разбирам, тия дето заминават за там - затваряй границата и да си остават там, в любимата си държава, хем ще са на почивка целогодишно...
12
3
 
5
 
! Отговори
до Герман преди 7 години
Ами като сте бедни , тука плащаме 2 пъти повече и пак си ходим в турция
11
4
 
2
 
! Отговори
Манф Андолски преди 7 години
До 10 Може да ви избият като песове , ама може и да ти излезе късмета , да попаднеш на 3 загорели *** и да те завъртят на едно "чеверме"
10
2
 
15
 
! Отговори
Герман преди 7 години
Тук в Германия предлагат 10 дни почивка в Турция 5 звезден хотел, ол инклузив със самолет за 189? на човек. Децата без пари. И никой не отива.
9
1
 
5
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Това е като футболните залози - колкото по-голям е коефицента ,толкова по-голяма е вероятността да загубиш. Ако от ден на ден е все по евтино -питай защо
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не разбирам как може да се ходи на такова място на почивка?! Да си заведеш семейството да ви избият като кучета?
7
3
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
"Дай екшън дай драма ,дай домашно вино.."
6
1
 
10
 
! Отговори
Грую преди 7 години
Ситуацията в Турция е много тежка и за това виновен изперкалото мюсли Гейдоган. В Анадола трепе като пилци, кюрди - мъже, жени и деца, а кюрдските сепаратисти се взривяват през ден в различни точки на страната. В билизко бъдеще и транзит не минавам през Турция.Докато не обосови кюрдска държава, там няма да е спокойно!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция е евтино, но си е Турция. Аз предпочитам Италия, Испания, ...