Кандидат-висшистите ни бягат от математиката

Близо половината са предпочели право и бизнес администрация
3
Кандидат-висшистите ни бягат от математиката
Снимка: архив, БулФото

Близо половината от завършилите висшисти у нас през 2014 г. са предпочели специалности в областта на стопанските науки, бизнес-администрацията и правото, отчита анализ на Евростат за най-доминираните образователни области в страните на ЕС-28.

Около 15 на сто от българските висшисти са предпочели специалности в областта на инженерните науки, производството и строителството.

Други 7 процента от висшистите у нас се предпочели здравеопазването; почти толкова са завършилите специалности в сферата на образованието; около 6,6 на сто - специалности в хуманитарните науки и изкуствата и др.

Най-малък е бил делът на студентите у нас, предпочели специалности като "Управление на сухопътен, воден и въздушен транспорт" - 1,2 процента, "Природни науки" - 0,7 на сто или "Математика и статистика" - едва 0,2 на сто.

През 2014 г. близо 5 милиона млади европейци са придобили висше образование в рамките на ЕС, като от тях около 58 на сто са били жени и близо 42 на сто - мъже.

Силният пол предпочита специалности в сферата на инженерните науки, строителството и производството, докато дамите предпочитат хуманитарни науки, здравеопазване и образование, отчита Евростат.

Делът на жените, получили висше образование у нас, е почти на средно европейско ниво - около 80 на сто.
Над 90 на сто от завършилите студенти-жени са регистрирани в Румъния, Хърватия, Латвия и Естония.
Най-малко са били жените студенти в Люксембург и Дания.

Като цяло най-висок е бил броят на завършилите студенти във Великобритания - над 770 хиляди, Франция - над 740 хиляди, Полша - над 550 хиляди, Германия - над 520 хиляди и др.

В рамките на ЕС-28 най-малко са завършилите студенти през 2014 г. в Люксембург - едва 1800, Малта - около 4000 и Кипър - около 8000. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 7 години
Общо взето се търсят празни дрън-дрън "науки".
1
3
 
7
 
! Отговори
ноби преди 7 години
Бягат от математиката и после реват, че IT-тата взимали 3,4 хиляди заплата. Ще взимат , що да не взимат.