Всеки трети песимист: ЕС върви към разпад

14% от читателите на Dnes.bg обаче са твърди: Съюзът ще остане!
30 юни 2016 08:04, Красимир Ангелов
99
Всеки трети песимист: ЕС върви към разпад
Снимка: БТА

Референдумът във Великобритания от края на миналата седмица, който реши Обединеното кралство да напусне ЕС, предизвика истинско икономическо и политическо сътресение на Стария континент.

Преди ден лидерите на страните от ЕС се събраха на среща на върха в Брюксел, на която трябва да бъдат взети важни решения за бъдещето на съюза и за процедурата на напускане на Великобритания.

Още по темата

Тази сутрин пък лидерите на ЕС се събраха в Брюксел за първи път без британски представител, за да преосмислят бъдещето на своя съюз и да го предпазят от разпадане след безпрецедентното гласуване на британците да го напуснат.

Британският премиер Дейвид Камерън напусна Брюксел късно снощи, без да представи ясен план как да стане "разводът" на Лондон с ЕС. Той отхвърли натиска от страна на повечето евролидери за бърз Brexit.

В разгара на драмата с Brexit-а Dnes.bg реши да попита своите читатели: Ще тръгне ли ЕС към разпад заради Великобритания? В традиционната ни анкета участие взеха точно 3004 души.

Резултатите сочат, че близо една трета от читателите (32%) не са оптимисти за бъдещето на съюза след последните събития и предричат, че ЕС върви сериозно към разпад.

Други 22% посочват, че съюза няма да се разпадне, но съвсем скоро ЕС няма да е това, което познаваме в момента.

Пълните оптимисти за бъдещето на ЕС са 14% от анкетираните, които смятат, че точно в съюза е бъдещето на Европа и той ще остане стабилен винаги.

Близо всеки пети (18%) пък допуска, че един ден бъдещето на ЕС може и да бъде поставено на въпрос, но това със сигурност няма да бъде заради напускането на Великобритания.

Не липсват и тези, които не се вълнуват особено от ставащото след Brexit-a. 11% отчитат, че темата не ги вълнува особено, защото не са видели кой знае каква полза от Европа, а други 2% допълват, че в момента ги вълнува единствено Евро 2016 и това кой ще го спечели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
4
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Релно ЕС ще премине през лека криза . Все пак Великобритания стана една от топ3 икономики в съюза . Но истината е че Великобритания спъваше ЕС . Това си личеше все по-отчетливо от 2 години насам . Меркел и Оланд просто трсеха разумен начин да отстранят Великобритания от Политическата централа на ЕС . Сега ще е доста по-лесно да наложат Еврото . И една хипотеза . Само си представете ако Меркел и Оланд се разберат да договорият с Путин свободна търговия с Русия . Играта свършва . Германия+Русия ;)
76
1
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Откъде тръгнаха тия приказки за разпад,помните ли?Не са причина евроскептиците,които тогава бяха малобройни и никой не им обръщаше внимание.Всичко започна с похода за увеличаване на властта на Брюксел над националните държави.Започнаха да се месят за щяло и нещяло,на практика се опитаха да диктуват как да живеят всички.На съпротивата срещу това се отговори със заплаха за разпадане!Умират си на ината евробюрократите и това е!Иначе реални икономически причини за разпад НЯМА.
75
11
 
1
 
! Отговори
Шулц Шмайзер преди 7 години
Никога досега ЕС не е бил по единен. Вчерашния ден го показа. Всички лидери на 27те говореха в един тон и то позитивен, в същото време безкомпромисен относно опитите на Великобритания да играе както тя си иска. Брексита явно е мощен катализатор за сплотяване. Рубладжиите пак ще пиинат една студена вода.
74
1
 
3
 
! Отговори
bros преди 7 години
Каквато медията, такава и аудиторията...
73
1
 
8
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Това е оптимизъм, а не песимизъм...
72
2
 
3
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Дедо. Е да, така е, като няма какво да отговориш ще кажеш на другия е ***, ще се окажеш обиден и беш краченца да бягаме.
71
3
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До SharkМного си пpозт Саше, кат нещата загрубеят с обиди за ЕнтИлилиГентност се оттеглям!
70
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Дедо. А ти не гласуваш ли че казваш че ние си ги избираме. И откъде знаеш аз за кого гласувам? Никога не съм гласувал за комунисти, както и за отроците им от ГЕРБ, ДСБ-та, МСБ-та и др. пребоядисани партийни другари. Абе научете се да не пишете наизуст без да познавате човека насреща бе, имате се за интелигентни, ама май се оказва че сте по-скоро ЕнтелЕгентни.
69
8
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До SharkНима мислиш че може да промениш света. Слабите слугуват на силните, простите на умните, бедните на богатите така е било и така ще бъде , а за това че сме на опашката в ЕС благодари на червените другари дето ни доят от 1944г. до днес и за пари си дават дирника и на руското жуже и на европейците ама такива си ги избирате, за това не ви е е виновен съюза!
68
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Всички по-будни селяни източват еврофондове.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не песимист. Оптимисти сме всички, които мислим, че ЕС ще се разпадне.
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България се присъедини към Германия през 2-ра световна война, като резутат Германия губи вайнатаБългария почти беше станала част от СССР и резутата е разпад на СССРТоя ЕС няма накакъв шанс щом вече сме част от него. Разпадането му е неизбежно.
65
1
 
4
 
! Отговори
do 62 преди 7 години
Това е НЯМАЛО БЪГЛАРСКИ НАРОД! Имало е славяни, траки и прабългари. И кой знае още какви други.
64
3
 
4
 
! Отговори
фи преди 7 години
Ама как говорите за евразийския се едно нещо мн велико са създали...а то реплика на.ЕС. Даже мн по зле от китайска реплика - руска реплика :)))
63
4
 
7
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Дедо. Да де, ама идеята е всички да са равноправни, нали. А не едните да слугуват на другите и насреща да получават трохи колкото да не умрат, да им разтурят къщата (разбирай държавата) и за благодарност да има казват че не са желани тук и там. Американците можа да са го разбрали, само че европейците още не са, затова скоро ЕС няма да има.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес до няколко години няма да съществува. страните от бившия сив и гърция ще членуват в Евразийския съюз след разпада на еврокоптора.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разпадането или неразпадането на ЕС зависи от това дали ръководителите му ще продължат да правят каквото си искат или ще започнат да чуват хората които го населяват и да следват техните интереси а не своите
60
4
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До SharkТози принцип важи за всички социални образувания и малки и големи, обединения от народи и едно семейство. Вижте какво пише на парламента ви ! Това важи за всички народи, американците са го разбрали преди 100 години !
59
15
 
1
 
! Отговори
di преди 7 години
Не е вярно това че никой не е видял облаги от ЕС. Напротив мноого малки и средни фирми ползват фондове, земеделето ползва фондове, начинаещи предприемачи също. Хората се придвижват свободна в съюза, както и търховски стоки. Трябва да си много неактивен, некапацитивен, слаб предприемач за да казваш че нямало ползи от.ЕС. Няма полза от такива като Вас ...некъдърници
58
2
 
12
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Дедо. Само че хан Кубрат е визирал народа български и е оставил послание на синовете си да не допускат разделението му. Не е имал предвид да слугуваме на чужди интереси.