Психиатрии има, но където трябва ги няма

И родителите на психичноболните се държат лошо с тях
1
Психиатрии има, но където трябва ги няма
Снимка: Булфото, архив

Психиатрите и "психиатричните" легла в България са неравномерно разпределени, смята проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и ректор на Медицинския университет /МУ/ - София.

По думите й броят им е сравним с броя им в Европа - 1 на 13 хил. души население, но в Североизточна България няма достатъчно психиатрични болници, докато в област Ловеч има две.

В Северна България има повече "психиатрични" легла отколкото в Южна. По отношение на детските психиатри ситуацията е подобна, като в Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове такива специалисти изобщо липсват, каза д-р Христо Кожухаров от катедра "Психиатрия и медицинска психология" в МУ-Варна, цитиран от БТА.

Психиатрите са единодушни, че има сериозни проблеми в кадровата политика по отношение на специализиращите в тази област, като и напускането на България от страна на младите им колеги.

Изследване, извършено сред 279 пациенти на Клиниката по психиатрия в Александровска болница, 54 техни роднини и 57 лекари, медицински сестри и социални работници в клиниката, показва, че стигмата от психичното заболяване е най-изразена сред самотноживеещите болни с продължителна история на заболяването, каза проф. Миланова.

Роднините и медицинските специалисти показват умерено до високо ниво на негативни нагласи към пациентите си.

Най-негативно възприемат болния родителите му, по-благоразположени към него са децата му, сочи изследването.
Сред медицинските специалисти най-негативно отношение към болните имат онези, които най-дълго са работели в психиатрично заведение.

Пълното игнориране на психичноболните хора води до демотивацията им да пият лекарствата си, каза д-р Мая Стоименова-ръководител на катедра "Психиатрия и медицинска психология" в МУ - Плевен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари