Готвят Гражданска отговорност за мотоциклети и ремаркета

Застраховката ще бъде за по-малко от година
Обновена: 9 юли 2016 17:53 | 9 юли 2016 17:45, Красимир Ангелов
19
Готвят Гражданска отговорност за мотоциклети и ремаркета
Протестът на мотористите пред НС на 13 април. Снимка: Dnes.bg

Депутати от ГЕРБ са внесли в парламента промени в Кодекса за застраховане, които позволяват сезонните моторни превозни средства и превозни средства като ремаркета, например, да сключват "Гражданска отговорност" за по-малко от една година, съобщава БТА, като цитира  депутата Делян Добрев, член на парламентарните бюджетна и икономическа комисии.

Още по темата
Досега всички те, въпреки че са сезонни МПС, трябваше да сключват такава застраховка за цяла година.

Поради тази причина през април мотористи протестираха пред НС заради задължението да плащат целогодишна застраховка "Гражданска отговорност".

Ние предлагаме застраховката да може да е за различен срок, но не по-малко от 30 дни, т.е. ще могат да се правят едно-дву-три-месечни застраховки, според преценката”, разясни идеята Добрев.

Тя засяга мотори, мотоциклети, ремаркета, вкл. каравани и кемпери, за които ГЕРБ са предвидили разпоредба, която ги въвежда като понятие, защото до момента ги няма като такива по Закона за движение по пътищата.

Надявам се почти всички парламентарни групи да подкрепят тази промяна, защото в нея има много логика - как може да има едномесечна винетка и в същото време да няма едномесечна "Гражданска отговорност", още повече, когато става въпрос за сезонни моторни превозни средства, посочи Добрев.

Той уточни, че текстовете са съгласувани и с Комисията за финансов надзор. Дори да има съпротива от страна на застрахователите, при положение, че има логика и е в полза на хората и съгласувано с КФН, не виждам пречка да се приеме от НС, убеден е депутатът.

Очакванията му са следващата седмица законопроектът да се разгледа от водещата комисия - бюджетна или икономическа и до лятната ваканция на парламента да мине поне първото четене и в пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
КОГА преди 7 години
А за каруци.със тях стават много ПТПта.А и номера е хубаво да им сложат че сега са много удобни когато ги използват за кражба.Много ги товарят а като ги подгони полицията,макар че не се случва това ги оставят и бягат и после няма виновни.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като съм на село селска застраховка ли ми трябва?
11
0
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 7 години
Този закон ще оскъпи застраховката .Досега какво имахме - сключваш сделка с застрахователна компания за разсрочено плащане , плащаш 3 месеца и спираш , догодина пак .Сега за един месец цената ще е в пъти по-голяма .Искат да затворят тази вратичка в закона .
10
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 7 години
до 10 и всички тикви който казвам млеко, да стои на далеко
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да има и за велосипедисти-педалисти.
8
1
 
10
 
! Отговори
Промяна преди 7 години
А кога ще започнат масови проверки и санкции за децибелите? Мен също адски ме дразнят шумните МПС - по мое мнение болшинството мотори! Трябва на всеки голям булевард в София да има камери и редовно патрули на КАТ. Да се следи за скорост и ниво на шум....ама май много се размечтах.В момента по Ал.Малинов вечер летят с 150км/ч. и на никой не му пука, само живущите в района не могат да спят нормално!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да звучи като заяждане, но от тези, които току що описах по-долу, две бяха с типични физиономии на охранени, самодоволни селянки, макар и облечени доста добре. Говорът им обаче издаваше, че наскоро са дошли от място, доста отдалечено от столицата.Защо наистина да не се спрат на сладки клюки точно на най-неудобното място? Какво им дреме, че застрашават живота на десетки хора? Беше делничен ден, около 10.30 часа преди обяд, с други думи, точно времето, когато по тази улица е тарапана!
6
2
 
8
 
! Отговори
Пояснявам за онези, преди 7 години
които не са от София. В тази част на ул.Граф Игнатиев трамваят минава буквално покрай ръба на тротоара и ако не се дръпнеш, може да ти закачи шлифера, затова набиха по края на тротоара ниски, стабилни жлезни стълбчета.Трите млади жени обаче не се съобразяваха, че за да мине покрай тях, човек трябва да слезе от тротоара и да върви по самата трамвайна линия. Размърдаха се, когато се зададе четвърта майка с количка и едната рече Ми хайде да идем хей там и посочи съседния, по-широк тротоар.
5
1
 
9
 
! Отговори
А заБебешкитеКолички преди 7 години
и за скейбордовете?Шегата настрана, но невнимателно хлапе на скейборд може да причини големи пакости.Що се отнася до бебешките колички, през пролетта наблюдавах следното. На ул.Граф Игнатиев в София, в частта между пл.Славейков и плГарибалди, на по-тесния - западния тротоар, където трудно се разминават двама човека, се бяха спрели три(!) млади майки с колички и разговаряха така, като че ли са си на село, в някоя тиха странична уличка, по която автомобил минава 2-3 пъти в годината.
4
2
 
9
 
! Отговори
gia преди 7 години
Побъркана държава ще се оправи ама след 500 години
3
3
 
10
 
! Отговори
До Елемаг преди 7 години
Елемаг,Какво са ти виновни мотористите? А това, че над 70% от *** карат с кюнци вместо ауспуси и вдигат много повече шум от един сериен мотоциклет? Ами разни тунинговани скъпи АУДИТА, БМВ-та и МЕРЦЕДЕСИ (с по двата ауспуха), които бръмчат като издънени (не че им помага срещу моята Honda CBR 1000RR като ми се слагат по кръстовищата - все в огледалата ми се стопяват).Простно няма контрол на децибелите от старна на КАТ - няма значее какмо е МПС-то!!!
2
2
 
13
 
! Отговори
Гост преди 7 години
В момента няма Гражданска Отговорност за ремаркета до 750 кг.
1
7
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
А ежедневния шум от моторите от март до септември ?Къде ги глобите и превенцията?