Организират "ромски прайд" на 2 октомври?

Европейското антирасистко движение планира събитието в 15 държави
22 юли 2016 15:22,
67
Организират "ромски прайд" на 2 октомври?
Снимка: Булфото, архив

Европейското антирасистко движение EGAM организира "ромски прайд" за равните права, който тази година ще бъде на 2 октомври в повече от 15 държави, включително и в България. Това заяви председателят на движението Бенджамин Абтан на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес.

Той обясни, че една от дейностите на организацията е точно борбата с нагласите срещу ромите и изрази тревога от ситуацията тук и от използването на езика на омразата.

"Антиромските стереотипи и нагласи са силни, но при системна работа могат да бъдат преодолени", коментира
Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Според него езикът на омразата обхваща много широки групи от българските граждани, но проблемът не е нелечим.

Той цитира проучване на организацията сред учители, здравни и социални работници, което показва много високи нива, над 70%, на приемане на твърдения като това, че ромите са мързеливи или склонни към престъпление. След една година целенасочени дейности и обучение обаче с няколко групи, е регистриран спад на негативните нагласи с около 20 процента.

Колев посочи още, че през последното десетилетие има чувствително увеличаване на процента на роми с по-високо образование. През 2011 г. преброяването на населението е регистрирало, че 9% от ромите са със средно образование, докато през 2001 г. те са били 6 на сто.

За същия период ромите с висше образование са се увеличили от 0.2 процента на 0.5 на сто. Според него това обаче не води до намаляване на езика на омразата, а точно обратното – засилва se тенденцията по-образованите роми да прикриват своята идентичност.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
0
 
! Отговори
Искам "ЗЛАТЕН В преди 7 години
"Искам да се скрия от хорска простотия!" или в случая е по-добре да кажа: "Пази,Боже,сляпо да прогледа!"Българи,събудете се,преди да са затворили очите ни завинаги! НИЕ сме малцинството!НИЕ сме ощетените!НИЕ търпим и мълчим!НИЕ се примиряваме!НИЕ плащаме другиму!И само НИЕ сме си виновни-защото всеки гледа за себе си,когато трябва да сме най-единни!СЪБУДЕТЕ СЕ,БЪЛГАРИ!!!
37
0
 
21
 
! Отговори
питащ преди 7 години
валери симеонов,каракочанав и джамбарзки ще участват ли?да се считат поканени в първата редица
36
3
 
17
 
! Отговори
СУПЕР преди 7 години
ОТИВАМ ДА ВИДИМ КЮЧЕКЧИЙКИТЕ.....ха,ха,хаааааааааааааааа.....ЩЕ Е ВЪРХА!!
35
17
 
22
 
! Отговори
Прайд преди 7 години
Уведомете предварително хората, живеещи по улиците, откъдето ще мине прайдът, да се изнесат, че ще е такава воня, та гълъбите ще изпопадат в полет. Направо ще е газова камера
34
18
 
22
 
! Отговори
opps преди 7 години
За да са равни правата- или техните да се намалят до нашите, или нашите да станат като техните! Това не е език на омразата: как на черното да кажеш бяло!?!?
33
19
 
22
 
! Отговори
Дискриминация преди 7 години
Дискриминирането на етническите българи започва още от момента на раждането им.Писах тук за познато момиче - още като студентка се събра да живее с приятеля си и роди ТРИ деца едно след друго. Това се случва много рядко при интелигентните момичета днес.Когато раждала третото си дете, в същата стая била настанена млада ромка, която също нямала официален брак и също раждала третото си дете. На нея обаче й се полагали 600 лв повече еднократна помощ!Откъде накъде?!
32
18
 
10
 
! Отговори
Коняк преди 7 години
Както всяка изгъзица и тази идва от чужбина.
31
20
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
до демркрацията в бг нямаше тези проблеми в 2000г започнаха тези проблеми с малциствата започнаха политиците да ги изолират работа за тях няма--тека и за турското малцинство които е с турско име работа няма да си замине за турско.нарда се съгласи с политиците и проблемите започнаха до този ден тодор живков им даде работа нито кражби нито проституция.сега нямат работа кражбите станаха непоносими проституцията стана основна професия.като има лесни пари никой няма да учи.това е проблема на наще
30
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 311. Щото е платено2. Да рушат обществото
29
16
 
15
 
! Отговори
Различният аршин преди 7 години
Много от младите българи заживяват заедно и имат деца, без да са сключили граждански брак. За тях обаче са недостъпни многото видове помощи, които се полагат на ромка, която няма официално сключен брак.На етническите българи им се казва, че след като живеят в общо домакинство, помощи за тях няма, независимо дали работят или още учат.Ромите правят сватбени тържества и заживяват на семейни начала без да крият това, но щом ромката роди, започва да взима помощи.Ето това дразни хората!
28
0
 
30
 
! Отговори
Уиски преди 7 години
Едни пари по ромските програми ще бъдат усвоени.
27
17
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 7 години
В коментар Обезнадеждаващо цитирам данни от проучване, проведено в България.Човек си задава въпроса как възпитават децата си подобни жени, а също и колко струва на данъкоплатеца изхранването на тези жени и на децата им. Дали някоя от тях някога е работила?Подобни душевни терзания са в основата на недоволството на етническите българи и на представителите на останалите наши малцинства, които учат, работят и спазват законите.Това не е расизъм, а гняв заради несправедливото толериране на тези.
26
16
 
17
 
! Отговори
Обезнадеждаващо преди 7 години
До Анонимен 19Веднъж попаднах на статистически данни от вида, който те интересува - резултати от изследване, проведено в средата на 90-те години. Установено било, че по онова време са били около 100 000 на брой жените на възраст от 18 до 30 г., които са били или напълно неграмотни, или са ходили на училище само няколко години, но се затруднявали при опитите да четат и пишат. Почти без изключение, тези около 100 000 жени са били от онова малцинство.Колко ли са те днес? Колко деца са родили?
25
15
 
29
 
! Отговори
Да,проблемът е лечим преди 7 години
Поне в България настроенията срещу ромите са свързани с проблемите на оцеляването:1. Българинът знае какво размера на помощите, давани на това малцинство. По сайтовете четем: Ако не се даваха тези помощи, всеки трудов пенсионер ще получава месечно по 180-200 лв повече. Тогава нямаше да се вайкам - дали да остана само с едно дете или да създам второ и да спра да помагам на родителите си - да ги обрека на мизерия.2. Специфично ромската престъпност - ограбени, мъчени, убити почтени хора!
24
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им се даде коридор за движението на парада с посока към Индия.
23
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българите са гола вода. Ромите ( по-често се среща названието, което се смята за политнекоректно) са днес на мода." Това е фолклор, упорито живеещ и разпространяващ се сред младите роми.И са прави, да му се не види. И не им възразявам. Как на бялото да кажеш черно?
22
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това няма да се случи в България. Тука не става дума за хомосексуалистите, които що-годе търпим от кумова срама, а за доста по-многочислена агресивна маса, с която вече има генерирана, оформена нетърпимост. Ще се изтрепем за единия "прайд". Дано съответните длъжностни лица да се окажат поне малко разумни и да парират провеждането му още в зародиш. Няма как полицията да опази цяла София наведнъж. Трябва на всяка цена подобно събитие или да се откаже, или да е със съвсем символичен характер.
21
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз искам да имам равни права с ромите. Равни права с тези на българите- че това е дискриминация на ромите
20
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е и ние българите, като застрашен от изчезване етнос, а и най- необлагодетелстваният измежду останалите, да си направиме прайд. Да напомним, на политиците, че и ние имаме права.
19
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейското антирасистко движение, платено от краварите, плаща за този прайд също като за другите ненормални прайдове и ще причини края на ЕС, защото нормалните хора все пак са повече.