Без Ердоган – гражданска война. Остане ли – още по-зле!

До 20 000 джихадисти влезли в ЕС с бежанците, смята Йовчев
Обновена: 25 юли 2016 10:07 | 25 юли 2016 10:02,
96
Без Ердоган – гражданска война. Остане ли – още по-зле!
Снимка: Reuters, архив

Ако турският президент Реджеп Таип Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това коментира бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред BTV.

Още по темата

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество. От една страна, има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална религия. От трета страна пък са кюрдите.

Според Йовчев при опита за преврат е имало два възможни варианта, по които да се развие страната - или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое – силово да наложи волята си. "Няма как да очакваме, че в Турция нещата ще се развият така, че ще имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта", заяви той.

По думите му ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ.

"В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война", припомни Йовчев.

"Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни", предупреди бившият МВР шеф.

"Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток", заяви още Йовчев. Затова според него трябва да се ограничи и постави под контрол миграцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледате Сирия Ирак и Либия те са в категория " по добре"според автора,защото са без омразните им президентиVМалоумно .Този арестува толкова,колкото без него биха се избили.И нали не забравяте ,че Турция и Бългалия са с гранична бразда , а това трябва да ви накара да не говорите глупости.И в Египет беше така и още никой не не отишъл да се поразходи ,това е сигурно.
52
1
 
5
 
! Отговори
От 60 до 62 преди 7 години
Живея в Турция, но не съм турчин. А ти си мохамеданин, който дори не е стъпвал в Малко Търново... иначе се правиш на милиционер от Мардин :)))) ай сиктир, достум! Ай сега ми кажи кои са турските сайтове, в които можеш да си коментираш на воля????? Опа, няма дори един такъв. Уважавай българите, че ако не бяха те - сега щеше да се намираш в некое кюрдско село да береш инджири при змиите!
51
2
 
5
 
! Отговори
Йон преди 7 години
Глупости Йовчев! За България е по-добре ердоган да бъде отстранен, независимо от краткосрочните турболенции, защото оставането му на власт в дългосрочен план е много вредно и опасно. Защо? Защото ердоган е силен лидер който отхвърля гнусните и морално деградиращи и сатанински западни "ценности" и прави турция силна, нашите политици пък следват прогнилите западни "ценности" и правят България слаба.Съответно правилния път е България да действа като ердоган и да отхвърли гнусните западни извращения
50
5
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
До АнонименИма още една незасегната от арабските страни и това е Египет. Благодарние на силнат и голяма армия, която всява страх в Турция и другите велики сили.
49
0
 
12
 
! Отговори
Хеллоу преди 7 години
Хелоу демократите от Днес.Къде отидоха коментарите? Изтрихте поне 60 коментара.
48
7
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
До До 45 Напротив! Турците са роби. Тяхният мироглед по-далеч от Турция не стига, мозъкът им е недоразвит. Изобщо не си и помисляй да сравяваш начетените българи с едноклетъчните ориенталци на едната книга!! Личи си, че не ги познаваш!
47
4
 
7
 
! Отговори
До 60 преди 7 години
Ясно колко живееш в Турция. Бил си на една екскурзия най-много и стана "турчин".
46
2
 
15
 
! Отговори
Закон преди 7 години
Ако САЩ и Европа пишат срещу някой, значи този човек е много полезен за народа и не слугува на ционистите. Народът го знае, вече няма пощада за предателите
45
2
 
15
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Имаш хак! Новинарските сайтове в Турция няма графа за потребителски коментари, нито пък политически форуми. Случаенос?! Аз живея в Турция, а тук в днес.бг се подвизават "туркофили",които не са стъпвали по-далеч от Одрин. А ако живеят там повече от седмица ще се научат на демокрация ;)))))
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
56Всъщност заради САЩ и интересът им в Сирия, като въоръжиха и обучиха бунтовници (Свободна Сирийска Армия) се създаде ИДИЛ. Точно ИДИЛ е ССА, те се отцепиха от ССА когато вече бяха обучени от ЦРУ и взеха повечето оръжия и създадоха ИДИЛ. Откъде иначе някакви си бунтовници ще се снабдят с такова въоръжение че да се опрат на армия с танкове и самолети? :D
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не се интересува от турция.Още по-малко от ердоган.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със, без турция керванът си върви. Главната тема е друга.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защо тука се занимавате с Туркията бре комшулар? Защо има новини за нея? Що не си гледате бостаня?
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно обективно ви казвам, че това интервю с Йовчев беше най-точното, откровеното и неутралното политически, което съм слушал досега от предтавител на службите. Мога да му кажа само едно евала.
39
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 7 години
Герой на нашето време ще бъде този, който НЕубива и успява да се измъкне жив! Всяко друго поведение си има квалификация в наказателния кодекс с последствия ...тук на земята и там горе ...или долу ... на кой-където му приляга.
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако турският президент Реджеп Таип Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това коментира бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред BTV."Чакай малко бе пич. Това става въпрос за турския президент. КАК НИЕ БЪЛГАРИЯ НЯМАМЕ ДОБЪР ХОД? Не става Въпрос за България, а за Турция. Какво ни вълнува нас какъв е турския президент. Това си е тяхна работа.
37
5
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Току що направи презентация на националния си комплекс.
36
8
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Нагледно демонстрира робската психика. Турците обаче не са роби и турският народ категорично отхвърли решенията на т.н. велики сили.
35
4
 
9
 
! Отговори
Стран преди 7 години
От гледна точка на демократичните процедури Ердоган е легитимен ръководител на Турция с над половината от подадените в избори гласове. Ще направи избори през Октомври и ще има още повече подкрепа.Него не го мислете.Мислете за нашите демократи. Кой напр. е гласувал за Кунева, та е вицепремиер?РБ са в стохастичната грешка, а по Радановата *** става всичко и са заели половината министерски постове, че и агенции и комисии.На това в България ли му викате демокрация, а на това в Турция диктат
34
3
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Оставете турците да си решават сами проблемите ! Ние си имаме достатъчно наши, български проблеми.Комшиите да се оправят. Не е наша работа да се месим, да изказваме мнения, да даваме акъл ...Достатъчно сме затънали като държава и народ, за да поучаваме другите как да си оправят държавата.Каквото са рашили великите сили САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия .. това ще стане с Турция.За нас остава само да следим събитията и да бъдем разумно сдържани и коректни съседи.