Спасиха 55-годишен турист в Рила с хеликоптер

ПСС: Честотата на инцидентите не е нормална
0
Спасиха 55-годишен турист в Рила с хеликоптер
Снимка: архив, БулФото

Планински спасители оказаха помощ на 55-годишен мъж, паднал в района между връх Мальовица и връх Орловец. Това съобщи Емил Нешев, спасител от Планинската спасителна служба, цитиран от "Фокус".

В акцията в ранния следобед е участвал хеликоптер.

Още по темата
Мъжът е паднал от пътеката в посока Рилския манастир по билото между връх Мальовица и връх Орловец. Той е изпаднал в безсъзнание.

Сигналът за инцидента е подаден от дъщерята на пострадалия. Тя е в шок и тъй като теренът е много труден, спасителите ще се опитат да я свалят безопасно, обясни Нешев.

Заради поредния инцидент от ПСС апелират за повече внимание от страна на туристите, както и да не се подценяват условията в планината.

"Планините в момента са пълни с туристи, което само по себе си е предпоставка за повече инциденти", отбеляза Емил Нешев, като допълни, че честотата на инцидентите в последните три дни не е нормална за сезона.

По думите му основните причини за тях са подценяването на теренните условия и надценяването на собствените възможности от страна на туристите.

Той посъветва хората, които са избрали да посетят планината, да се запознават предварително с маршрутите и да си правят планински застраховки.

"В случая пострадалият има такава, но тя е стандартна и не покрива хеликоптерно спасяване, а ето че се наложи", допълни още Нешев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ПСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари