Грешките на пътя - умора, жега, вече и покемони

Какво отклонява вниманието на шофьорите
26 юли 2016 10:08, Петя Славова
9
Грешките на пътя - умора, жега, вече и покемони
Снимка: архив, Булфото

Дали ще е покемон или малко кученце в колата, винаги има нещо, което отклонява вниманието на водачите. Именно поради тяхна грешка стават катастрофите най-често. Това обясни Мария Ботева от отдел "Пътна полиция".

Само за последните 3 три дни тежките произшествия в страната са 7. Загиналите са 11, а ранените са десетки. 8 от жертвите са невинни пътници, пътували във въпросните автомобили. Според Ботева основна причина именно за тези случаи е и самокатастрофирането.

По думите й, това са произшествия, които са причинени от състоянието на водачите зад волана, а не от друга външна причина.

Още по темата

При единия от случаите шофьорът е бил едва на 19 години, неправоспособен и с лекия автомобил причинява собствената си смърт. Мария Ботева припомни пред БНТ, че за конкретните три дни, по-голямата част от произшествията са станали през светлите дни на денонощието. От 7 тежки произшествия, 3 са се случили между 12.00 и 16.00 часа.

Времето е било много топло, а не се знае до колко автомобилите са оборудвани със системи, в които биха могли да поддържат удобна за водачите и пътниците температура.

Допълнително към топлината влияние на състоянието на водачите е и липсата на почивка. Според Ботева хората често си слагат краен срок за пристигане, а не отделят време за задължителни почивки.

Опитността на водачите също е важна предпоставка. Тя изтъкна, че често роднини на млади шофьори се заблуждават, че неопитните водачи биха се научили по-добре да карат на магистрала и посъветва да се правят по-чести смени на шофьорите в един автомобил.

Специалистът коментира и катастрофата с участието на гастарбайтери. По думите й, ако видим такива колони автомобили е по-добре да се отклоняваме и да им даваме път.

„Колкото повече се приближаваме географски до ориента, забравяме европейските правила”, коментира Ботева. Тя визира българските граждани, които управлявайки в чужбина спазват правилата по пътищата, но връщайки се тук или отивайки на почивка в Турция, неглижират част от тези правила.

„Всички тези гастарбайтери живеят в европейски страни. Там спазват правилата, но тук се опитват да вървят в колони. Ние сме домакините. Би било добре да се съобразим с тези преминаващи през дома ни гости и да ги насочваме правилно. И ако видим такава колона, колкото и да ни е притеснено, нека ние точно си направим почивката и им дадем път”, допълни още Ботева.

Тя заяви, че се очаква засилено присъствие на пътни полицаи на местата с интензивен пътникопоток, тъй като август е месеца на отпуските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Тази лелка Ботева дали кара кола? Имам чувството, че има крайно малък шофьорски опит.Как ще седна да чекам аз да мине колона с гастарбайтери, като те не спират да се движат и през ноща?
6
0
 
3
 
! Отговори
Този преди 7 години
Светлите дни на денонощието...Мъка, мъкааааа...
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи,ако видим колони от румънци,турци разни кортежи,да отбивам да почивам,лелче ти добре ли си?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма контрол на пътя! Няма и адекватни наказания! Нямаме и култура на шофиране, но ако контрола и санкциите се затегнат здраво, нещата ще започнат да се оправят! Да започнат да взимат книжки на място, прибират колата, едни хубави солени глоби, а ако нарушението е сериозно (дрога, алкохол, убил си някой при катастрофа) нека да има присъди! Така ще му седи цял живот в досието. А глобите като не се плащат да се олихвяват здраво - двоен, троен размер и т.н.
3
0
 
8
 
! Отговори
Шофьор на тир преди 7 години
От опит знам че каквото и да стане камиона винаги е виновен.Ето преди няколко дена еднин младеж много бързащ за работа се чукна в мен и познаите кои беше виновен.Леките коли не се пазят а очакват ние да гледаме и да ги пазим докато ловят покемони.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди си отклонявахме вниманието с красиви стопаджийки край пътя. А сега само грозни, платени жрици.
1
2
 
18
 
! Отговори
Gks преди 7 години
Забранете ги игри на пътя да си ги играят вкъщи с път шега не бива